Imate savršen brend. Imate sjajan tim! Čestitam jer ste vi sigurno ona manjina koja je shvatila da svi u timu moraju načelno imati iste vrijednosti. Ne računamo nekretnine i pokretnine već nešto sasvim drugo. Nešto neopipljivo, ali puno važnije od onog upisanog u imovinsku karticu. Naime, svaki tim i svaka organizacija koja je uspješna dijeli iste vrijednosti i ista uvjerenja vezano uz svoje poslovanje.

I tu nema iznimke.

A da bi to bilo tako treba provjeriti da li je to tako i s osobnom razinom svakog zaposlenika, službenika, dužnosnika. Dakle, koje su zaista vaše vrijednosti vezane uz posao i da li su one nešto što vas podržava, nosi i motivira ili baš obrnuto.

ŠTO JE TO UNUTAR MENE ŠTO ME NE PODRŽAVA? Jer često smo upravo sami sebi najveća prepreka do nekog budućeg postignuća.

Svatko od nas pokrenut je našim mislima, riječima i akcijama. One su uvjetovane našim vrijednostima i uvjerenjima. Vrijednosti jesu ono što nam je važno poput slobode, sigurnosti, ljubavi, ali uvjerenje su stvari za koje mi mislimo da su istinita. I da! Ona neki puta nisu  u potpunosti na našoj strani.

Uvjerenja nas mogu ograničavati ili podržavati obzirom na to koliko su duboku usađena u naš sustav. Ono što smo si dužni je tu i tamo provjeriti nije li došlo vrijeme proljetnog mentalnog čišćenja.

Uzmite si vremena za sebe i provjerite U ŠTO TO VJERUJETE, A DA VIŠE NIJE PODRŽAVAJUĆE ZA VAS.

Neće biti lagano jer postoji ozbiljan set uvjerenja kojih nismo niti svjesni, a ipak upravljaju našim ponašanjem. Puno smo ih usvojili u dječjoj dobi pa pri ČIŠĆENJU provjerite da li je ono što ste smatrali ispravnim i istinitim uistinu i danas relevantno. Dobro će nam doći i kratki podsjetnik na korake u analizi;

  1. Usporedite svoje akcije sa uvjerenjima koja imate i provjerite da li svoju energiju, vrijeme i ostale resurse ulažete u nešto što nam se samo čini važnim ili je bilo važno u nekom prijašnjem životnom ciklusu.
  2. Razmislite zbog čega vam je nešto bitno? Vratite se do onog trenutka u kojem ćete i sami osjetiti da ste našli odgovor koji je u potpunosti u skladu sa današnjim okruženjem. Ne bojite se promjena.
  3. Nađite način da ispunite vašu vrijednost, a da to u isto vrijeme bude i korisno za vašu okolinu.

I razgovarajte i s ostalim o njihovim vrijednostima jer to rijetko činimo. Ukoliko želite posudili i neka univerzalna PODRŽAVAJUĆA uvjerenja preporučam slijedeća;

Uvijek ste više od onoga što mislite da jeste.

Svatko od nas već ima sve potrebno za uspjeh.

I sretno……… čišćenje.

*  Melita Pavlek je stručnjak za lokalnu demokraciju i razvoj, savjetnica za komuniciranje i NLP leadership praktičar. Uz bogato iskustvu u odnosima s javnošću i novinarstvu, dugo godina je bila aktivna u udrugama civilnog društva. U svojim predavanjima i edukacijama kombinira napredne tehnike leadershipa i coachinga.

*Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima i blogovima objavljenima na portalu gradonačelnik.hr pripadaju autoru te ne predstavljaju nužno stavove uredništva.