Na otoku postoje svi osnovni uvjeti za život, imamo vrlo visoku stopu zaposlenosti što znači da mladi nemaju poteškoća s pronalaženjem posla te imaju normalne uvjete za život u jednoj ruralnoj otočnoj sredini. Naravno da nemaju sve ono što im pružaju velike gradske sredine, što se tiče društvenog života, slobodnog vremena i sl., ali ono što ne postoji na otoku  relativno je dostupno u 20-ak minuta koliko traje vožnja trajektom do kopna.

Općina Preko od 2017. godine naovamo realizirala je brojne projekte, od onih infrastrukturnih poput  novoizgrađenih  ili rekonstruiranih vrtića, igrališta, društvenih domova, osnovne škole, sportskih terena i biciklističkih staza pa do demografskih mjera namijenjenih svim generacijama mještana. O kakvim se točno projektima i mjerama radi te što je sve u planu u narednom razdoblju kroz razgovor nam je otkrio načelnik Jure Brižić.

Načelniče Brižić, na čelu ste Općine Preko od 2017. godine. Na što ste od dosad ostvarenog osobito ponosni?

U proteklih šest godina otkako sam na čelu općine trudim se, zajedno sa svojim timom suradnika, iz godine u godinu sve više razvijati našu općinu i omogućiti što bolju kvalitetu života svih naših stanovnika te provoditi mjere i projekte koji će tome doprinijeti.

Kada pogledamo unatrag i vidimo veliki napredak na svim područjima društva i života, naravno da to izaziva određeni ponos i da sam zadovoljan ostvarenim radom i rezultatima, ali ono što mene najviše veseli je odnos s ljudima – njihovo zadovoljstvo našim radom i podrška koju nam pružaju naša je najveća nagrada i na to smo najponosniji. Jer mi ovdje i jesmo zbog ljudi koji su nam ukazali povjerenje i time nam dali zadatak da osmišljavamo i provodimo projekte i programe koji će svima omogućiti bolji i ugodniji život na otoku.

Što biste rekli, po čemu je općina Preko danas bolje i poželjnije mjesto za život nego što je bilo prije desetak godina?

Svi mi jako dobro znamo kakav je život na otoku, znamo njegove prednosti i nedostatke, a znamo i da uvijek ima mjesta za napredak i tome stalno težimo. Trudimo se razvijati sva područja života, od turizma, gospodarstva, poljoprivrede, obrazovanja, kulture, sporta i svega onoga što je važno za napredak naše općine i za kvalitetniji život svih njenih žitelja, kao i sve brojnijih turista i posjetitelja. Realizirali smo brojne infrastrukturne projekte poput izgradnje ili rekonstrukcije dječjih vrtića, škola, igrališta, domova kulture, cesta, biciklističkih staza, parkova, plaža, riva, luka itd. Ali ono što je još važnije to je naš bogat socijalni program i demografske mjere – od naknada za novorođenčad, preko sufinanciranja vrtića i školskih knjiga, stipendija za studente, subvencija za stambene kredite do naknada za umirovljenike i dostave kuhanih obroka starijima. Svi ti projekti i programi zajedno doprinose razvoju naše općine, boljem standardu života na otoku i čine našu općinu i otok Ugljan poželjnijim mjestom za život.

Navedite najvažnije projekte realizirane otkako ste na načelničkoj poziciji..

Brojni su projekti realizirani u ovih šest godina, neki su još u tijeku, a naravno uvijek pokrećemo i neke nove, jer uvijek ima mjesta za napredak. Obnovili smo dječji vrtić u Preku i Ugljanu i uveli jaslice i cjelodnevni program vrtića te proširili osnovnu školu i uveli jednosmjensku nastavu. Završili smo projekt Avantura otok – projekt izgradnje i uređenje biciklističkih i pješačkih staza. Obnovili smo veliko nogometno igralište u Sutomišćici,  izgradili dva manja sportska igrališta u Preku i Ugljanu te pet dječjih igrališta – u Preku, Poljani, Sutomišćici, Lukoranu i Ugljanu. Obnovili smo društveni dom u Ugljanu, gradi se novi društveni dom u Lukoranu te započinjemo s obnovom doma u Poljani. Sanirali smo brojne rive i luke, izgradili ili rekonstruirali prometnice, šetnice i parkove po svim mjestima. Modernizirana je javna rasvjeta uvođenjem LED sustava, obnovljen vatrogasni vozni park DVD-a, nabavljen novi brod za hitnu pomoć, postavljen besplatan Internet na javnim površinama i dr.

