Prema podacima popisa stanovništva 2021. i analize koju smo napravili, najveći udio djece u stanovništvu imaju općine Orehovica, Pribislavec, Voćin, Mala Subotica… U općinama Međimurske županije je i najviše obitelji s pet i više djece.  Najviše žena u odnosu na muškarce imale su općine Gunja i Zrinski Topolovac, a više muškaraca bilo je u općinama Slivno, Ston, Zažablje…

U odnosu na prethodne popise stanovništva, udio neoženjenih muškaraca odnosno neudanih žena te udio razvedenih povećan je, u padu je i broj obitelji s djecom, dok je kod onih s djecom, najveći  broj obitelji s jednim djetetom.

Podaci prijašnjih popisa pokazuju stalni pad udjela tipa obitelji ”par s djecom” u ukupnom broju obitelji. Na primjer, udio tih obitelji 1971. bio je 63,8%, a 2021. pao je na 49,7%. Istodobno raste udio obitelji tipa ”par bez djece” i ”majka s djecom” odnosno ”otac s djecom”, kaže se u analizi DZS-a.

U ukupnom broju obitelji s djecom, 52,5% čine obitelji s jednim djetetom, 35,1% obitelji je s dvoje djece, 9,8% obitelji je s troje djece, 1,9% obitelji s četvero djece te 0,7% obitelji s petero i više djece.

Najviše bračnih parova s djecom bilo je prema popisu iz 2021., u općinama Splitsko-dalmatinske županije.

Udio neoženjenih muškaraca 2021. bio je 35,3%, a udio razvedenih 5,8%. Kako raste udio neoženjenih, smanjuje se broj onih oženjenih, a njih je 2021. bilo 55,2%.

Većina privatnih kućanstava jesu obiteljska kućanstva, odnosno kućanstva u kojima postoji barem jedna obitelj, no i njihov se udio s godinama smanjuje. Tako je, na primjer 1981. udio obiteljskih kućanstava iznosio 82,2%, a 2021. pao je na 70,4%, pokazuje statistika. Istodobno je udio samačkih kućanstava narastao sa 16% na 27,8%, izračunali su statističari.

Najveći udjel žena u ukupnom stanovništvu imale su općine Gunja, Zrinski Topolovac, Stubičke Toplice, Zadvarje, Rakovec, Hrašćina, Borovo, Ernestinovo, Negoslavci i Pitomača. Veći udjel muškaraca u odnosu na žene imale su općine Slivno, Ston, Zažablje, Ervenik, Ribnik, Đulovac, Lećevica, Saborsko, Voćin i Tounj. Najviše djece je u općinama Orehovica, Pribislavec, Voćin, Mala Subotica, Zrinski Topolovac, Đulovac, Župa dubrovačka, Petrijanec, Dugopolje i Vođinci. (L.K.)