Katarina Gugić – Načelnica Općine Vela Luka zajedno sa županom Nikolom Dobroslavićem, zamjenikom župana Joškom Cebalom, ravnateljem ŽLU Borisom Žuvelom, predsjednikom Općinskog vijeća Zoranom Manestarom i pročelnikom UO gospodarstvo i more DNŽ Ivom Klaićem obišla je radove na izgradnji pomorsko putničkog terminala u prisustvu predstavnika izvođača, nadzora i voditelja projekta.

Nakon toga održali su radni sastanak na temu projekata Županijske lučke uprave u Veloj Luci.
Radovi na izgradnji terminala idu po planu te se očekuje njihov završetak do studenog 2022. Dubrovačko-neretvanska županija i Općina Vela Luka zajednički rade na projektu dovođenja kanalizacije do terminala, a radovi na toj dionici bi trebali započeti u sljedećoj godini.
Za projekt izgradnje ribarske luke očekuje se ishođenje građevinske dozvole u sljedećoj godini i priprema projekta za prijavu na EU fondove; Benzinska postaja kraj terminala – u tijeku je priprema natječajne dokumentacije za postupak dobivanja koncesije;
Za projekt Izgradnje komunalne lučice Pupanj izrađeno je idejno rješenje, projekt uređenja Obale Kale – Vranac je u postupku ishođenja lokacijske dozvole. Prema informacijama s današnjeg sastanka primjedbe Opcine Vela Luka na ovom projektu su uvažene. Projekt bi se, kao i ostali projekti, najvećim dijelom financirao sredstvima europskih fondova, a radovi se planiraju izvoditi u fazama.
Također su iz Općine Vela Luka inzistirali na rješavanju problematike izvlačilišta za brodove, kako ih je izvijestio ravnatelj ŽLU, koncesija izvlačilista kraj trajektnog pristaništa je istekla i Lučka uprava je naložila uklanjanje istoga. S obzirom da trenutna lokacija nije adekvatna, smatramo kako za Velolučane mora biti osiguran prostor za izvlačilište brodova na drugim lokacijama unutar lučkog područja. (Općina Vela Luka)