Također, tu su i brojni „soft“ projekti poput projekta Otočka žena kojeg kroz program Zaželi provodimo već dvije godine i kroz kojeg smo zaposlili 10 žena koje su brinule o 60 starijih ljudi. Kao partneri na EU projektima izdvajam projekte THEMATIC i PEGASUS koji su usmjereni na promicanje razvoja održivog i pristupačnog turizma te obnovljive izvore energije. Zatim tu su i projekti Uključi se knjigom, Ispunite svoju zlatnu dob i Moć osjetila – sve socijalni projekti usmjereni na pomoć ranjivim skupinama društva.

Koliko je Općina Preko u posljednjih šest godina „povukla“ sredstava iz EU fondova i koje biste projekte izdvojili, a da su ostvareni tim putem?

Većina gore navedenih projekata sufinancirana je ili EU ili nacionalnim sredstvima te smo ukupno za njih povukli oko 7,5 milijuna eura.

Koliko iznosi ovogodišnji proračun, na čemu je fokus, što je mještanima najvažnije?

Ovogodišnjji proračun iznosi oko 7,6 milijuna eura a fokus je na nekoliko investicijskih projekata kao što je izgradnja novog groblja u Preku, rekonstrukcija društvenog doma u Poljani, projekt Morska avantura – izgradnja dječjeg igrališta u Sutomišćici, odvojeno prikupljanje otpada odnosno nabavku tzv. bigbelly stanica za otpad te socijalne mjere poput sufinanciranja vrtića, povećanja stipendija i naknada za umirovljenike. Ovo su samo neki od projekata, a svake godine fokusiramo se na nešto drugo i nastojimo ulagati ravnomjerno u sva mjesta u općini i u sve sfere života.

Ostaju li mladi u općini i vraćaju li se natrag oni koji školovanje završe negdje drugdje?

Na otoku postoje svi osnovni uvjeti za život, imamo vrlo visoku stopu zaposlenosti što znači da mladi nemaju poteškoća s pronalaženjem posla te imaju normalne uvjete za život u jednoj ruralnoj otočnoj sredini. Naravno da nemaju sve ono što im pružaju velike gradske sredine, što se tiče društvenog života, slobodnog vremena i sl., ali sve ono što ne postoji na otoku to je relativno dostupno u 20-ak minuta koliko traje vožnja trajektom do kopna. Mi smo otok koji je relativno blizu Zadru te izvrsno prometno povezan s kopnom. Imamo dvije linije, brodsku i trajektnu te preko 20 putovanja dnevno i to nas praktički čini predgrađem Zadra.

Unatoč blizini Zadru i dostupnosti sadržaja na kopnu, mi se trudimo da djeci i mladima omogućimo što više sadržaja na otoku. Ono što je njima bitno jesu pretežno društvene aktivnosti pa smo upravo zato dosta uložili u sportska i dječja igrališta, društvene domove, potičemo rad udruga mladih i podržavamo održavanje kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija i programa i sl.

Pomažemo i u školovanju mladih te svim studentima naše općine svaku godinu isplaćujemo stipendije za koje je ove godine planirano i povećanje sredstava. To naravno nije garancija da će se oni nakon završenog školovanja vratiti, ali se ipak vraćaju i većina zapravo ostaje na otoku, nemaju većih problema sa zapošljavanjem te ovdje osnivaju svoje obitelji i zapravo sve više postaju svjesni prednosti otoka, povratka prirodi i mirnijeg načina života.

Koje demografske mjere i projekte provodite i planirate li uskoro nešto novo na tom planu? Što sve nudite djeci, mladima, mladim obiteljima…?

Kao što smo već spomenuli, pokušavamo mladima omogućiti što bolje uvjete za život i pružiti što više mogućnosti i sadržaja za normalan život. Kako bismo utjecali na njihov ostanak na otoku, pomažemo s raznim mjerama  kao što su naknade za novorođenu djecu koje su uistinu izdašne te za prvo dijete dajemo naknadu u iznosu od 1.000€, za drugo dijete 2.000€, za treće 4.000 € te za četvrto i svako iduće dijete 8.000€. Također, sufinanciramo dječje vrtiće, nabavku školskih knjiga, isplaćujemo stipendije studentima te subvencioniramo rate stambenih kredita za mlade obitelji.

Infrastrukturni projekti kao što je proširenje vrtića i uvođenje cjelodnevnog boravka, jednosmjenska nastava u školi, projekti vezani uz sport i rekreaciju te slobodno vrijeme također su usmjereni na mlade i omogućavaju im bolji standard i veću vjerojatnost da će se odlučiti ostati na otoku i tu osnovati obitelj. Sve ovo zajedno utječe na činjenicu, da iako smo otok, i iako je život nešto drugačiji nego na kopnu, ipak se mladi odlučuju na ostanak ili na povratak jer iz godine u godinu standard je sve bolji i postajemo sve poželjnije mjesto za život.

