Podaci DZS-a o migraciji stanovništva pokazuju da su općine na moru najpoželjnije mjesto za život. Vodeće su općine iz Istarske, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske i Zadarske županije. Većina njih nudi niz pogodnosti za obitelji, od naknada za novorođenu djecu, sufinanciranje vrtića, radnih bilježnica za školarce do stipendija i besplatnih prijevoza u gradove. Stoga se mnoge i same nazivaju da su općine po mjeri mladih obitelji. 

Našim ulaskom u EU, iselilo se je oko 200.000 ljudi, a upravo su manja nerazvijena mjesta najviše opustošena. Ipak, osim u inozemstvo, mnogo je i onih koji su se iz primjerice Slavonije odlučili preseliti u morske gradove ili općine. Ali je i velik broj stranaca koji su odlučili preseliti boravak uz našu obalu.

Prema podacima DZS-a, u razdoblju od 2011. do 2018. u Općini Podstrana, gledaju li se apsolutne brojke,  došlo je 2052 više stanovnika nego što je iseljeno iz te Općine. U istom razdoblju najviše je useljenih iz inozemstva bilo u Općini Medulin, 280. Gleda li se saldo migracija u odnosu na ukupan broj stanovnika, vodeća je Općina Šolta sa 38,65 posto, a također je vodeća i gleda li se saldo inozemnih migracija u odnosu na broj stanovnika.