Suhopoljski mališani dobili su veći, novi i moderan prostor za svoj boravak. U utorak je svečano otvoren Dječji vrtić Suhopolje, deseti od ukupno jedanaest, čiju izgradnju ili obnovu financira Ministarstvo poljoprivrede na području Virovitičko-podravske županije. Suhopoljski vrtić najveći je od njih i u njemu će svoje mjesto moći pronaći 118 mališana.

U tri odgojne skupine, suhopoljski vrtić trenutno pohađa 91 dijete, uz 17 predškolaca, dok će od jeseni s radom krenuti i jaslička skupina.

  • Svi smo sretni novim prostorom. Ovaj objekt nam je donio veći prostor, sobe su opremljene novim didaktičkim materijalima, a posebno smo zadovoljni velikim igralištem s puno većim brojem igrala no što smo imali do sada. Trenutno imamo zaposlenih šest odgojitelja u tri odgojne skupine, a za potrebe jaslica ćemo zaposliti još dvoje. Od jeseni će s radom krenuti jedna jaslička skupina, a kako imamo prostora za još jednu, u dogledno vrijeme planiramo oformiti i drugu skupinu – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Suhopolje Valeria Toth.

Mogućnost sigurnog smještaja svojih najmlađih, roditeljima puno znači, a posebice saznanje da će od jeseni s radom krenuti i briga za onu najmlađu generaciju.

  • Majka sam trojice dječaka, od kojih jedan već pohađa vrtić, dok će drugi krenuti u rujnu. Mogućnost koju boravak u vrtiću pruža je nezamjenjiva, kod kuće im teško možemo pružiti sve ono što dobiju u vrtiću, od igre s vršnjacima do učenja. A i danas, sutra ako krenem tražiti posao, znam da ih imam gdje ostaviti – rekla je Ivana Vidović iz Naudovca.

Upravo to je cilj Općine Suhopolje, pružiti siguran i kvalitetan smještaj svojim najmlađim žiteljima, između ostalog, istaknuo je načelnik Siniša Horvat na otvorenju.

  • Riječ je o jednom modernom objektu koji prati sve pedagoške standarde. Pokretanjem jasličke skupine, pružit ćemo dodatnu kvalitetnu uslugu našim mještanima kako bi u ova nova moderna vremena, gdje više djedovi i bake nisu u mogućnosti izbivati s radnih mjesta i preuzeti skrb o najmanjima, kao što je to bilo u vrijeme moje generacije. Danas se pokazala velika potreba za dodatnom skrbi i slušajući potrebe naših sumještana napravili smo taj iskorak – naglasio je Horvat.

Čestitke na završetku ovog projekta uputila je i ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić.

  • Ovakvi projekti su zalog za bolju budućnost i zadovoljstvo mi je biti ovdje. Za izgradnju i opremanje ovog dječjeg vrtića Općini Suhopolje dodijeljena je potpora u iznosu 7,5 milijuna kuna. Izgradnjom i opremanjem novog dječjeg vrtića ukupne površine 1200 m2 su osigurani odgovarajući uvjeti za odgoj i obrazovanje naših najmlađih. Stvoreni su i nužni preduvjeti za poboljšanje demografske slike općine Suhopolje i zadržavanje mladih obitelji u ovom području, što će se vjerujem pozitivno odraziti i na razvoj lokalne zajednice. Preduvjet da bismo zadržali mlade u selima su i kvalitetni objekti za odgoj i obrazovanje a predškolski odgoj predstavlja početak edukacije naših naraštaja – istaknula je Sokolić.

Suhopoljski vrtić vrijedan je 9,3 milijuna kuna, a danas je 10. po redu otvoren vrtić na području Virovitičko-podravske županije u sklopu natječaja Ministarstva poljoprivrede. Preostalo je još uređenje vrtića u Orahovici.

