Vjerujemo da bi ljubitelji vina željeli biti zatvoreni u „četiri zida“ sjajno uređenog vinskog podruma u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači. To bi za njih bio „ulazak u raj“. A sve to, ova srednja škola, kojoj je osnivač Virovitičko-podravska županija, dobila je uz bespovratna europska sredstva, kroz projekt „Master sommelier“. Nositelj je Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, uz partnere, Srednju školu „Stjepan Ivšić“ iz Orahovice i tvrtku Terra slavonica d.o.o. iz Virovitice.

Riječ je o projektu koji iznosi 1.888.585,25 kuna i koji se u stopostotnom iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda, kroz poziv na dostavu projektnih prijedloga „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“. Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo turizma i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Prostor je opremio Hrastico.

Ima li netko, nešto ovako u Hrvatskoj? Kada to pitate, ravnatelja Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači, Josipa Ivoša, on će odgovoriti.

– Čini mi se da nacionalni klub sommeliera ili neka vinarija ili vinoteka u Hrvatskoj, nemaju ovakav izbor kakav imamo mi ovdje u Pitomači…

Tim povodom, župan Igor Andrović, uz zamjenika Marija Klementa i Dalibora Pera, direktora tvrtke Terra Slavonica, obišli su vinski podrum koji je nekada bio – garaža, a danas mjesto u koje bi svaki sommelier „u Hrvata“, želio zakoračiti.

– U našem vinskom podrumu je 67 što svjetskih što hrvatskih sorti. To su vinske sorte iz udžbenika. Istaknimo kako se ovdje nalaze 33 sorte se uzgajaju na 80 posto svih vinogradskih površina svijeta. Tu su vina sa svih kontinenata. Iz Europe su najviše zastupljena vina iz Francuske, Španjolske, Italije, Portugala, Njemačke, Švicarske, Austrije, Mađarske, Slovenije, naravno i iz Hrvatske. Tu si i vina iz, Čilea, Argentine, Južno Afričke Republike, SAD-a, Australije i Novog Zelanda. Neke od poznatih vinskih sorti iz Irana, Turske, Gruzije, Kine, Uzbekistana, Japana su ovdje i svim polaznicima za zanimanje sommeliere, možemo prikazati što su svjetski trendovi, mogu svjetska vina usporediti s hrvatskim.

Ako ste vinska neznalica, tada vam imena, poput, Graševine De Gotho, pjenušca Charles Heidsieck, ili Chateau Larose Perganson, Grunhausa, Chateau de Vaudieu, neće značiti ništa, ali, ako znate, onda će vam biti jasno kako je „raj nedaleko vas“.

– Primjerice, u budućnosti će naši sommelierei moći uspoređivati hrvatske ledene berbe s Grunhaus Rizlingom. Oni su među vodećima proizvođačima vina iz „ledene berbe“. Moći će uspoređivati vino iz ledene berbe primjerice Iločkih vinograda s Grunhaus Rizlingom.

Tu je i vino koje u Vatikanu pije Papa.

– Da. To je vino Chateau de Vaudieu, iz kako kažu „doline bogova“. Kada je „Rimska Stolica“ jedno vrijeme bila i Avignonu, u 14. stoljeću, tamo su imali svoje vinograde. Iz istih vinograda, danas se vino isporučuje Vatikanu, a, evo, nalazi se i u Pitomači – uz smiješak se nadovezuje Ivoš.

Ako obožavate Don Perignon, tada će vam za oko „pasti“ i pjenušac Charles Heidsieck. I on je u Pitomači. Naravno, tu su i hrvatska vina, a posebno mjesto na pijedestalu zauzima Graševina De Gotho, koja je na Decanteru 2020. godine osvojila platinastu medalju.

– To je najbolje ocijenjena hrvatska graševina na Decanteru u povijesti. Uz platinastu medalju, osvojila je 97 bodova. Tu kod nas sve su vrhunska vina i mogli bi nabrajati u nedogled, čega sve to ovdje ima.

No, nije bio cilj samo nabaviti sjajna svjetska i hrvatska vina, već i nešto drugo.

– Kroz ovaj projekt je educirano 12 stručnih sommeliera, koji imaju „level 2“. Možemo se pohvaliti kako smo, što se tiče sommelierstva i vina, dobili najobrazovanije ljude u Hrvatskoj. Oni će svoja znanja prenositi na nove naraštaje. Uz ova vina koja smo nabavili kroz projekt, naši će sommelieri, doznati kakvi su svjetski trendovi, kako bi se i mi, u Hrvatskoj, u Virovitičko-podravskoj županiji, u budućnosti profilirali u odnosu na globalna kretanja.

Inače, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, ima i svoj vinograd.

– Proizvodimo „školsko vino“. Naši učenici uče kako se školski proizvodi vino, kako se ono čuva, prezentira, a kroz ovaj projekt, imaju prigodu, usporediti domaća sa stranim vinima – zaključio je Josip Ivoš.

Virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, o viđenom je kazao između ostalog.

– Ovim projektom prvenstveno razvijamo turističke kapacitete na području naše županije, budući da je sommelierstvo jedan od važnih segmenata u turističkoj ponudi. Budući sommelieri, ali i svi oni koji će se educirati u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači, imat će odlične kompetencije na tržištu rada u iznimno zanimljivom zanimanju za koje postoji interes na tržištu rada – naglasio je župan Andrović. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)