Danas se obilježava Dan svetog Florijana, ujedno i Dan vatrogastva. Prema analizi koju smo napravili na temelju konsolidiranih proračuna općina u 2020. godini, Lovinac je najviše izdvojio za vatrogasce po stanovniku i imao najveći porast sredstava u odnosu na 2019. godinu, dok je u postocima najveći rast imala Preseka. Mljet je imao najveći udjel izdvajanja, a općina Štefanje najveći porast sredstava u odnosu na 2017. godinu. 

Prema zakonu koji je na snazi od 2020. godine, definirano je kako je  Vatrogasna zajednica općine nadležno tijelo za vatrogastvo i osniva se tamo gdje postoje dvije ili više članica vatrogasne zajednice, a ako ih toliko nema, onda općine zajednički mogu osnovati zajedničku vatrogasnu zajednicu. Jedino na području otoka može se osnovati jedinstvena područna vatrogasna zajednica za cijeli otok.  Članice i osnivači vatrogasne zajednice općine su dobrovoljna vatrogasna društva, javne vatrogasne postrojbe, profesionalne vatrogasne postrojbe u gospodarstvu i dobrovoljna vatrogasna društva u gospodarstvu s područja općine.

Vatrogasna zajednica općine između ostaloga oblikuje vatrogasni sustav sukladno vatrogasnom planu, potiče aktivnosti u pogledu poboljšanja stanja zaštite od požara i provedbe vatrogasne djelatnosti,  priprema i provodi zadaće iz Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, sudjeluje u izradi prijedloga strategija, studija, smjernica, programa i provedbenih planova, organizira i provodi vatrogasna natjecanja te  organizira javna savjetovanja i stručne skupove i  provodi prekograničnu suradnju u području vatrogastva itd.

Čak 16 općina, kako je pokazala naša analiza, u 2020. godini je izdvojila za vatrogastvo više od 10 posto, a čak tri više od 30 posto proračuna. I po stanovniku su izdvajanja velika, u dvije općine više od 3 tisuće kuna per capita, jednoj 2 tisuće te u tri iznad tisuću kuna po stanovniku. U nekima su izdvajanja rasla i u milijunskim iznosima i po nekoliko tisuća posto.

Iako se je prethodnih godina više ulagalo u vatrogasne postrojbe uz more, jer najveća opasnost jesu požari, ipak, posljednjih godina sve su veća ulaganja u opremu, vozila i sl i u kontinentalnim općinama, što je iz analize i vidljivo. Korona i potresi pokazali su koliko je spremnost vatrogasaca potrebna posvuda, a koji će isto tako onda moći biti i ispomoć područjima koji su trenutačno u potrebi u obrani od požara, poplava, potresa i sl.

Po stanovniku je u 2020. godini najviše izdvojila Općina Lovinac, 3.212 kuna, Mljet je izdvojio 3 tisuće kuna, Štefanje 2,1 tisuću, Pićan 1,14 tisuća, Bol 1,1 tisuću kuna, Dubrovačko primorje tisuću kuna, Gračac 885 kuna, Gornji Kneginec 780 kuna, Plitvička Jezera 731 kunu i Nijemci 637 kuna.

Mljet je imao najveće proračunsko izdvajanje za vatrogasce, 36,91 posto, Štefanje 34,10 posto, Lovinac 30,70 posto, Gornji Kneginec 24,30 posto, Pićan 23,51 posto, Gračac 20.04 posto, Preseka 17,15 posto, Dubrovačko- primorje 15,62 posto, Krašić 13,46 posto i Plitvička Jezera 12,46 posto.

U odnosu na 2019. godinu, u apsolutnim brojevima, najveći rast izdvojenih sredstava imao je Lovinac, za gotovo 3 milijuna kuna, Gornji Kneginec za 2,8 milijuna kuna, Pićan za 1,5 milijuna, Štefanje za 1,4 milijuna, Čepin za 1,1 milijun, Bol za milijun kuna, Preseka za 681,4 tisuća kuna, Viškovo za 638,5 tisuća, Podgora za 602,7 tisuća i Udbina za pola milijuna kuna.

U relativnom iznosu, najveći je rast bio kod Općine Preseka, za 9 tisuća posto, u Brinju za 1,6 tisuća posto, Lovncu za tisuću posto, Pićanu za 266 posto, Gornjim Knegincima za 205 posto, Đurmancu za 198 posto, Gornjim Bogićevcima za 189 posto, Udbini 184 posto, Pušći 175 i Podravskim Sesvetama za 166 posto.

U odnosu na 2017. godinu, u 2020. najveći je rast imala Općina Štefanje za 4,2 milijuna kuna, Lovinac za 2,9 milijuna, Nijemci za 2,7 milijuna, Čepin za 2,3 milijuna, Gornji Kneginci za 2,2 milijuna, Dugi Rat za 1,5 milijuna kuna, Pićan za 1,4 milijuna, Bol za 1,3 milijuna, Bibinje za 959 tisuća i Podstrana za 916 tisuća kuna.

U postocima, isto predvodi Štefanje s rastom od gotovo 3,1 tisuću posto, Nijemci za 1,2 tisuće posto, Preseka za 1,1 tisuću posto, Lovinac za 978 posto, Markušica za 947 posto, Ivanska za 873 posto, Lećevica za 841 posto, Bibinje za 792 posto, Čepin za 704 posto i Levanjska Varoš za 591 posto.

U Lovincu se gradi Vatrogasni dom DVD-a „Velebit“ Lovinac, inače EU projekt za kojeg je kroz mjeru 7.4. osigurano 85 posto sredstava. Prošlo ljeto dostavljena su i nova vozila za Velebit-Lovinac.

Prije neki dan predstavljena je oprema za slučajeve onečišćenja na moru vrijedna milijun kuna i nabavljena realizacijom europskog projekta STREAM, a kojom će se služiti i JVP Mljeta. Oprema će unaprijediti zaštitu od požara, od onečišćenja mora te bolje opremiti vatrogasne brodove, od kojih je jedan na Mljetu.

Prije točno godinu dana u Općini Nijemci otvorene su nove prostorije Vatrogasnog doma DVD-a Nijemci. Objekt se prostire na  1000 kvadrata i  sadrži sve potrebne urede za funkcioniranje vatrogasnog društva. Lani je i općina odobrila DVD Đeletovci  71,9 tisuća kuna za izgradnju vatrogasnog spremišta.

U 2020. godini Općina Preseka kupila je kombi vozilo te navalno vozilo za potrebe  DVD Preseka koje je jedino vatrogasno društvo na  općine gdje je 15 sela.

U Općini Čepin djeluje DVD Beketinci, DVD Čepin i Javna vatrogasna postrojba Čepin. Na stranicama Općine postoji čak i povijest vatrogastva, pa tako piše da su tijekom 1887. godine napredni mještani Čepina  dogovorili osnivanje dobrovoljne vatrogasne čete, da je samo četiri godine poslije brojila već 29 članova te da je Općina 1906. godine dobila Vatrogasni dom. Prema planu ovogodišnjeg proračuna za Javnu vatrogasnu pristojbu planiran je iznos od 2,1 milijun kuna.

Vatrogastvo na području općine Štefanje organizirano je preko Vatrogasne zajednice općine Štefanje koja okuplja šest dobrovoljnih vatrogasnih društava. Kroz mjeru ruralnog razvoja odobrena su EU sredstva za gradnju i opremanje vatrogasnog doma. Projekt je vrijedan 5 milijuna kuna. (L.K.)