  • Ovaj je projekt po meni jedan od najvećih projekata za općinu Suhopolje. Bilo je tu puno većih projekata financijske prirode, ali nema većih projekata od onih koji se tiču naše djece. Ako je netko zaslužio vrtić onda je to sigurno Suhopolje. Dosadašnji je vrtić bio 118 godina stara zgrada. Možemo reći da je danas sve u znaku broja 118 jer je kapacitet nove zgrade – 118 djece tako da će sigurno i djeca i odgajatelji imati puno bolje uvijete rada. Nije ovo projekt samo za djecu i odgajatelje, ovaj projekt puno znači i za žitelje općine Suhopolje, za roditelje i ja vjerujem da će upravo novi vrtić biti poticaj obiteljima da šire obitelj. Stvaraju se i bolji uvjeti življenja na području općine, a i poboljšana demografska mjera i ostanak mladih na ovim područjima. Sigurno da vrtić ima veliko značenje za djecu. Roditelj sam troje djece i znam koliko vrtić znači i za odgoj i obrazovanje svakog djeteta pogotovo u ovoj najranijom fazi ali i kasnije kada krenu u svoje daljnje školovanje. Mi kao županija nastojimo doprinijeti odgoju i obrazovanju u svim općinama, pokušavamo da žitelji svake općine, svakog manjeg mjesta imaju jednake uvijete kao što imaju i oni u urbanim područjima i gradovima pa smo tako i energetski obnovili školu na području općine i planiramo izgradnju nove sportske dvorane što će sigurno doprinijeti razvoju djece ali i odgojno obrazovnih djelatnika na području ove općine. Možemo slobodno reći da danas ispisujemo povijest za općinu Suhopolje ali i za cijelu županiju te gradimo budućnost za ovu djecu. Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu, općini, izvođaču i veliko hvala Ministarstvu poljoprivrede jer su svi ovi vrtići iz županije, ali puno ih je napravljeno i na razini cijele Hrvatske, financirani upravo kroz mjere ruralnog razvoja. Veseli nas da će biti mogućnosti i daljnja izgradnja vrtića kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti i s ovim vrtićima koji su do sada izgrađeni na području županije i za one koje znam da su u planu što rekonstrukcija, nadogradnja ili novi vrtići. Možemo reći da ćemo biti županija gdje neće biti općine bez vrtića – zaključio je Andrović.

Zadovoljstvo novim vrtićem iskazao je i saborski zastupnik Josip Đakić.

  • Vjerujem da je ovo najbolji način za oplemenjivanje ruralnog prostora. Ovako se stvaraju jednaki uvjeti za sve stanovništvo na području Republike Hrvatske. Jednake mogućnosti se pružaju stanovnicima na ruralnim područjima kao što ih ima stanovništvo u gradovima. Vjerujem da će roditelji biti zadovoljni novom zgradom i smještajem njihove djece, a naročito odgajateljice i drugi zaposlenici koji će imati poboljšane uvjete za rad. Na koncu, vjerujem da će u novim prostorima biti sretna i djeca. U Hrvatskoj se gradi 500 ovakvih vrtića iz programa Ministarstva poljoprivrede. Čestitam i zahvaljujem svima onima koji su dignuli ruku za ovakve projekte. Želim svima koji će boraviti u novom suhopoljskom vrtiću da u njemu budu sretni i zadovoljni te da Suhopolje i dalje raste i napreduje uz ovakve ljude koji znaju što je potrebno – naglasio je Đakić.

U sklopu svečanog programa nastupila je starija vrtićka skupina Cvjetići, a zgradu novog vrtića blagoslovio je župnik Župe sv. Terezije Avilske iz Suhopolja, vlč. Ljubo Krmar.

Svečanom otvorenju nazočili su i – zamjenik župana Marijo Klement, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović, predsjednica Gradskog vijeća Virovitice Ivančica Fett-Škvarić, načelnici općina Špišić Bukovica Hrvoje Miler, Lukač Đuro Bukvić, Sopje Berislav Androš, Gradina Josip Vučemilović-Jurić, predsjednik Općinskog vijeća Suhopolje Marijan Brlek i drugi. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)