Intenzivno smo se pripremali za novo EU financijsko razdoblje i imamo spremnih mnogo projekata – od komunalne infrastrukture do gradnje vrtića

Načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat jedan je od najmlađih i najpopularnijih načelnika u zemlji – na prošlogodišnjim je lokalnim izborima još jedan mandat osvojio sa 78 posto glasova, što je jedan od najboljih rezultata na izborima. Iza ovako dobrih rezultata stoje rezultati rada načelnika i njegovog tima, a o kojima svakako svjedoči i činjenica da su u ovu godinu ušli sa dvostruko većim proračunom od prošlogodišnjeg. Što se planira i koji su ključni projekti, načelnik je ispričao u intervjuu za naš portal.

 G.Horvat, u 2022. ste ušli sa proračunom teškim 35,7 milijuna kuna, dvostruko većim od prošlogodišnjeg. Koje su njegove glavne značajke i planovi? Koja će biti najveća ulaganja i projekti?

-Najviše se radujemo izgradnji novog dječjeg vrtića s jaslicama, kojeg planiramo izgraditi blizu osnovne škole u Lipovljanima. Procjena investicije je gotovo 9,5 milijuna kuna, a njenom realizacijom povećat ćemo postojeće kapacitete, osigurati smještaj  u jaslicama uz najviše standarde, a u konačnici otvorit ćemo nova radna mjesta. Slijedeći važan projekt je izgradnja nove četverostazne kuglane u sklopu budućeg sportskog centra Linije. U ovoj fazi, uz kuglanu, izgradit ćemo prostorije za kuglački, ali i nogometni klub, teretanu, dvoranu za aerobik, kafić i tribine. Nadalje, planiramo nastavak izgradnje poduzetničke infrastrukture u poduzetničkoj zoni Blatnjača. Procjena cijele investicije je oko 15 milijuna kuna, stoga projekt dijelimo u tri faze. Naravno, realizacija ovih kapitalnih projekata ponajviše ovisi o dinamici raspisivanja natječaja, prihvatljivosti financiranja i rezultatima odabira.

 Kad podvučete crtu pod prošlogodišnje rezultate, kako ste zadovoljni, jeste li ostvarili sve ono što ste planirali?

-Protekla godina bila je vrlo specifična i izazovna. Prije svega, tu mislim na još uvijek aktivnu pandemiju zbog koje su pojedine aktivnosti  bile ograničene, kako u mnogim segmentima, tako i u radu Općine. No to nas nije obeshrabrilo u nastojanjima da realiziramo zacrtane planove i programe. Uz realizaciju mnogih projekata i programa, posebnu pažnju smo posvetili pripremi i izradi nove projektne dokumentacije kako bismo novu godinu dočekali što spremniji, gledajući na pripremljenost dokumentacije za mnoge natječaje koji se očekuju iz europskih i nacionalnih fondova.

Koje biste projekte i mjere koje ste pokrenuli i realizirali izdvojili kao najznačajnije i zašto?

-Već sam i ranije govorio kako me raduju projekti i programi koji su od interesa prije svega „malog“ čovjeka. Nakon prve faze, nastavili smo provoditi projekt „Zaželi i ostvari“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Povećali smo broj zaposlenih žena sa 8 na 15 te se nadamo i nastavku ovog projekta i daljnjem povećanju novozaposlenih žena. Zatim smo adaptirali postojeću zgradu dječjeg vrtića u Lipovljanima, izvana i iznutra, što je sufinancirao Središnji državni ured za demografiju i mlade. Iako će naši najmlađi sumještani sada imati potpuno obnovljene prostorije i veći standard, ipak priželjkujemo i skoru izgradnju posve novog dječjeg vrtića s jaslicama. I dalje sufinanciramo boravak djece u vrtiću sa 75% ekonomske cijene. Proveli smo i program javnih radova gdje smo zaposlili još 5 nezaposlenih osoba s područja općine. Sa vaučerima od 400,00 i 800,00 kuna smo sufinancirali nabavu školske opreme i knjiga za sve osnovnoškolce koji imaju prebivalište na području Općine Lipovljani. Osigurali smo božićnice i uskrsnice za sve umirovljenike koji imaju mirovine do 2.500,00 kuna. Iznos naknade je od 100,00 do 300,00 kuna, ovisno i visini mirovine. I dalje smo osigurali naknade za novorođenu djecu, u iznosima 3.000,00 kn, 6.000,00 kn i 10.000,00 kn. Imamo 10 stipendista za koje izdvajamo po 700,00 kn mjesečno. Takvi programi i mjere gdje direktno pomažemo onima kojima je najpotrebnije, me najviše raduju. Od ostalih projekata možemo izdvojiti prvu fazu rekonstrukcije Ulice kralja Tomislava, s kojom nastavljamo i ove godine. Zatim obnovu nerazvrstanih i županijskih cesta u Piljenicama, rekonstrukciju nogostupa u Kolodvorskoj ulici, rekonstrukciju krovišta na društvenom domu u Krivaju, izrada novog kolnog prilaza DVD-u Kraljeva Velika i mjesnom groblju, te niz manjih komunalnih projekata.

