Općina Andrijaševci jedna je u nizu jedinica lokalne samouprave koja je osigurala EU sredstva za proširenje svojih vrtićkih kapaciteta, no prvi su koji u sklopu rekonstrukcije i proširenja svog vrtića Bambi grade i bazen. Dovršetak radova na vrtiću predviđen je za kraj veljače 2023. godine kada će u vrtić krenuti još dvije dodatne skupine djece čime će se zadovoljiti potrebe za vrtićkim smještajem na području Općine.

Kroz program Ruralnog razvoja osigurali su 7,5 milijuna kuna za projekt rekonstrukcije i dogradnje vrtića. Postojeći prostor vrtića dobit će, tako, još dva dnevna boravka pa će ih ukupno imati četiri, prateće prostorije (sanitarni čvor, garderobe) te ured ravnateljice, prostorije za odgajatelje, prostorije čajne kuhinje i ostave. Planirani dovršetak radova je do kraja veljače 2023. godine.

„Proširenje vrtića jedna je od dobrih vijesti u ova teška vremena. Naime, pokazala se potreba za dodatnim kapacitetom, trebao nam je prostor za još dvije odgojne skupine. Riječ je o vrlo vrijednom projektu s iznosom od 6,6 milijuna kuna s PDV-om samo za izgradnju i još oko 1,2 milijuna kuna za opremanje. Nadam se kako ćemo uskoro  imati dovršenu i potpuno opremljenu najmoderniju zgradu u općini”, kaže načelnik Ante Rajković.

Projekt obuhvaća i adaptaciju postojećeg prostora ispod krova koji će nakon preuređenja služiti kao uredi, arhiva, ostava i strojarnica.  Rekonstruirani i postojeći dio bit će funkcionalno povezani kao jedna cjelina te će se u adaptirani prostor ispod krova pristupati s kata novo projektiranog dijela zgrade preko spojnog hodnika. Ukupna neto površina vrtića biti će 666,44 m2. Zajedno s rekonstrukcijom dječjeg vrtića odvija se i izgradnja dječjeg bazena i uređenje dječjeg igrališta sa 270 m2 antistres podloge za polaznike te opremanje vrtića. Dječji vrtić Bambi imati će i interaktivnu senzornu sobu opremljenu odgovarajućom opremom koja potpomaže stimulaciju čula sluha, vida , dodira i mirisa. Boravak u senzornoj sobi omogućava djeci da razviju senzorne vještine koje će im biti potrebne za život.

Vrtić Bambi bit će prvi vrtić u Hrvatskoj koji ima i bazen

Inače, vrtić Bambi trenutno pohađa 64 djece, 23 djeteta idu u predškolu, a 18- ero djece koja su na listi čekanja idu u poslijepodnevne radionice tri puta tjedno. Vrtić je, u partnerstvu s Općinom, početkom ove godine kroz projekt ‘Vrtić i obitelj prijatelji’ osigurao milijun kuna iz EU fondova za unaprjeđenje svog rada. Uz uvođenje novih programa (engleski i sportski program) roditeljima je svakako najvažnija promjena nabolje produženje radnog vremena do 20.30 sati. U vrtiću radi stručni tim kojeg čine psiholog, pedagog logoped i zdravstveni djelatnik.

Uz ulaganje u vrtić, Općina Andrijaševci nizom mjera pomaže svoje mlade obitelji – financiraju nabavku radnih bilježnica i bilježnica školarcima, sufinanciraju školsku prehranu i prijevoz učenicima srednjih škola, maturantima osiguravaju besplatne pripreme za državnu maturu, studentima stipendije do čak 4.000 kuna, a mladim obiteljima sufinanciraju kupnju prve nekretnine iznosom od 20 tisuća kuna. Naknade za bebe u Andrijaševcima iznose 3.000 za prvo i drugo dijete u obitelji, 5.000 za treće, 10.000 za četvrto i 20.000 za peto i svako slijedeće dijete. Također, potiču i izvrsnost, pa redovno nagrađuju svoje najbolje učenike, sportaše i umjetnike. (m.p.d.)