Inicijativu su već prihvatili Grad Supetar i Sveta Nedelja

Na prijedlog načelnika općine Murter-Kornati Tonija Turčinova i ostali načelnici iz zapadnog dijela Šibensko-kninske županije – općina Tisno, Pirovac i Tribnuni, dogovorii su se da će svaka od općina obnoviti po jednu kuću na potresom pogođenom području.

“Naša dužnost je nastaviti pomagati koliko je u našim mogućnostima. Murter-Kornati, Tisno, Pirovac i Tribunj nastavljaju dalje. Nismo ovdje važna nas četvorica, apsolutno smo nebitni. Važno je da se uključi što više jedinica lokalne samouprave, a u Hrvatskoj ih ima ovaj put na sreću, pa da umjesto četiri obnovljene kuće imamo 204 ili 304 ili 404 te da na taj način pomognemo našim sugrađanima koji su se zatekli u nevolji i bez krova nad glavom”, poručuju načelnici.

Načelnici četiriju općina pozivaju i ostale općine i gradove da im se pridruže pa da umjesto četiri kuće, obnove stotinjak.

Prva je ovu inicijativu prihvatila gradonačelnica Supetra Ivana Marković i najavila da će Grad Supetar obnoviti kuću obitelji dječačića Davida iz Petrinje, prve bebe koja je u 2021. rođena u Hrvatskoj, a uskoro se javio i gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i najavio kako će i Sveta Nedelja obnoviti kuću jedne nastradale obitelji.

Općina Lipovljani odmah je po potresu donijela odluku o uplati 60.000,00 kuna za stradale na području Petrinje, Gline i Siska. Radi se o sredstvima iz proračunske rezerve.

Općina Darda poslala je donaciju od čak 100 tisuća kuna, a načelnik Ante Vukoje se osobno odrekao i plaće.

Općina Kloštar Ivanić iz sredstava proračunske pričuve za 2020 godinu je uplatila u jednakim iznosima od 5.000,00 kuna i to gradovima Sisak, Petrinja, Glina i Hrvatska Kostajnica. Ukupna uplata iznosi 20.000,00 kuna.

Općina Konavle u suradnji s nekoliko konavoskih poduzetnika osigurala je vrijednu donaciju građevinskog materijala za potresom razrušenu Općinu Majur. Načelnik Općine Konavle Božo Lasić već ranije je najavio i ovakav vid pomoći našim sunarodnjacima koje je potres ostavio bez krova nad glavom. Pilikom nedavnog ispraćaja konvoja humanitarne pomoći koja je iz Čilipa otišla za Majur i Donje Kukuruzare načelnik Lasić je istaknuo kako se više konavoskih poduzetnika javilo da želi pomoći. ”Želim zahvaliti još jednom svima koji su se odazvali i pokazali veliko srce. Ovaj put riječ je o tvrtkama Lovorno, Texo Molior, Orion, Texo Gradnja i Conitor te naravno Općini Konavle. Kako sam već ranije rekao, mi smo u ratu osjetili što znači razoren dom i zato danas znamo da moramo pomoći”, rekao je načelnik Lasić. Prije ove donacije vrijednosti oko 100.000 kuna, na stradala područja poslan je konvoj humanitarne pomoći.

Prve dane Nove godine nekolicina mještana iz općina Petrijanec i Sračinec proveli na mjestima u Petrinji i Sisku gdje su radili na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta i uklanjanju crjepova.

Općina Medulin donirala je tri grijane mobilne kućice, opremljene kompletnim namještajem, krevetom, kuhinjom i sanitarnim čvorom. Dvije mobilne kućice donirane su ugroženoj četrnaestočlanoj obitelji iz sela Maje, a jedna mobilna kućica obitelji u selu Pecki, sve u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Donaciji su se  pridružile i tvrtka Albanež d.o.o. s jednim kontejnerom koji je uz pomoć donacija mještana opremljen s dva kreveta, grijalicom, potrebnim plahtama i dekama kako bi se u njega mogla smjestiti obitelj iz sela Pecki, te tvrtka Cesta d.o.o. s jednim opremljenim kontejnerom koji će se donirati obitelji u selu Graberje.

U samo dva dana kućice i kontejneri su kupljeni, opremljeni, te uz pomoć tvrtke Banko transporti d.o.o., dopremljeni  i postavljeni u  dvorišta ugroženih obitelji.

U posljednjim tjednima u općini Medulin prikupljene su značajne donacije prehrane, higijenskih potrepština i odjeće,  koje su u više navrata odvezene u skladište Crvenog križa u Puli, za potrebite na potresom pogođenom području.

Medulin je zajedno s istarskim gradovima i županijom sudjelovao u prikupljanju novčane pomoći, a i niz hrvatskih općina uključilo se je u inicijativu županija da zajedno uz gradove prikupljaju pomoć. Pa je takav slučaj i u primjerice Virovitičko-podravskoj županiji, gdje je i uz pomoć općina prikupljeno pola milijuna kuna, isto kao i u Istarskoj županiji. Kako je i rekao župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, Županija će  pomoći  financijski pri obnovi kuća i organizacijski, u ljudstvu i opremi, što kvalitetnije i što brže, a svi načelnici i gradonačelnici su se odazvali u pružanju potrebne pomoći.

I Općina Vidovec nastavlja s pomaganjem stradalima u potresu, pa je poslan još jedan šleper građevinskog materijala u općine Donji Kukuruzari i Majur. Materijal je kupljen donacijama svih udruga s područja Općine Vidovec. (načelnik.hr)