Dvadeset najuspješnijih hrvatskih općina, iz svake županije po jedna, dobilo je, u prostorijama Veleučilišta Effectus u Zagrebu, priznanje za transparentan rad, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji to vrijedno priznanje dobila je upravo Općina Konavle…

Rezultati su to vrednovanja izvrsnosti i transparentnosti rada lokalne samouprave provedeno od studenog prošle do siječnja ove godine na Veleučilištu Effectus i na Veleučilištu u Šibeniku u organizaciji Centra za istraživanje i razvoj.

Vrednovalo se ukupno 428 općina po devet kriterija koji su uključivali transparentnost ustroja, normativnu transparentnost, transparentnost rada načelnika, odnosno načelnice, transparentnost rada općinskog vijeća, proračuna, planskih aktivnosti te upravljanje imovinom i rizicima, socijalne i poticajne mjere, ali i antikoruptivne mjere.

Rezultate vrednovanja izvrsnosti predstavili su u prostorijama Effectusa dekan Đuro Horvat, dekan Veleučilišta u Šibeniku Ljubo Runjić i voditelj ovog projekta Jadran Antolović.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić istaknuo je ovom prilikom kako ga ovakvo priznanje veseli, ali istodobno i ne iznenađuje.

”Već drugi mandat ova općinska uprava sa našim službenicima radi transparentno i javno. Imamo jednu od boljih web stranica koja se redovito ažurira te putem raznih kanala maksimalno osluškujemo potrebe naših sumještana”, rekao je načelnik Lasić.

Dvadeset najtransparentnijih po županijama:

Bjelovarsko-bilogorska – Končanica

Brodsko-posavska – Donji Andrijevci

Dubrovačko-neretvanska – Konavle

Istarska – Pićan

Karlovačka – Saborsko

Koprivničko-križevačka – Hlebine

Krapinsko-zagorska – Hum na Sutli

Ličko-senjska – Plitvička jezera

Međimurska – Sveti Juraj na Bregu

Osječko-baranjska – Magadenovac

Požeško-slavonska – Velika

Primorsko-goranska – Fužine

Sisačko-moslavačka – Velika Ludina

Splitsko-dalmatinska – Klis

Šibensko-kninska – Tisno

Varaždinska – Martijanec

Virovitičko-podravska – Crnac

Vukovarsko-srijemska – Ivankovo

Zadarska – Tkon

Zagrebačka – Pisarovina (Općina Konavle)