Od 86 općina, koliko ih je u nedjeljnom 2. krugu lokalnih izbora biralo svoje načelnike čak 53 su izabrale nova imena, pa su izbori 2021. donijeli promjenu u ukupno 109 općina. U prvom su krugu, naime, nove načelnike i načelnice izabrali stanovnici 56 općina. Nastavljen je i trend jačanja grupacije nezavisnih načelnika – nakon 81 nezavisnog iz 1. kruga, u 2. ih je izabrano još 31, pa oni sada čine drugu najjaču političku grupaciju.

Najjači je, očekivano, i dalje HDZ sa 223 načelnika – 195 izabrano ih je u 1. krugu, a još 28 u 2. SDP će u ovome mandatu imati 39 načelnika.

Na žalost svih onih koji priželjkuju povećanje zastupljenosti žena u politici, pa tako i lokalnoj, u ovome mandatu imat ćemo tek četiri načelnice više nego u protekle četiri godine – njih 41.

Najbolji rezultat 2. kruga ostvarila je nova načelnica Krapinskih Toplica, SDP-ova Gordana Jureković – 77, 68 posto, a iznad 70 posto glasova osvojio je još samo nezavisni Krunoslav Đurec u općini Kalnik u Križevačko-koprivničkoj županiji.  Slijede nezavisni Marino Radović u Općini Vir, Zadarska županija i Roman Carić u Kršanu, Istarska županija sa 69,38 posto glasova. Peti najbolji rezultat, 68,31 posto glasova, ostvario je novi načelnik Općine Pribislavec u Međimurskoj županiji, Matija Ladić, a šesti Ivan Jeromela, novi nezavisni načelnik koji je u istarskoj općini Gračičšće smijenio dotadašnjeg načelnika, IDS-ovog Ivana Mijandrušića. U top 10 načelnika s najboljim rezultatima još su dva HDZ-ova nova načelnika, Stjepan Krklec iz Petrovskojg u Krapinsko-zagorskoj, te Marijo Mladinić iz Rogoznice, Šibensko-kninska županija. Listu zaključuje SDP-ov novi načelnik općine Tisno Kristijan Jareb sa osvojenih 64,51 posto glasova.

Nakon 33 načelnice izabrane u 1. krugu, u 2. krugu izabrano ih je tek sedam – SDP-ove Gordana Jureković u Krapinskim Toplicama, Anita Krok u Konjščini i Blanka Stipčić Berić u Kraljevcu na Sutli, KZŽ, nezavisne Sanja Udović u Viškovu, PGŽ, Petra Radić u Podgori, SDŽ i Vesna Mikulec u Zlatar Bistrici, Verica Vitković iz Trnovca Bartolovečkog, VŽ, te HDZ-ova Anita Jančić Lešić na Lastovu.

Od 33 koje su pobjedu osigurale već u prvom krugu, čak sedam ih je bilo bez protukandidata – HDZ-ove Ankica Zmaić u Općini Vrpolje, Maja Vrnoga u Zažablju, Tanja Cirba u Lovasu, Sanja Borovec u Jakovlju i Brankica Benc u Rakovcu, te nezavisna Ksenija Krivecd Jurak u Zagorskim Selima i SDSS-ova Danijela Mlinarević u Jagodnjaku.

Nakon Mladenke Mikulec iz Mača koja je ostvarila najbolji izborni rezultat među načelnicama, druga je HDZ-ova Lucija Matković iz Donjih Kukuruzara sa ostvarenih 75,06 posto, a treća nezavisna Lara Samošćanec koja je osvojila 75,08 posto glasova i u Đelekovcu smijenila HDZ-ovu Šteficu Sirutku. Slijedi Đurđica Slamek koja je drugi mandat u općini Sveta Marija u Međimurskoj županiji osvojila sa 74,05 posto podrške, Marica Jančić koja je u Općini Marija Gorica također drugi mandat osvojila sa 70 posto, te Marija Mačković u općini Jasenovac – 67,87 posto. U deset najuspješnijih načelnica prvoga kruga su još Irena Mikić Brezina iz Trnave – 67,53 posto, Ružica Karagić iz Hrvatske Dubice – 66,19 posto, te Klementina Karanović iz Majura – 65,76 posto glasova. Listu top deset najuspješnijih zaključuje Marijana Junušić koja je drugi mandat u Ernestinovu osigurala sa osvojenih 65,58 posto glasova, 13 posto više nego je osvojila prije četiri godine kad je prvi put izabrana. (M.P.D.)