Po stanovniku su najviše u 2022. za socijalnu skrb izdvojile općine Lećevica, Hrvace, Kravarsko, Vir…, a iz proračuna najveći udjel izdvajanja za socijalnu skrb imale su općine Kravarsko, Podravska Moslavina, Hrvace, Draž, Unešić… U postocima su najveći rast izdvojenih sredstava imale općine Kolan, Bosiljevo, Orle, Poličnik… Pokazala je to naša analiza napravljena iz podataka konsolidiranih proračuna za 2022. godinu, posljednju za koju su dostupni podaci o izvršenju proračuna. 

Imamo sve više starijeg stanovništva, mladi ili su odselili ili ih obveze sprečavaju u kvalitetnoj skrbi za starije. Stoga i kreće gradnja 18 novih centara za starije, koji neće biti klasični domovi, nego će se pružati mogućnost dnevnog boravka, druženja i sl. Neki od njih grade se i u općinama. Sredstva su osigurana iz NPOO-a.

Niz projekata usmjerenih za socijalnu skrb jesu iz ESF+ fonda, nastavak ESF-a, pri čemu je zasigurno najpoznatiji Zaželi, putem kojeg već godinama se provodi skrb o starijim i nemoćnim osobama. Osim Zaželi, kroz fond će se osigurati sredstva za deinstitucionalizaciju i usluge u zajednici s naglaskom na djecu, socijalno uključivanje kroz kulturu, sport i turizam, Integracija marginaliziranih skupina, prevencija nasilja u obitelji, ulaganje u usluge Veteranskih centara i jačanje kapaciteta OCD-a za pružanje socijalnih usluga.

Pogleda li se naša analiza za 2022. godinu, jer za 2023. su za sada još planovi proračuna pa podaci nisu konačni, vidi se da su izdvajanja za socijalnu skrb u općinama dvoznamenkasta kod njih 45, a preko 300 ih je izdvojilo više od 2 posto iz proračuna. U odnosu na 2021. godinu 179 općina je povećala izdvajanja.

U odnosu na 2021. godinu najviše je za socijalnu skrb, prema relativnom pokazatelju, sredstva povećala Općina Kolan, za preko tisuću posto, iznad 300 posto sredstva su povećale općine Bosiljevo, Orle i Poličnik, između 200 i 300 posto Cerna, Preko, Zadvarje, Kukljica i Trnovec Bartolovečki, dok je za nešto manje od 200 posto sredstva povećala Općina Ferdinandovac. Najviše je po stanovniku izdvojila Općina Lećevica, nešto više od 2.000 kuna, a zatim slijede općine koje su izdvojile između 1.000 i 2.000 kuna – Hrvace, Kravarsko, Vir, Podravska Moslavina, Novigrad Podravski, Draž, Vuka, Brodski Stupnik i Tisno. Prema udjelu izdvojenih sredstava iz proračuna prednjači Kravarsko s izdvojenih 38 posto, između 20 i 30 posto izdvojile su potom Podravska Moslavina, Hrvace, Draž, Unešić, Klinča Sela, Vuka i Novigrad Podravski, a nešto manje od 20 posto Ružić i Gorjani.

 

Općina Poličnik povećala je sredstva u godinu dana za blizu 2 milijuna kuna (244,3 tisuće eura).

Prava koja daje Općina na području socijalne skrbi jest pomoć za obitelj i samce kroz naknade za troškove stanovanja, jednokratne naknade i naknade za trošak ogrjeva, zatim za djecu i mlade kroz naknade za bebe,  naknade za besplatno ili umanjeno plaćanje cijene redovnog programa Dječjeg vrtića, za sufinanciranje kupnje udžbenika učenika osnovne škole, za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola te za stipendiranje studenata. Za starije sufinancira se program Pomoć u kući te se daju poklon paketi korisnicima domova za starije. Također postoje i mjere za djecu s posebnim potrebama i invalidne osobe. (L.K.)