Iako više od polovice općina u obrazovanje ulaže poražavajućih manje od 10 posto proračuna, a njih gotovo 400 manje od 30 posto proračuna, kao i uvijek u našim analizama – mi se fokusiramo na one napredne i osviještene, primjere dobre prakse koji su obrazovanju i ulaganju u znanje dodijelili primjereno mjesto na listi prioriteta.

Prema podacima Ministarstva financija o izvršenju proračuna za 2020., nešto manje od 10 posto općina – njih 30, u obrazovanje je uložilo više od 40 posto proračuna, a njih 17 preko polovice.

Rekorder je Općina Selnica u Međimurskoj županiji koja je za obrazovanje izdvojila 11,4 milijuna kuna, gotovo 70 posto godišnjeg proračuna.

Slijedi Općina Gračišće u Istarskoj županiji sa 67,84 posto, Općina Farkaševac iz Zagrebačke županije sa 65,92 posto, Zlatgar Bistrica iz Krapinsko-zagorske ž upanije sa 65,76, te Vižinada iz Istarske županije sa 64,32 posto. Iznad 60 posto proračuna za obrazovanje je izdvojila još i Općina Sveti Križ Začretje u Krapinsko-zagorskoj županiji.

U top 10 općina s najvećim proračunskim izdvajanjem su još Ravna Gora, Đelekovec, Đurmanec i Tinjan.

Gledajući, pak, izdvajanja po stanovniku, uvjerljivi rekorderi su općine Vižinada sa 8.818 kuna i Vrbnik sa 8.133 kuna po stanovniku izdvojenih za obrazovanje. Koliko je ovo veliko izdvajanje najbolje svjedoči usporedba s gradovima – rekorder među gradovima po stanovniku je za obrazovanje izdvojio 6.698 kuna.

Pratimo i trendove, pa treba naglasiti da je više od polovice općina u prošloj godini povećala izdvajanja za obrazovanje, a rekorder je općina Farkaševac u Zagrebačkoj županiji sa povećanjem od preko 4.500 posto – sa 150.596 kuna u 2019., sredstva za obrazovanje su povećali na 6.948.772 kuna.

Najveća povećanja, nadalje, imaju općine Jasenice, Pučišća, Biskupija, Selnica, Polača, Kravarsko, Promina, Klakar i Novigrad.

Kad se, pak, gleda u apsolutnim iznosima, najveće povećanje ima Gornja Stubica – čak 10,4 milijuna kuna. Slijede općine Selnica, Dugopolje i Ravna Gora, Sveti Križ Začretje, Sveti Filip i Jakov, Jasenice, Đurmanec, Vrbnik i Vinodolska Općina. (m.p.d.)