U narednom mandatu planiramo novi paket demografskih mjera koje će za cilj imati ostanak mladih obitelji na području općine, a planiramo i  programe za naše umirovljenike, te bi s time bili obuhvaćeni mještani od rođenja do starosti.

 Kraj mandata vrijeme je kad se podvlači crta i rezimira sve što je napravljeno u protekle četiri godine, pa smo sa načelnicom Općine Zagorska Sela Ksenijom Krivec Jurak pretresli rezultate i ključne projekte kojima je u svom prvom mandatu radila na podizanju kvalitete života svojih sumještana.

Gđo Krivec Jurak, na samom smo kraju Vašeg prvog mandata na čelu Općine Zagorska Sela. Kako biste ga ocijenili i koliko ste zadovoljni, jeste li ostvarili sve što ste planirali i obećavali prije četiri godine?

-Na samom kraju mandata mogu izraziti zadovoljstvo realiziranim projektima, koje smo usprkos izazovima uspješno završili.

Projektne investicije u vrijednost 13 milijuna kuna sa izvornim prihodima u visini 1,8 milijuna kuna razlog su za zadovoljstvo. Obzirom da u kampanji prije četiri godine nisam obećavala nerealne projekte, ostvarila sam sve obećano, što dakako rezultira povjerenjem koje je preduvjet za bavljenjem politikom.

Što je najvažnije što ste učinili za svoju Općinu u ove četiri godine i po čemu je ona danas bolje mjesto za život nego što je bila?

-Najvažniji projekt je rekonstrukcija zgrada u središtu Zagorskih Sela koju smo završili sredstvima EU fondova te javljanjem na raspoložive natječaje resornih ministarstava, a kojim se vizura centra potpuno promijenila. Vrijednost projekta je preko 4 milijuna kuna. Puno se radilo na komunalnoj i prometnoj infrastrukturi, proširivali smo javnu rasvjetu, asfaltirale su se državne, županijske i nerazvrstane ceste, sanirali šest klizišta,  proširivali smo vodoopskrbne mreže što doprinosi poboljšanju kvalitete života u našem mjestu.

Koji su bili najveći izazovi i problemi s kojima ste se susreli?

-Jedan od najvećih i svakako najozbiljniji izazov je slabi fiskalni kapacitet općine. Općina smo s najmanjim prihodima u Krapinsko-zagorskoj županiji, no to nas ne sprječava da i dalje nastojimo što više sredstava dobiti apliciranjem na natječaje kako bismo infrastrukturu naše općine učinili poželjnom za život.

U ove četiri godine realizirali ste projekte vrijedne 13 milijuna kuna. Koliko ste bili uspješni u korištenju EU fondova, jeste li zadovoljni rezultatima na tom polju?

 -Važan izvor sufinanciranja su EU fondovi na koje smo redovito aplicirali. Važniji projekti su rekonstrukcija društvenog doma gdje nam je odobreno 1,6 milijuna kuna, zatim projekt WIFI4EU gdje smo vaučerom u iznosu od 15.000,00 eura postavili na pet točaka besplatni Internet na javnim površinama, zatim izgradnja  i opremanje dječjeg igrališta  u Poljani Sutlanskoj vrijednost projekta 300 00,00 kn, također smo partneri u projektu Zaželi , gdje je nositelj GDCK Krapina a zaposlene su dvije žene s područja naše općine. Nekoliko je projekata prijavljenih za koje čekamo rezultate a neki su pripremljeni i čekaju raspoložive natječaje za apliciranje.

Kakva je gospodarska slika Općine i jeste li u ove četiri godine uspjeli napraviti neki pomak? Kojim mjerama potičete gospodarstvo i koliko je u njih uloženo?

-Na području Općine Zagorska Sela djeluje oko 16 obrtnika, općina mjerama oslobađanja komunalne naknade za prve tri godine rada, oslobađanjem  plaćanja komunalnog doprinosa za građevine koje služe za investiranje u gospodarstvo, potičemo gospodarstvo na području općine zatim  sufinanciramo kamate na kredite poduzetnika u iznosu od 1%, te sufinanciramo osjemenjivanje goveda u iznosu od 100,00 kuna po govedu, poslovne prostore u vlasništvu općine iznajmljujemo za simboličnu cijenu sve u svrhu poticanja investicija u gospodarstvo.

Kako se borite protiv negativnih demografskih trendova, imate li neke posebne mjere kojima potičete natalitet i ostanak mladih u Općini?

-U proteklom mandatu dva puta smo povećavali naknade za novorođenu djecu te one iznose 2.000 kn za prvo, 2.500 za drugo te 3.000 za treće, blizance i svako sljedeće dijete. Sufinanciramo boravak djece u vrtiću u visini   60% od ekonomske cijene. Sufinanciramo radne bilježnice za osnovnoškolce, sufinanciramo prijevoz srednjoškolcima i isplaćujemo stipendije svim studentima u iznosu od 400 kn mjesečno. Prva smo općina u županiji koja sufinancira kupnju ili gradnju prve nekretnine mladim obiteljima u iznosu od 20.000 kn, sve su to mjere usmjerene na poticanje ostanka mladih u našoj općini. U narednom mandatu planiramo novi paket demografskih mjera koje će za cilj imati ostanak mladih obitelji na području općine, a planiramo i  programe za naše umirovljenike, te bi s time bili obuhvaćeni mještani od rođenja do starosti.

Planirate li neke nove mjere i programe ostanete li na čelu Općine i u narednom mandatu? Koji su Vam ključni ciljevi i projekti koje planirate?

 -U narednom mandatu, ukoliko dobijem povjerenje mještana, planiram nastaviti sa izgradnjom komunalne i prometne infrastrukture u cilju poboljšanja kvalitete života naših mještana. Cilj mi je omogućiti mještanima kvalitetnu infrastrukturu kako bi ostali živjeti na području općine. Glavni projekt je rekonstrukcija DC 229  Zagorska Sela- Razvor, sanacija županijskih cesta u Poljani Sutlanskoj te Zagorska Sela-Pušća, proširivanje javne rasvjete u naseljima Miljana, Bratkovec, Brezakovec, Gornji Škrnik. Izgradnja dječjeg igrališta u Zagorskim Selima, izgradnja mrtvačnice u Zagorskim Selima i niz drugih projekata za koje ćemo osluškujući mještane pripremati dokumentaciju i krenuti u realizaciju.