Ove godine predsezona vam je u plusu, imate više dolazaka u odnosu na prošlu godinu. Što mislite da je tome razlog? Što biste od turističke ponude osobito istaknuli?

U prvih pola godine na području Općine Preko ostvareno je 7261 dolazak i 52.173 noćenja, što je u usporedbi s 2022. godinom dva posto više dolazaka i osam posto više noćenja, a u odnosu na 2019. godinu – 40% više u dolascima i noćenjima. Kontinuirano se ulaže u turističku infrastrukturu, usluge i ponudu te sukladno tome postajemo i sve poželjnija destinacija za odmor. To je rezultat svih dionika u turizmu, od iznajmljivača, preko ugostitelja i agencija do turističke zajednice koji svi zajedno rade na poboljšanju kvalitete turističke ponude te ulaganju u marketing i turističku promociju. Otok Ugljan jedan je od najslikovitijih otoka u zadarskom arhipelagu, prekriven maslinicima s idiličnim uvalama i slikovitim ribarskim lučicama, a azurno more, kamene i pješčane plaže, nekolicina otoka i otočića u blizini te uspomena na prošla vremena čine ga sve poželjnijim za zaljubljenike u more i otoke. Osim što je idealan za kupanje, sunčanje i gastro užitke također nudi i mnogo mogućnosti za aktivni odmor poput npr. pješačenja, bicikliranja ili slobodnog penjanja, aktivnosti za koje je uređena infrastruktura u sklopu projekta Avantura otok kroz koji smo uredili i obilježili maslinske i biciklističke putove te sagradili brojna odmorišta i vidikovce na najatraktivnijim područjima u zaleđu otoka. Nedavno smo u sklopu EU projekta THEMATIC uredili plažu Jaz u Preku – sanirali postojeću obalu, izgradili kameni ogradni zidić koji se stilom odlično uklopio u okoliš jer izgledom podsjeća na suhozid, posadili nova stabla za neophodnu hladovinu, a ono što najviše upada u oči su nove drvene pergole s ležaljkama koje su doprinijele novom i ljepšem izgledu plaže te smo postavili i solarne punionice za mobitele i ostale elektronske uređaje što plaži daje i jednu modernu i inovativnu dimenziju. Od privatnih investicija koje su se realizirale u posljednjih nekoliko godina izdvojio bih one veće poput izgradnje novog heritage hotela u Preku i agrokampa Camping Ugljan u Ugljanu, a uskoro je gotova i nova turistička zona Lioqa te uskoro započinje i izgradnja zone Mačjak-Šumljak. Sve ovo su projekti koji turizam na otoku Ugljanu podižu na višu razinu i daju jednu sasvim novu dimenziju i novi zamah turističkom i gospodarskom razvoju Općine Preko.

Kojim mjerama i projektima podižete kvalitetu života starijih stanovnika?

Kontinuirano brinemo  o starijim osobama na našem području i to kroz razne mjere i programe. Umirovljenicima se svaki mjesec isplaćuje novčana naknada kao socijalna mjera pomoći, isplaćujemo im i božićnice, a dajemo i financijsku potporu Udruzi umirovljenika za njihov rad i programe.

U suradnji s Domom za starije i nemoćne u Preku te Zadarskom županijom uveli smo dostavu kuhanih obroka starijim osobama koju koristi oko 50ak korisnika. Također, već tri godine provodimo i projekt Otočka žena kroz program Zaželi, putem kojeg smo zaposlili 10 žena koje su svakodnevno kao gerontodomaćice brinule o 60 starijih ljudi, obavljajući im razne poslove čišćenja, brige, dostave namirnica, lijekova i sl., a ponekad je i samo čašica razgovora dovoljna da im se izmami osmjeh na lice. Ovo su mjere za one koji nisu u mogućnosti u potpunosti brinuti o sebi i domaćinstvu, a još su dovoljno vitalni da ne moraju biti smješteni u domove te smatramo da su im je ovi projekti uvelike olakšali život i to ne samo njima nego i njihovim obiteljima, jer im se na taj način olakšavaju svakodnevne brige o roditeljima, bakama, djedovima i sl. pa je ovo zapravo pomoć koja ima jedan širi smisao i podiže kvalitetu života ne samo starijeg stanovništva nego života na otoku uopće.

