Nakon što smo istražili koliko se i s kojim uspjehom društvenim mrežama, konkretno Facebookom, služe naši gradonačelnici i župani, proteklih smo dana istražili i kakva je situacija kad su u pitanju načelnici.

Čudili smo se kako čak trećina gradonačelnika još uvijek ignorira Facebook i ne koristi ga kao službeni kanal komuniciranja sa svojim građanima, a što onda reći na rezultat istraživanja koji kaže da od 428 načelnika službenu FB stranicu ima i aktivno koristi njih tek 116? Još 50-ak na FB-u komunicira preko svojih privatnih profila ili službenih stranica svojih stranaka, odnosno lista, no u ovom istraživanju analizirali smo samo one koji imaju službene stranice. Ipak, ovdje moramo spomenuti Stipu Petrinu, načelnika Općine Primošten koji na privatnom profilu ima preko 8.000 pratitelja, a na stranici svoje Nezavisne liste i preko 9.000.

Za razliku od preko 300 načelnika koji još uvijek ne razumiju važnost i koristi izravne dvosmjerne komunikacije koju omogućava Facebook u svakodnevnom komuniciranju onoga što se radi, postiže ali i planira, ali i dobivanju izravnog feedbacka i povratnih informacija s terena, dio njih ove je osnove suvremenog komuniciranja odavno usvojio i vrlo dobro koristi Facebook za jačanje svoje baze i popularnosti.

Gledajući broj pratitelja per capita, najpopularniji su načelnici dviju općina iz Šibensko-kninske županije, Pirovac i Tribunj, koji obojica imaju i više nego dvostruko fanova nego što njihove općine imaju stanovnika. Ivan Gulam iz Pirovca u trenutku naše provjere je tako imao 2,41 fanova po stanovniku (4.653), a Marko Grubelić iz Tribunja 2,34 pratitelja po stanovniku (3,595 u apsolutnim brojkama).

Više pratitelja nego stanovnika u općini imaju još Marko Ferenac iz Općine Vižinada u Istri, Mirela Ahmetović iz Općine Omišalj u Primorsko-goranskoj županiji i Ksenija Krivec Jurak iz Općine Zagorska Sela u Krapinsko-zagorskoj županiji.

U top 10 najpopularnijih načelnika kad se gleda per capita još su Tomislav Okroša iz Općine Dubrava u Zagrebačkoj županiji, Marino Kaštelan iz Pučišća u Splitsko-dalmatinskoj, Toni Turčinov iz Općine Murter-Kornati u Šibensko-kninskoj, Petra Radić iz Podgore u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te Maja Vrnoga iz Zažablja.

Gledajući, pak, apsolutne brojke, najviše pratitelja ima Tomislav Okroša, Mirela Ahmetović, Ivan Gulam, Jakov Vetma iz Općine Klis (Splitsko-dalmatinska županija), Mato Čičak iz Rugvice (Zagrebačka županija), Josip Pavić iz Općine Sibinj (Brodsko-posavska županija), Marko Grubelić iz Tribunja (Šibensko-kninska županija), Marko Miličević iz Općine Ivankovo (Vukovarsko-srijemska županija), Katarina Gugić iz Općine Vela Luka (Dubrovačko-neretvanska županija)m te Petra Radić iz Podgore. (P.L., M.P.D.)