U planu je  izgradnja jaslica i otvaranje jasličke skupine najkasnije do pedagoške godine 2024./25. te obnova Sportskog centra u naselju Pilati. Započeli smo i s radom na projektu razvoja gospodarske zone i stambenih zona za mlade gdje je za sada donesena odluka o pokretanju 5. izmjene i dopune prostornog plana Općine Karojba te su započeli razgovori za otkup i prenamjenu zemljišta. 

Marko Lakošeljac mladi je načelnik  istarske Općine Karojba, a uskoro će zaći u drugu polovicu svog prvog mandata. Kratko smo porazgovarali o ostvarenjima tijekom protekle dvije godine, infrastrukturi, turizmu, demografskim mjerama  i brojnim budućim planovima.

G. Lakošeljac, uskoro će biti dvije godine kako ste na čelu Karojbe, kakvo je dosadašnje iskustvo, jeste li uspjeli realizirati što ste planirali u ovom razdoblju?

-Evo polako se bliži polovica mandata I mogu reći da sam djelomično zadovoljan dinamikom realizacije planiranih projekata. Tu u prvom redu ne mislim na financijsku konstrukciju projekta; ona se, ako je čovjek malo kreativan, da složiti i povući preko raznih natječaja, ali birokratski dio i sva potrebna dokumentacija koju jedan imalo ozbiljniji projekt zahtijeva, e to po mom mišljenju previše dugo traje. Tako da smo do sada najviše vremena utrošili na pripremu projekata koje planiramo realizirati u drugoj polovici mandata, a od realiziranih projekata valja napomenuti rekonstrukciju dijela nerazvrstane ceste prema naselju Žudigi, označavanje 13 km bike-trail staze, saniranje nekoliko divljih odlagališta, postavljanje usporivača prometa posebice u blizini područne škole i dječjeg vrtića, zamjena kompletne stolarije na općinskoj zgradi, kupnju zemljišta za izgradnju street workout parka te otkup društvenog doma u naselju Levaki. Također, u suradnji s autoklubom Prorace iz Svetog Lovreča Pazenatičkog i Motovun Off Road kluba iz Motovuna organizirali smo 1. Rally show quadruvium koji je održan 17. i 18.12.2022 godine i koji se planira dalje razvijati.

Na čemu je fokus ovogodišnjeg proračuna, što je mještanima najvažnije?

-Planovi u ovoj godini koji bi se svakako trebali realizirati jer su već javne nabave raspisane su izgradnja dijela kanalizacijskog sustava naselja Karojba s obnovom Županijske ceste i zamjenom vodovodnog ogranka u naselju Močibobi čija je okvirna vrijednost investicije 700.000 eura te kompletna zamjena postojeće javne rasvjete sa novom energetski učinkovitom, a gdje je planirana vrijednost radova 140,000 eura. Od jednostavnih nabava, slijedi nam raspisivanje poziva za dostavu ponuda za obnovu fasade na Općinskoj zgradi sa uređenjem pripadajućeg parkirališta, završetak obnove sa uređenjem okoliša stare škole u Motovunskim Novakima te obnovu potpornog zida u naselju Karojba. Izradili smo i idejno rješenje postavljanja fotonaponskih sustava na javne zgrade u vlasništvu Općine. Od projekata koji se prijavljuju u ovoj godini na natječaje svakako valja napomenuti suradnju s Istarskom Županijom na projektu obnove biciklističke staze “Parenzana” s uređenjem biciklističkog električnog parka i rekonstrukciju postojećeg društvenog doma u multifunkcionalnu zgradu s vidikovcem u naselju Rakotule. Također se u istom naselju planira prijava na projekt proširenja Groblja. Za par mjeseci se očekuje i donošenje programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.

Na koje načine nastojite motivirate mlade obitelji i općenito, mlađu populaciju, na ostanak u Karojbi?

-U planu je  izgradnja jaslica i otvaranje jasličke skupine najkasnije do školske godine 2024/25 te obnova Sportskog centra u naselju Pilati. Započeli smo i s radom na projektu razvoja gospodarske zone i stambenih zona za mlade gdje je za sada donesena odluka o pokretanju 5. izmjena i dopuna prostornog plana Općine Karojba te su započeli razgovori za otkup i prenamjenu zemljišta. Uz financiranje HBOR-a izrađeno je idejno rješenje za dogradnju i energetsku obnovu Područne Škole u Karojbi. Mislili smo i na studente pa će stipendije od akademske godine 2023/2024 iznositi 100 eura, a dodijelit ćemo ih 12  najboljim studentima s područja Općine.

Kakva je turistička ponuda Karojbe? Ima li nekih novih planova?

-Od turističke ponude planira se daljnji razvoj na uređenje postojećih bike and trail staza koje prolaze uz najdublju ponikvu u Istri, “Sopajac” te jedan od najljepših prirodnih vidikovaca, “Glogovac”.

Što provodite od „zelenih projekata“? Ima li kakvih novosti na implementaciji pametnih rješenja, digitalizacije i sl..?

-U suradnji s vanjskim investitorima potencijalno se razvijaju dva solarna parka. Od implementacije digitalnih rješenja planiramo najprije digitalizaciju javne uprave pa uvođenje raznih sustava poput primjerice GIS-a, pametnih groblja, upravljanja javnom rasvjetom, itd. U suštini čeka nas jako puno lijepih projekata kojima se istinski veselim. (V.H.)