Općine Dugopolje, Konavle i Župa dubrovačka imale su u školskoj godini 2020/2021. u odnosu na prethodnu školsku godinu najveći rast broja učenika u apsolutnom iznosu, u relativnom su po rastu broja učenika predvodile općine Slivno, Kijevo i Lanišće.. Na 100 stanovnika najveći je broj učenika bio u općinama Veliki Bukovec, Breznički Hum, Strahoninec…, a na jednog učitelja najmanji je broj učenika bio u općinama Sućuraj, Vrhovine, Prgomet… Pokazuje to naša analiza, napravljena na temelju podataka DZS-a. 

Najmanji broj učenika na jednog nastavnika je u općinama koje uglavnom imaju i mali broj stanovnika, pa i učenika u školama, a manje je vezano za dobre uvjete koje škole nude. No isto tako u nekima od njih je vidljiv porast broja učenika, što je sigurno dijelom i rezultat demografskih mjera koje neke od tih općina ili njenih županija provode, a gdje je glavni cilj uz niz pogodnosti za mlade obitelji i školarce, vratiti stanovništvo na ruralna područja.

Općine su u godinu dana, koje smo analizirali, izgubile gotovo 2.000 učenika. U školskoj godini 20./21. bilo ih je 83.002, a u školskoj godini 19./20. 84.983. Rast broja učenika bilježilo je 129 općina, 15 ih je zadržao isti broj, a sve ostale su imale manje učenika.

Osim demografskih mjera šansa za općine su i EU sredstva koja predviđaju u ovom financijskom razdoblju gradnju školu, za što mnoge općine imaju spremnu dokumentaciju za prijavu na natječaj.

Podaci DZS-a za ovu školsku godinu će biti objavljeni sljedeće godine, ali ono što je vidljivo iz aplikacije e Rudnik, na razini RH upisano je 312.064 učenika u osnovnim školama, tj. oko dvije tisuće manje nego godinu ranije. Čak 20 područnih škola ove godine nisu upisale niti jednog učenika. U prve razrede upisano je 430 prvašića manje.

Na 100 stanovnika najveći broj učenika imale su općine Veliki Bukovec sa 17,39 učenika, Breznički Hum sa 13,72 učenika na 100 stanovnika, Strahoninec 13,27 učenika, Tal-Vabriga 12,71 učenik, Drnje 12,40, Sveti Lovreč 12,32, Pušća 11,89 učenika, Dugopolje 11,88 učenika, Vrsar 11,84 i Zmijavci sa 11,52 učenika na 100 stanovnika.

Po jednom učitelju najmanji je broj učenika bio u Općini Sućuraj, svega 1,12 učenika, u Općini Vrhovine 1,70 učenika, Općini Prgomet 1,78, općinama Kijevo i Janjina 2 učenika, Općini Lastovo 2,05 učenika, Trpanj 2,06, Šodolovci 2,2 učenika, Lećevici 2,22 i Netretiću 2,26 učenika na jednog nastavnika.

Najviše je broj učenika u školskoj godini 2020./2021. u odnosu na prethodnu školsku godinu povećan u Općini Dugopolje, za 28, u Konavlama za 23, Župi dubrovačkoj 22, Tinjanu i Pribislavcu 15, općinama Bizovac i Orebić za 14 te Brestovcu i Feričancima za 13.

U postocima, predvodi Općina Slivno s povećanjem broja učenika za 133,33 posto, Kijevo s rastom od 100 posto, Lanišće 25 posto, Vrbje 22,58 posto, Kolan 18,18 posto, Nerežišća 15,36 posto, Peteranec 12,96 posto, Skrad 12,28 posto, Jasenice 12 posto i Sućuraj koji je u godinu dana povećao broj učenika za 11,76 posto.

Općina Dugopolje imala je porast broja učenika za njih 28, sa 384 na 412, a ove godine prema podacima aplikacije eRudnik došlo je opet do manjeg pada broja učenika.

