U izboru za Najljepši advent kojeg je gradonačelnik.hr proveo pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta adventi su prikupili gotovo 67 tisuća lajkova, a njihove slike je tijekom proteklih osam dana vidjelo je preko 2,3 milijuna ljudi!

Nakon osam dana glasanja i 66 tisuća lajkova na našoj FB stranici, imamo pobjednike našeg drugog velikog izbora za Najljepši advent u Hrvatskoj kojega smo proveli pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta. U izboru su sudjelovala čak 72 grada i općine, a najviše lajkova FB publike i titulu najljepših osvojili su – Advent u Osijeku koji je pobjedom u kategoriji velikih gradova obranio prošlogodišnju titulu najljepšeg adventa u Hrvatskoj, Advent u Vinkovcima u kategoriji srednjih, Advent u Županji u kategoriji malih gradova te Advent u Velikoj u kategoriji općina.

Ovdje treba istaknuti da smo, kako bi izbjegli mogućnost višestrukih glasova, računali samo lajkove na FB stranici gradonačelnik.hr-a, a ne i na sheranim objavama kojih je svaki advent osvojio višestruko više.

Nakon Osijeka koji je potvrdio svoju titulu najljepšeg adventa i za kojega je samo na FB stranici gradonačelnik.hr-a glasalo 4.967 korisnika, titulu drugog najljepšeg i ove je godine osvojio Advent u Varaždinu sa osvojenih 3.843 lajka.

Treći najljepši advent u kategoriji velikih gradova je Advent u Virovitici za kojega je glasalo 1.896 korisnika FB-a.

U top 10 najljepših velikih advenata su još adventi iz Vukovara (904 lajka), Karlovca (813 lajkova), Šibenika (773 lajka), Čakovca (742 lajka), Požege (685 lajkova), Rijeke (665 lajkova) i Velike Gorice (546 lajkova).

Nakon osvojenog trećeg mjesta u općoj konkurenciji u našem prošlogodišnjem izboru, Vinkovci su ove godine s drugim najvećim ukupnim brojem lajkova – 4.887, osvojili titulu najljepšeg adventa u kategoriji srednjih gradova.

Vinkovci su, također, rekorderi po angažmanu fanova koji su slike adventa lajkali, komentirali i sherali 48.425 puta, što je dovelo do apsolutnog rekorda u dosegu adventskih slika od čak 115.962 FB korisnika. Ovdje treba naglasiti da ove brojke i dalje rastu, slike se i dalje lajkaju i sheraju pa time raste i njihov doseg.

Drugi najljepši po izboru FB publike u kategoriji srednjih gradova  je Advent iz Nove Gradiške sa osvojenih 4.125 lajkova….

…a treći je Advent iz Našica kojega je lajkalo 1.486 FB korisnika.

U top 10 najljepših u kategoriji srednjih gradova su još adventi iz Opatije (1.275 lajkova),  Đakova (914 lajkova), Knina (860 lajkova), Poreča (740 lajkova), Sinja (683 lajka), Slatine (644 lajka) i Labina (535 lajka).

Uzbudljiva i napeta utrka vodila se među malim gradovima između Županje i Otočca. Na kraju su lajkovi presudili u korist Županje koja je sa 3.155 lajkova podrške osvojila titulu najljepšeg adventa među malim gradovima.

Advent iz Otočca je sa 2.726 lajkova osvojio drugo mjesto…

…a treći je čazmanski Čazma – Grad svjetla sa 875 lajkova.

U top 10 najljepših malih advenata su još adventi u Cresu (770 lajkova), Komiži (622 lajka), Valpovu (570 lajkova), Belišću (490 lajkova), Pleternici (469 lajkova), Slunju (464 lajka) i Crikvenici (440 lajkova).

Ništa manje uzbudljivo nije bilo ni među općinama. Danima su se na vodećoj poziciji izmjenjivali adventi iz Velike i Kršana, a na kraju su lajkovi presudili u korist Velike čija je ‘Ninina čarobna Shhhuma’ osvojila 4.281 lajkova.

Općina Velika, odnosno fanovi njihovog adventa su i među rekorderima po angažmanu, odmah nakon najaktivnijih Vinkovčana, čime su ostvarili da slike njihovog adventa vidi čak 89.282 ljudi. A brojke i dalje samo rastu.

Drugi je Advent u Kršanu sa 4.152 lajkova…

…a treći Advent u Jasenicama, pobjednik našeg prošlogodišnjeg izbora, koji je ovaj put osvojio 860 lajkova.

