Župan Željko Kolar je u srijedu, 15. ožujka 2023. godine, obišao 150.000 eura vrijedne radove na sanaciji propusta Velika Reka na županijskoj cesti Ž2125 između Mača i Mihovljana.

U obilasku radova su zajedno sa županom Željkom Kolarom bili i načelnica Općine Mače Mladenka Mikulec Šimunec i ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije Stjepan Sirovec. „Danas smo u obilasku jednog gradilišta koje je fantastičan primjer kako se u vrlo kratkom roku, uz dobru organizaciju rada i dobrog izvođača radova, uz sinergiju lokalne  i regionalne samouprave  i razumijevanje lokalnog stanovništva, može doći do odličnog rezultata. Ovdje će praktički u šest tjedana biti riješen propust koji spaja našu lokalnu županijsku cestu s državnom cestom D29 te Mihovljan s Mačem“ – rekao je župan Kolar te naglasio kako se od ukupne vrijednosti radova 127.000 eura odnosi na sredstva povučena iz Fonda solidarnosti, dok razliku od 23.000 eura plaća Krapinsko-zagorska županija. „Ja ću ponoviti, iako to neki ne razumiju, pa smatraju da bi mi sve trebali raditi vlastitim novcima, smatram da sve što možemo treba raditi europskim novcima, pa nakon toga nacionalnim sredstvima, pa onda našima, a meni je najdraže kada uzmemo europska sredstva, a rade naši domaći izvođači radova“ – poručio je župan Kolar.

SKORI ZAVRŠETAK RADOVA – DALEKO ISPRED ROKA

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije Stjepan Sirovec istaknuo je kako su radovi počeli početkom veljače te se očekuje njihov završetak puno prije postavljenog roka. „Predviđen je novi AB monolitni propust, a rekonstruirat će se i sama prometnica u zoni križanja s državnom cestom. Novi propust bit će znatno širi od prijašnjeg, sa zaštitnim ogradama Ugovoreni rok je 1. lipnja., no bit će završeno  puno prije. U narednih dva tjedna očekuje se polaganje asfaltnog zastora i nakon toga bi sam propust bio u funkciji za sve sudionike u prometu“ – najavio je ravnatelj Sirovec te istaknuo kako su prije početka rekonstrukcije i propust i kolnička konstrukcija u zoni propusta bili poprilično oštećeni i stari. Te je dolazilo i do odlomljavanja betonskih dijelova.

ŽILA KUCAVICA IZMEĐU MAČA I MIHOVLJANA

„Ovaj propust uistinu puno znači za općinu Mače, a mogu reći da je ovo i glavna žila kucavica za Općinu Mihovljan. Mi smo dugo čekali da se ovaj most obnovi, za vrijeme potresa je  ozbiljno stradao, a sam zahvat je i znak odlične suradnje sa Županijom i Županijskom upravom za ceste. Od trenutka prijave nekog problema na terenu pa do trenutka realizacije prođe malo vremena, pa je tako slučaj bio i s ovim mostom“ – rekla je načelnica Općine Mače Mladenka Mikulec Šimunec te naglasila kako je i okolno stanovništvo zadovoljno dinamikom radova. „Do sada smo već realizirali projekata iz Fonda solidarnosti u otprilike 500.000 eura vrijednosti, a sada nam još slijedi realizacija projekata od 2,1 milijuna eura, riječ je o 7 km cesta i 3 klizišta. Neki se radovi već odvijaju, a za neke je u tijeku javna nabava za izvođače“ – dodala je načelnica Mikulec Šimunec.

Izvođač radova je tvrtka CIglenica, a nadzor izvodi JAM-ING iz Zlatara. (Krapinsko-zagorska županija)