U prvoj fazi projekta Općina Josipdol je povukla 2,5 milijuna kuna, i tako se etablirala kao jedna od najuspješnijih općina ovoga projekta. Produžili su radno vrijeme do 21 sat, uveli nove programe i povećali broj upisane djece

Općina Josipdol jedna je od najuspješnijih po povučenim sredstvima za unaprjeđenje rada vrtića u prvoj fazi EU projekta kroz kojega je u hrvatske vrtiće uloženo preko 300 milijuna kuna. Nakon što su osigurali 2,5 milijuna kuna i uveli poslijepodnevnu smjenu i nove vrtićke programe, prijavili su i nastavak projekta vrijedan 2,35 milijuna kuna kojim će, među ostalim, radno vrijeme produžiti do 22 sata i uvesti radne subote.

Nakon što su u prvoj fazi projekta s kojim su krenuli 1. prosinca 2018. zaposlili dvije odgojiteljice, kuharicu i čistačicu na pola radnog vremena, te su angažirali stručni tim psihologa koji radi s roditeljima i djecom, u drugoj fazi planiraju zaposliti logopeda i još tri odgojiteljice od kojih će jedna raditi s djecom s posebnim potrebama. Kuharicu i spremačicu kroz ovaj će projekt s pola radnog vremena prebaciti na puno radno vrijeme.

U prvoj fazi projekta su, osim produljenja radnog vremena, uveli i četiri nova programa, odnosno igraonice u kojima boravi 70 djece- opću, folklornu, englesku i sportsku igraonicu. U nastavku projekta planiraju i nastaviti s njihovim radom, te uvesti i dvije nove – glazbenu igraonicu te čitaonicu.

Pročelnica Ivanka Turkalj

‘Igraonice su posebna vrijednost ovog projekta jer oplemenjuju i obogaćuju predškolski odgoj, a u potpunosti su besplatne za svu djecu. Posebno se može istaknuti sportska i engleska radionica koje su značajan doprinos u razvoju djece. Sportska igraonica potiče djecu na aktivno bavljenje sportom a engleska na rano učenje stranog jezika. Mislim da projekt opravdava svoj naziv “Odrastimo sretno u poticajnom okruženju jer je zbilja stvorio poticajno okruženju, ponajprije za naše najmanje, a onda i za roditelje’, kaže nam pročelnica Ivanka Turkalj.

Nadalje, vrtić su opremili novim namještajem, didaktikom i ostalom opremom, a djelatnicima omogućili stručno usavršavanje.

Inače, josipdolski vrtić iza sebe ima dugu i turbulentnu povijest. Vrtić je sagrađen 1985. godine kao područni objekt ogulinskog vrtića i pohađalo ga je preko 60 djece, a od tada do danas čak dvaput je – zbog nedovoljnog broja djece, zatvaran i ponovo otvaran.

Danas je to, pak, vrtić kojega kroz razne programe pohađa preko stotinu djece i koji svojim polaznicima osigurava visoke standarde i kvalitetu usluge, a Općina Josipdol sa svojim je izdvajanjima od preko 27 posto proračuna među 10 posto općina s najvećim ulaganjima u predškolski odgoj i obrazovanje.

Kako nam kaže ravnateljica vrtća Maja Marnić, veliku važnost pridaju stalnim edukacijama i usavršavanju djelatnika vrtića, kao i ostvarivanju suradnje sa drugim predškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, udrugama i ostalim institucijama te ostvarivanju kvalitetne suradnje sa roditeljima.

Ravnateljica vrtića Maja Marnić

Prvim projektom unaprjeđenja rada vrtića za kojega su povukli 2, 5 milijuna kuna riješili su i problem prevelikog broja djece u odgojnim skupinama te osnovali još jednu mješovitu skupinu s radnim vremenom od 6 pa do 21 sati navečer, a u koju je upisano još 15 djece s liste čekanja.

S obzirom da su i dalje imali problem nedovoljnog kapaciteta, a nije im prošao projekt dogradnje vrtića kojega su prijavili na EU fondove, Općina je u ljeto 2019. krenula u projekt adaptacija prostora stare škole u Oštarijama za potrebe Dječjeg vrtića Josipdol. Adaptacija je završena u prosincu prošle godine, pa je u Područnom odjelu u Oštarijama organiziran rad u jednoj jasličkoj mješovitoj odgojno-obrazovnoj skupini u koju su upisana djeca sa liste čekanja za upis u Dječji vrtić Josipdol za pedagošku godinu 2019./2020, kao i za skupinu predškolaraca.

U PO „Oštarije“ postoji mogućnost za organizacijom još jedne odgojno-obrazovne skupine i upisom dodatnog broja djece u vrtić ili mogućnost za provođenjem nekog od kraćih tematskih programa ali nažalost dogodila se je epidemijA virusom COVID-19 pa su planovi odgođeni za malo mirnije i zdravije vrijeme, kažu nam u Općini.

‘Dječji vrtić Josipdol dosegao je zavidnu razinu obzirom na usluge koje pruža. Vjerujem da će  se razvijati i dalje. Zajedničkom suradnjom, podrškom i razumijevanjem svih čimbenika uže i šire zajednice stvaraju se i bolji uvjeti za napredak u određenim segmentima društva, u ovom slučaju je to segment društva o kojem ovisi budućnost našeg kraja, a to su djeca.

Bez dobre međusobne suradnje, međusobnog uvažavanja, razumijevanja i podrške, svih koji na neki način sudjelovali, sudjeluju ili će sudjelovati u kreiranju i unapređenju predškolskog odgoja i obrazovanja u našoj općini ni uspjeha ne bi bilo’ kaže načelnik općine Zlatko Mihaljević. (m.p.d.)