Dana 14.studenog 2023. godine u Centru za posjetitelje Medvedgrad u Zagrebu, Ugovore o sufinanciranju ukupno vrijedne 17 milijuna eura, čelnicima gradova i općina uručili su ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

Tom prigodom, Općinska načelnica Tanja Cirba potpisala je Ugovor za projekt vrijedan 79.865,80,00 eura, od čega će FZOEU sufinancirati 80%, odnosno iznos od 63.892,64 eur.

U okviru ovog projekta posadit će se novih 1.000 stabala, čime će se doprinijeti provedbi Akcijskog plana Vlade Republike Hrvatske o sadnji dodatnih stabala za kompenzaciju emisija automobilskih turističkih posjeta Republici Hrvatskoj do 2030. godine.

Općina Lovas provedbom ovog projekta ima namjeru dodatno “ozeleniti” svoja naselja i javne površine, a time povećati otpornost lokalne zajednice prema klimatskim promjenama, kao i posljedično pridonijeti izgradnji zelene i klimatski neutralne Hrvatske. Inicijativom Europske komisije pokrenut je Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, koji su potpisale jedinice lokalne samouprave, a time i općina Lovas, i u skladu s tim je izrađen Akcijski plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama.

Zahvaljujemo resornom Ministarstvu i Fondu na odobrenom projektu, te, kao i uvijek, Razvojnoj agenciji TINTL na uspješnom apliciranju. (Općina Lovas)