No svi demografski trendovi u toj općini su značajni. Općina je lani imala i vrlo malen negativan prirodni prirast, razlika između umrlih i rođenih bila je samo u dvije osobe. S druge strane lani je u Općinu doselilo 99  stanovnika, a iselilo 75, odnosno imala je pozitivan migracijski saldo za 24 osobe. Od toga se je 19 doselilo iz drugih mjesta Splitsko dalmatinske županije, a 5 iz inozemstva. Upravo je i to razlog povećanja broja učenika.

‘Pitanje demografije je pitanje opstanka našeg naroda na ovim prostorima. Svakako nije dovoljno pristupati rješenju ovog problema samo s jedne strane – preduvjeti formiranja mladih obitelji, njihovog ostanka na rodnoj grudi, odluke za djecu, praktički obuhvaćaju sve aspekte života. Prije svega stabilnost države bez prisutnih egzistencijalnih prijetnji, gospodarski razvoj, urbaniziranost ili barem kvalitetna prometna povezanost sredine u kojoj planiraju prebivati; prihvatljivi modeli rješavanja stambenog pitanja; dostupnost predškolskog i školskog odgoja koji omogućava balansiranje njihovog ostvarenja kao roditelja i profesionalnog razvoja (cjelodnevni boravak, jednosmjenski jutarnji rad škola). Ako su osigurana radna mjesta, ako je moguće na zadovoljavajući način riješiti stambeno pitanje i ako su riješeni problemi predškolskog i školskog odgoja na način da su kompatibilni sa današnjim ritmom života, za očekivati je znatno poboljšanje demografske slike. Iznimno je zahtjevno uskladiti profesionalnu karijeru majke u obiteljima sa više djece (4+), stoga je pritom važna mjera roditelj odgajatelj – naravno uz pretpostavku ostvarenja svih ovim prije spomenutih preduvjeta.’ – rekao je na nedavno održanoj konferenciji o demografskim mjerama načelnik Dugopolja Perica Bosančić.

U Općini Konavle broj učenika je u godinu dana bio veći za 23 učenika, 20./21. u odnosu na 19./20. Prema podacima eRudnika u ovoj godini je broj učenika opet povećan, za njih 11. Pravo na besplatne udžbenike za osnovnu školu imaju roditelji sa 4. i više djece. Pravo na sufinanciranje udžbenika imaju roditelji slabijeg imovnog stanja i roditelji učenika srednjih škola iz obitelji s 4. i više djece. Samohranim roditeljima pokriva se 20 posto troškova prehrane.

Župa dubrovačka imala je više 22 učenika u godinu dana koje smo analizirali, a podaci aplikacije eRudnik pokazuju da je taj broj ove godine još veći. Prema podacima DZS-a u školskoj godini 2019./2020. ta je Općina imala upisana 847 učenika, godinu poslije 869, a ove godine njih čak 916, odnosno 47 više. Kako stoji u popisu demografskih mjera, koje je izradio Središnji državni ured za demografiju, pravo na novčanu pomoć za kupnju udžbenika i ostalog školskog pribora imaju obitelji s područja Župe dubrovačke čiji iznos ukupnih mjesečnih primanja ne prelazi 2.000 kuna po članu obitelji. Tako se za učenike od 1. do 4. razreda daje iznos od 300 kuna, a za one od 5. do 8. 400 kuna. Svim osnovnoškolcima s područja Župe dubrovačke koji školu pohađaju u Gradu Dubrovniku omogućena je kupnja povoljnije mjesečne pokazne karte u iznosu od 50 posto ukupne cijene, odnosno 100 kuna mjesečno.

Još jedna općina iz Dubrovačko-neretvanske županije, Slivno, bila je vodeća prema relativnom pokazatelju u broju učenika, a broj je u godinu dana koje smo analizirali povećan za 133,33 posto, odnosno sa 3 na 7 učenika.

Hvarska općina Sućuraj imala je najmanji broj učenika na jednog učitelja, svega 1,12 učenika, dok je najveći broj učenika na 100 stanovnika imala Općina Veliki Bukovec. Ta općina sufinancira nabavu radnih bilježnica za osnovnoškolce i prehranu sa 40 kuna po učeniku. (L.K.)