Nakon što je u protekle dvije godine Hrvatska iskoristila preko 318 milijuna bespovratnih EU kuna za unaprjeđenje rada vrtića – uvođenje druge smjene i produženog rada do 21 sata te dodatnih programa, krenula je druga faza projekta u kojoj je dosad dodijeljeno gotovo 190 milijuna kuna

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u petak je objavilo i drugu odluku o financiranju u nastavku projekta unaprjeđenja rada vrtića. Ovom odlukom sredstva su odobrena za 34 projekta ukupne vrijednosti 79,1 milijun kuna.

Nakon što je u protekle dvije godine Hrvatska iskoristila preko 318 milijuna bespovratnih EU kuna za unaprjeđenje rada vrtića – uvođenje druge smjene i produženog rada do 21 sata te dodatnih programa, krenula je druga faza projekta kroz koju će se, također podijeliti 300 milijuna kuna.

Prvom odlukom o financiranju, u listopadu, odobreno je 45 projekata vrijednih 105,8 milijuna kuna, a novom odlukom sredstva su, kao što je navedeno, odobrena za 33 projekta ukupne vrijednosti 79,1 milijun kuna.

Kao i u prošloj odluci, najviše sredstava i ovaj su put ostvarili sami vrtići – njih 25, dio u partnerstvu sa svojim gradovima ili općinama. Rekorder po odobrenom iznosu – 5,9 milijuna kuna, ponovo je splitski vrtić. U prošloj odluci najviše sredstava – 5,6 milijuna kuna ostvario je splitski vrtić Čarobni pianino, a ovaj put sa oko 300 tisuća kuna više to je DV Cvit mediterana, u partnerstvu s Gradom Splitom. Upravo ova dva vrtića su među rekorderima po povučenim sredstvima u prvoj fazi projekta – Čarobni pianino je u prvoj fazi projekta osigurao čak 14,7 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za unaprjeđenje svog rada – produžili su radno vrijeme, uveli nove programe, zaposlili i educirali odgojitelje, uveli posebne programe integracije djece s poteškoćama…, a Cvit mediterana 13,9 milijuna kuna.

Što se samih općina tiče, u ovoj odluci najviše sredstava dobila je Općina Konavle u partnerstvu sa svojim vrtićem – 4,5 milijuna kuna. Općina Strizivojna i njezin DV Bajka te Općina Đurđenovac i njezin DV Jaglas ostvarili su nešto više od 2,5 milijuna kuna, a Općina Ernestinovo nešto više od milijun kuna.

Veći broj općina ostvario je, pak, sredstva kao partner svojim vrtićima u projektu. (m.p.d.)