Na žalost, kod općina je došlo do neugodne situacije zbog kojeg smo morali intervenirati u rezultate. Nakon zaprimljenih pritužbi detaljno smo provjerili rezultate svih pobjednika i utvrdili da je za Advent u Kršanu u posljednjih sat vremena izbora glasalo minimalno 500 lažnih profila i temeljem njihovim glasova Kršan je u dotad izjednačenoj „mrtvoj“ utrci pobijedio Advent iz Velike.  Oduzeli smo Kršanu te lajkove i time je na prvo mjesto ponovo izbila Velika kojoj je pripala titula najljepšeg adventa. Zasad je nemoguće utvrditi tko je angažirao botove i uvjereni smo da Općina Kršan i njihova TZ koji stoje iza ovog prekrasnog adventa nemaju ništa s tim i da su najveća žrtva ove situacije. Zbog toga nam je izrazito žao jer zaista, kao i svi ostali, trebaju nakon ovakve utrke biti samo ponosni na ono što su napravili i u pripremi adventa i kroz čitav izbor u kojemu su vodili fantastičnu i izjednačenu borbu sa Velikom. Mi ćemo se, naravno, obratiti Facebooku, napraviti prijavu zlonamjernog povećanja broja lajkova te pokušati od njih doznati, ako je moguće, tko je i odakle to napravio i o tome obavijestiti javnost.

U top 10 među općinama još su adventi iz Motovuna (732 lajka), Baške (623 lajka), Lovrana (547 lajkova), Medulina (452 lajka), Bibinja (405 lajka), Ernestinova (376 lajkova) i Farkaševca (358 lajkova).

Rekordni angažman i doseg – evo tko ima najjače fanove!

Izbor za Najljepši advent pokrenuli smo s ciljem da na jednom mjestu okupimo sve prekrasne advente i tako široj javnosti omogućimo da, uz uživanje u slikama već razvikanih i velikih advenata, otkriju i neke njima dosad potpuno nepoznate. S druge strane, gradovima i općinama i njihovim turističkim zajednicama htjeli smo dati priliku da rezultate svog truda, kreativnosti i ulaganja prezentiraju i pokažu i izvan granica svoje lokalne zajednice. Da smo u tome uspjeli najbolje svjedoče brojke.

Slike advenata u proteklih su osam dana postigle ukupni doseg od preko 2,3 milijuna, a te brojke u narednim će danima još rasti jer se slike i dalje lajkaju, komentiraju i sheraju. Što se angažmana tiče, u osam dana izbora bilo je 429.219 lajkova, komentara i sherova.

Titula najboljih fanova, kao što smo već naveli,  ovaj put zasluženo ide u Vinkovce – Vinkovčani su slike svog adventa lajkali, dijelili i komentirali 48.425 puta zahvaljujući čemu ga je vidjelo čak 115.962 ljudi. Drugi najangažiraniji fanovi su oni Adventa iz Velike kojij su ostvarili 34.140 lajkova, komentara i dijeljenja i doseg od 89.282! Treći najangažiraniji su fanovi iz Općine Kršan sa ukupno 29.287 lajkova, komentara  i sherova zahvaljujući kojima je njihov advent vidjelo 86.639 FB korisnika. U top 10 najangažiranijih fanova su još fanovi advenata iz Otočca, Županje, Nove Gradiške, Osijeka, Virovitice, Varaždina i Našica.

Izbor su, naravno, popratili i svi lokalni, ali i dio nacionalnih portala, pa se u proteklih osam dana o izboru za Najljepši advent i njegovim sudionicima pisalo u gotovo 100-njak medijskih objava.

Brojke su to i vidljivost zbog kojih, bez obzira na konačni poredak i plasman u ovom izboru svi adventi, odnosno gradovi i općine koji su sudjelovali u izboru, itekako mogu biti zadovoljni.

Podsjetimo, u izboru su sudjelovali: Bjelovar, Čakovec, Dubrovnik, Karlovac, Koprivnica, Osijek, Požega, Pula, Rijeka, Samobor, Šibenik, Varaždin, Velika Gorica, Virovitica, Vukovar i Zadar u kategoriji velikih gradova; Kastav, Knin, Kutina, Labin, Našice, Nova Gradiška, Novska, Opatija, Petrinja, Rovinj, Sinj, Slatina, Sveta Nedelja, Trogir i Vinkovci u kategoriji srednjih; Belišće, Cres, Crikvenica, Čabar, Čazma, Delnice, Hvar, Ilok, Komiža, Krk, Lepoglava, Novi Vinodolski, Opuzen, Otočac, Pleternica, Slunj, Trilj, Valpovo, Zlatar i Županja u kategoriji malih gradova, te Baška, Bibinje, Čavle, Dubrava, Ernestinovo, Farkaševac, Jasenice, Kloštar Podravski, Lekenik, Lovran, Mače, Marija Bistrica, Medulin, Motovun, Omišalj, Štrigova, Velika i Zlatar Bistrica u kategoriji općina.. 

Još jednom svima zahvaljujemo na sudjelovanju i čestitamo na prekrasnim adventima, te se već veselimo novim adventskim izdanjima i izboru za Najljepši advent 2023./24. godine. (Marija Pulić Drljača)