 Što vaša Općina nudi od društvenih, kulturnih i sportskih sadržaja?

Život na otoku po mnogočemu je specifičan te ima svojih prednosti i nedostataka. Ono što karakterizira društveni život otočana jest sezonalnost odnosno izmjena ljetnog razdoblja punog života, vreve i mnoštva događanja s onim zimskim razdobljem u kojem se pretežno vodi mirniji život u skladu s godišnjim dobom, okruženjem u kojem se nalazimo i potrebama samih mještana. U zimsko doba ljudi se više bave poljoprivredom, maslinarstvom i ribarstvom i sl., te se na neki način vraćaju korijenima i prirodi, a događanja su rijetka i pretežno vezana uz vjerske i narodne običaje.

Zato u sezoni ne nedostaje događanja svake vrste te mirna zimska otočna idila postaje vrtlog ljetnih događanja, kulturnih priredbi, koncerata, fešti, izložbi, sportskih turnira i brojnih manifestacija koje na razne načine nude zabavu domaćima i turistima. Na području naše općine djeluje dvadesetak udruga od kojih se svaka pobrine za neku vrstu događanja, postoji i Pučko otvoreno učilište koje provodi razne kulturne manifestacije, a Turistička zajednica provodi događanja pretežno usmjerena na ponudu za turiste i posjetitelje. Mi kao Općina surađujemo sa svima njima odnosno dajemo logističku, organizacijsku i financijsku potporu, kako bismo zadovoljili potrebe i mještana i turista u svim mjestima naše općine. Paleta događanja u sezoni uistinu je raznolika te svatko može pronaći nešto za svoju dušu.

Sudjeluju li mještani u planiranju novih projekata, provodite li participativno budžetiranje?

Nijedan naš projekt nije sam sebi svrha i svi se rade upravo zbog ljudi i njihovih potreba. U stalnom smo kontaktu s mještanima, mjesnim odborima, udrugama, klubovima, starima i mladima. Mi smo mala otočna zajednica gdje svatko svakog poznaje te na dnevnoj bazi komuniciramo s ljudima i odgovaramo na njihove potrebe, želje, kritike, pohvale i sl. Mi i jesmo tu u službi naših sumještana i nastojimo im uistinu uvijek biti na usluzi, dostupni osobno ili putem telefona, mail-ova, poruka, društvenih mreža i sl. Sve naše projekte i programe radimo po mjerama običnog čovjeka i s ciljem zadovoljstva ljudi za koje se ti projekti u konačnici i provode.

Što još mještani Općine Preko mogu očekivati do kraja ovog mandata? Što od projekata završavate, a koje tek planirate pokrenuti do 2025. godine?

Nedavno je započeo jedan od većih investicija i projekata u našoj općini, a to je Projekt izgradnje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Preko-Kali odnosno izgradnje pročišćivača otpadnih voda i podmorskog ispusta te djelomičnog spajanja sustava odvodnje mjesta Preka, Poljane i Kali u zajednički sustav javne odvodnje i pročišćavanja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.880.072,54 eura, od čega je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja iz Mehanizma za oporavak i otpornost odobrilo sufinanciranje u iznosu od 5.043.246,42 eura odnosno 37.988.340,15 kuna. Ovaj projekt ne označava samo poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture nego i povećanje kvalitete života otočnog stanovništva, omogućuje puno bolje gospodarske mogućnosti, snažniji rast i razvoj turizma i ostalih gospodarskih grana, ali i bolju zaštitu okoliša.

Od ostalih projekata koji su trenutno u provedbi je projekt izgradnje novog društvenog doma u Lukoranu, dječje igralište u Sutomišćici i radovi na obali Magazin u Preku, a uskoro započinje gradnja novog groblja u Preku, uređenje društvenog doma u Poljani, uređenje okoliša dječjeg vrtića u Preku i uređenje uljare na Sestrunju. Ono što svi s nestrpljenjem očekujemo jest projekt obnove tvrđave Sv. Mihovil kojeg smo prijavili za sufinanciranje iz NPOO-a te je projekt u fazi evaluacije i nadamo se pozitivnom ishodu.

Imamo još mnoštvo drugih projekata u planovima i u pripremi te se nadamo da ćemo i njih uspjeti realizirati kako bismo svima zajedno omogućili bolji i ugodniji život na otoku. Sve ono čime se bavimo, bili to veliki ili mali projekti, sve radimo sa velikim žarom, voljom i htijenjem da svima nama omogućimo što bolji i kvalitetniji život te doprinesemo razvoju i napretku svih mjesta u našoj općini. (V.H.)