Kako što bolje iskoristiti Nacionalni plan otpornosti i oporavka za ulaganja u obrazovanje u idućih sedam godina tema je o kojoj se razgovaralo na našem drugom Zoom panelu ‘Načelnici u sridu’ na kojemu su u srijedu gostovali državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić, zamjenik načelnice Općine Viškovo Denis Mladenić, pročelnik Općine Pitomača Danijel Petković i zamjenik načelnika Općine Čepin Ivan Žeravica. Panel je moderirala naša Lidija Kiseljak. 

Ključna novost koju donosi NPOO je što će se kroz njega, za razliku od svih dosadašnjih programa, otvoriti mogućnost ulaganja u infrastrukturne objekte u školstvu. Za obrazovanje je, naime, predviđeno oko 7,5 milijardi kuna, a nakon velikih ulaganja u vrtiće u proteklih nekoliko godina, u narednom razdoblju fokus bi trebao biti na gradnji i dogradnji škola kako bi se u čitavoj Hrvatskoj osigurao zlatni standard – jednosmjenska nastava.

Trenutno se intenzivno radi na pripremama za naredno financijsko razdoblje i programiranje ključnih dokumenata, NPOO je već pripremljen, prihvaćen je od strane Europske komisije i pripremaju se prvi natječaji, kazao je državni tajnik Erlić.

‘NPOO donosi pregršt mogućnosti za općine, gradove i županije i na njega se treba brzo orijentirati i pripremiti dokumentaciju. Tu će do izražaja doći projekti koji su pripremljeni jer nema puno vremena za povlačenje sredstava. Što se tiče obrazovne infrastrukture, ključna reforma je škola u jednoj smjeni i zato je potrebna izgradnja novih školskih kapaciteta, pa će to biti jedan od ključnih kriterija temeljem kojih će biti sastavljen poziv za dodjelu sredstava. Na pozivu se već radi, svima je u interesu da on ide što prije, tako da općine moraju pripremiti svu dokumentaciju do razine građevinske dozvole da bi mogli biti konkurentni u natječajima’, poručio je Erlić.

Sve tri općine, Viškovo, Pitomača i Čepin, već imaju spremne projekte i čekaju natječaje.

Općina Viškovo jedna je od većih i najmlađih općina u zemlji – prosječna starost im je tek 38 godina, a s obzirom da imaju preko tri tisuće djece, što u vrtićima, što u školama, sve je veći problem nedostatak kapaciteta.

‘Nacionalni plan oporavka nam je došao u pravi tren i jedva čekamo prve pozive za gradnju vrtića i škola jer imamo spremne projekte. Imamo spremnu građevinsku dozvolu za vrtić kapaciteta 100 djece, kao i za novu osnovnu školu vrijednu 100 milijuna kuna koju sami teško da bismo mogli financirati, a nužna nam je jer su kapaciteti sadašnje škole ograničeni’, kazao je zamjenik načelnice Denis Mladenić.

Postojeća škola izgrađena je 1973., ima preko 900 učenika i popunjeni su svi kapaciteti pa je, osim nastave u dvije smjene, najveći problem u tome što se ne može organizirati produženi boravak.

‘Općina sufinancira alternativne oblike smještaja djece, no to nije dostatno ni zadovoljavajuće. Upravo zato raduje nas mogućnost povlačenja EU sredstava za novu školu jer prema ranijim programima nije bilo moguće prijaviti osnovnoškolske projekte, a ovo nam sad otvara vrata za gradnju škole bespovratnim sredstvima, a svoja proračunska sredstva ćemo moći usmjeriti u druge projekte koji su također usmjereni na djecu i mlade’, kazao je Mladenić.

Općina Pitomača također ima probleme sa nedostatkom kapaciteta i u predškolskom i školskom sustavu i zato jedva čekaju pozive i prijavu za sredstva iz NPOO-a kako bi osigurali jednosmjensku nastavu.

U suradnji sa Virovitičko-podravskom županijom Općina Pitomača već je izgradila srednju školu vrijednu 14 milijuna kuna, trenutno pripremaju dokumentaciju za još jednu osnovnu školu sa sportskom dvoranom u blizini srednje škole pa bi obje škole koristile dvoranu.

Sami su već krenuli u projekt dogradnje postojećeg vrtića u kojem grade prostor za još dva odjeljenja i malu sportsku dvoranu, a planiraju i dogradnju škole, kazao je pročelnik Općine Danijel Petković.

‘Gradnja nove škole u Pitomači je nužna kako bismo mogli osigurati jednosmjensku nastavu koju je u postojećoj školi koja broji oko 800 učenika nije moguća’, kazao je Petković.

Kapitalni projekt kojega kroz NPOO planira realizirati Općina Čepin je gradnja nove školske sportske dvorane u svojoj OŠ Miroslava Krleže. Trenutna dvorana je u lošem stanju pa su već, u suradnji sa županijom krenuli u gradnju nove dvorane, dok bi postojeća dvorana trebala biti rekonstruirana i iskorištena za gradnju novih učionica, čime bi se naposlijetku osigurala i jednosmjenska nastava.

Zamjenika načelnika Općine Ivana Žeravicu stoga je zanimalo – kakva je mogućnost naknadnog sufinanciranja za projekte koji su već započeti?

Trebat će pričekati uvjete natječaja i vidjeti kakva će biti propisana procedura, ukoliko sve što je dosad odrađeno na projektu (način odabira izvođača radova i nabave) usklađeno sa SAFU procedurama, trebalo bi i to biti moguće, kazao je državni tajnik. ‘Prostor postoji, ali pričekajmo pozive pa ćemo vidjeti što će biti moguće’, kazao je Erlić i ponovio da pozivi iz NPOO-a trebaju krenuti svaki čas.

‘Utrka je s vremenom, naša državna tijela i ministarstva moraju što prije krenuti s natječajima kako bismo stigli iskoristiti novac. Što se tiče ostalih programa, za očekivati je ponavljanje sličnih natječaja koji su već išli iz Europskog socijalnog fonda – za prehranu u školama, asistente u nastavi, poboljšanje uvjeta… U tijeku su još pregovori s Europskom komisijom i da se omogući sufinanciranje projekata dogradnje školskih sportskih dvorana i energetske obnove, nadalje zelena infrastruktura, zeleni inovativni projekti, te društvena i kulturna infrastruktura’, kazao je državni tajnik i na kraju još jednom ponovio ključnu poruku svim jedinicama lokalne samouprave – požurite s pripremom projekata kako bi spremno dočekali natječaje. Prvi pozivi iz NPOO-a bi trebali krenuti uskoro, a glavna ‘špica’ bit će u 2023. i 2024. godini u kojima će biti jako puno natječaja i iz NPOO-a i svih ostalih operativnih projekata.

‘Tko bude imao više pripremljenih projekata i tko se bolje organizira, pripremi za sufinanciranje, poveže s bankama, bit će u boljoj poziciji i bolje će iskoristiti čitavu ovu priču’, zaključio je Erlić. (Marija Pulić Drljača)

,