Prošla godina bila je i izborna – na svibanjskim izborima dobili ste podršku i još jedan mandat od preko 78 posto birača iz Vaše Općine, što je jedan od najboljih rezultata ovih izbora u općinama. Što Vam on znači i čime ste zaslužili ovako jaku podršku svojih mještana?

-Ovaj rezultat je veliko priznanje za sve ono što smo radili u proteklom mandatu, velika motivacija za mandat koji je pred nama, ali i još veća odgovornost. Vjerujem kako je upravo odgovornost, realnost, uz jasan cilj i predan rad, prepoznato kao temelj po kojem provodimo naše planove za ugodniji i ljepši život naših sumještana. 78% je jasan pokazatelj da smo na dobrom putu, no još je puno posla pred nama kako bi ostvarili sve zacrtane ciljeve u novom mandatu.

Koliko ćete u 2022. izdvojiti za poticanje gospodarstva i hoće li biti nekih novih mjera?

-Za jačanje gospodarstva u 2022. planiramo gotovo 7 milijuna kuna. Prije svega kroz izgradnju poduzetničke infrastrukture, od prometnice, trafostanice do svih instalacija. Također, na zadnjoj sjednici smo donijeli odluku kojom ćemo sve buduće investitore, koji će ulagati u našu poduzetničku zonu, osloboditi plaćanja komunalne naknade u 100%-tnom iznosu, i to za prvih 8 godina poslovanja. Svakako razmišljamo i o povećanju naknada za novo zapošljavanje i samozapošljavanje koje za sada iznose do 10.000,00 kuna.

Prošle ste godine imali rast broja zaposlenih, kakvi su trendovi u ovoj godini, jeste li zadovoljni gospodarskom slikom općine?

-Prošle godine smo imali povećanje 20-ak za zaposlenih osoba, što je usred ove pandemijske krize zbilja rijedak slučaj. No gospodarska slika može i mora biti puno bolja, stoga i poduzimamo sve ove mjere kako bismo mogli napredovati u gospodarstvu.

Što je s demografijom? Planirate li neke nove mjere kojima ćete zadržavati svoje mlade i eventualno privući i nove stanovnike?

-Razmišljamo o izradi programa za sufinanciranje izgradnje ili kupnje prve nekretnine, kako bismo dodatno pomogli mladima da si što lakše osiguraju stambeno pitanje, te izmjenu postojećih mjera, u smislu povećanja naknada za novorođenu djecu.

U kojoj je fazi projekt novog vrtića, kad bi on trebao otvoriti vrata djeci i hoće li njegovo otvaranje zadovoljiti sve potrebe za smještajem djece?

-Projekt izgradnje novog dječjeg vrtića s jaslicama prijavili smo na EU fondove, Program ruralnog razvoja, mjeru M.7.4.1. te još uvijek čekamo službene rezultate natječaja na kojem je prijavljeno 139 projekata izgradnje ili rekonstrukcije dječjih vrtića. Svjesni da će zbog osiguranih sredstava EU fondova biti odabrano tek 15-ak projekata, raduje nas činjenica da će se i početkom ove godine otvoriti mogućnost za prijavu istog projekta, na natječaj iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Dakle, isključivo o dinamici raspisivanja natječaja te administrativnoj obradi istih, ovisi i sama realizacija projekta.

Ulazimo u novo  EU financijsko razdoblje i perspektivu u kojoj se, posebno kroz NPOO, nude ogromna sredstva. Kako se pripremate i imate li već spreman plan i projekte koje ćete financirati EU sredstvima? Na koliko sredstava računate u idućem razdoblju?

-Možemo reći da smo se intenzivno pripremali za novo EU financijsko razdoblje, stoga imamo pripremljeno mnogo projekata, što za izgradnju ili rekonstrukciju komunalne infrastrukture, dječji vrtić, poduzetničku infrastrukturu, energetsku obnovu javnih zgrada, obnovljive izvore energije, sportski centar sa kuglanom i ostalim sadržajima, dok neke još uvijek pripremamo, poput doma za starije i nemoćne, turizam, digitalizacija i zelena tranzicija. Dakle, samo čekamo raspisivanje natječaja.

I na kraju, koji su Vam glavni ciljevi za ovaj mandat, po čemu će Općina Lipovljani za četiri godine biti još bolje mjesto za život nego što je danas? Što sve Vaši sumještani mogu očekivati?

-Osnovni cilj je nastaviti započeto i pripremati novo. Novi dječji vrtić, nova četverostazna kuglana, privlačenje investitora, obnova i izgradnja komunalne infrastrukture, samo su neke od aktivnosti koje planiramo realizirati kako bi se naši sumještani još bolje osjećali u ovoj multinacionalnoj sredini. (Marija Pulić Drljača)