Friška riba, tradicionalna kotarska vara, meso s gradela i mnoštvo deserata, među kojima se posebno isticao neizostavni prisnac, bili su tek dio bogate spize u kojoj su mogli uživati Poličanci i njihovi gosti koji su se u subotu okupili na Gastro večeri u Poličniku.
“Kada smo tek krenuli, bilo je sasvim skromno, no iz godine u godinu rastemo i penjemo se na višu razinu. Zahvaljujući svim našim prerađivačima ribe i ostalim gospodarstvenicima s prostora općine, manifestaciju unaprjeđujemo iz ljeta u ljeto. Zahvaljujem svim izlagačima, svim udrugama koje sudjeluju u Gastro večeri te Turističkoj zajednici Novigradsko more,” kazao je načelnik Općine Poličnik Davor Lončar.
Bila je to idealna prilika da se ponovno probaju jela naših matera i degustiraju okusi i mirisi Ravnih kotara, a iza svega je stajala ideja druženja ljudi i okupljanja kao u nekim davno zaboravljenim danima.
“Najvažnije je da je narod zadovoljan. Nedostaje nam ovakvih manifestacija, a ovakvi susreti su jako važni te je izuzetno bitno da se ljudi druže i daju si oduška. Najvažnije je zajedništvo koje nam iz svega ostaje,” dodao je Lončar.
Treće izdanje Gastro večeri obogatio je i kulturno-umjetnički program koji je započeo nastupom domaćeg KUD-a Carza iz Poličnika.
“Pjevali smo izvorne domaće pjesme, plesali smo izvorna kola koja su plesale naše majke i bake. Bilo je tu muškog i ženskog pjevanja te igranja kola potkoraka, kukulešće i franka,” otkrila je Stoša Zubčić, predsjednica KUD-a Carza iz Poličnika.
I dok dobar dio mladih pokazuje tek sporadični interes za očuvanjem kulturne baštine, u Poličniku takvih problema nemaju. U KUD-u Carza se mogu naći članovi od sedam do 77 godina, koji nastupaju duž Hrvatske, ali i šire.
“Bili smo od Vukovara do Metkovića, na Đakovačkim vezovima, na Brodskom kolu. Nastupali smo dvaput u emisiji ‘Lijepom Našom’, nosili smo Gospu Sinjsku, na što smo posebno ponosni. Nastupali smo zaista svugdje, od Slavonije i Baranje, preko Posavine, pa do Like i Dalmacije,” dodala je Zubčić.
Glavna zvijezda večeri ipak je bila bogata gastronomska ponuda u kojoj se moglo pronaći ponešto za svakoga. Od salate od hobotnice, preko friške ribe i svježe ulovljenog mesa od divljači te mesa s gradela, pa sve do kotarske vare i tradicionalnog prisnaca. Nakon što su gosti pojeli, valjalo je i malo zaplesati, za što se pobrinuo bibinjski slavuj Ivica Sikirić-Ićo, čiji je nastup došao kao šlag na tortu bogatog programa. U Poličniku u subotu nije bilo osobe koja se nije najela i koja do kraja večeri nije pustila glas, a svi su bili složni u jednom – vidimo se i dogodine! (Općina Poličnik/Klikni.news)