Ukinuli smo prirez, smanjili komunalne naknade i tako privukli investitore, mladim poduzetnicima osigurali infrastrukturu i podršku u Poduzetničkom inkubatoru, a uskoro krećemo i u širenje Gospodarske zone..

Općina Antunovac od 2017. godine do danas realizirala je projekata u vrijednosti oko 44 milijuna kuna, a prema našoj analizi podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna među deset su najuspješnijih općina u Hrvatskoj po povlačenju bespovratnih sredstava iz EU fondova. Riječ je o jednoj od rijetkih općina koja uspijeva zadržati svoje mlade obitelji te ih motivirati da budućnost planiraju u vlastitom zavičaju. Koje projekte trenutno provode, a što  tek planiraju, kakvim mjerama pomažu mještanima i kako podupiru poduzetništvo saznali smo kroz razgovor s načelnikom Davorom Tubanjskim.

G. Tubanjski, na čelu ste Općine Antunovac od 2017. godine. Jeste li zadovoljni ostvarenim rezultatima u svom prvom mandatu?

Dolaskom 2017. godine imao sam jako dobro posloženu  Općinu i zadani smjer kojim smo krenuli, a s obzirom da sam naslijedio 12 godina rada bivšeg načelnika i današnjeg župana  Osječko-baranjske županije Ivana Anušića za vrijeme kojeg se stvaralo projekte i razvijalo Općinu Antunovac u pravom smjeru, morali smo brzo pohvatati sve i nastaviti istim tempom. Prije svega, okružen sam vrhunskim ljudima, djelatnicima i timom u koje imam potpuno povjerenje i zajedničkim naporima dolazimo do ozbiljnih rezultata za jednu malu Općinu u Slavoniji te smo uspjeli završiti prvi mandat s nizom uspjeha. Imamo mi još dosta posla, ali u ovom trenutku zaista možemo reći da smo zadovoljni izvršenjem svih zadanih projekata, ali na kraju se pita stanovnike o zadovoljstvu i mislim da su mještani to prepoznali te nas nagradili na izborima 2021. godine.

Po čemu je Općina Antunovac danas bolje i poželjnije mjesto za život nego što je to bila do prije pet godina?

Općina Antunovac duži je niz godina jedno od poželjnijih mjesta za život te svakim danom razmišljamo i radimo na tome da se jednako razvijamo i u pogledu komunalne infrastrukture i u pogledu kvalitete života stanovnika na našem području. To je ono što čini razliku i donošenjem novih mjera u pogledu rasterećenja obitelji kroz sufinanciranja i olakšice te raznih pomoći i osiguravanja osnovnih životnih potreba u našim naseljima, mislim da pravimo razliku iz godine u godinu.

Općina Antunovac je na glasu  kao jedina razvijena slavonska općina. Koje biste projekte realizirane od 2017. naovamo istaknuli kao najvažnije i o kojem je ukupno iznosu riječ, koliko su vrijedni navedeni projekti?

Razvoj lokalne zajednice i podizanje kvalitete života mještana glavni su fokus rada općinske uprave, a kako bi se to ostvarilo ključno je privlačenje novih investicija i razvoj gospodarstva i poduzetništva. Provedbom kapitalnih projekata osigurali smo svu potrebnu poduzetničku infrastrukturu. Naime, nakon što je tijekom 2012. i 2013. godine izgrađena Gospodarska zona Antunovac na površini od 14,5 hektara, u 2020. godini završen je projekt proširenja Gospodarske zone vrijedan 3,9 milijuna kuna kojim se proširilo građevinsko područje zone te je osiguran pristup komunalne infrastrukture za 17 novih parcela na površini od 5,8 hektara. U Gospodarskoj zoni Antunovac izgrađen je Poduzetnički inkubator i akcelerator (PIA) Antunovac zahvaljujući uspješnoj provedbi projekta vrijednog čak 21,4 milijuna kuna, što je ujedno i naš najveći i najzahtjevniji provedeni projekt do sada. PIA Antunovac površine je 3.179 m², a obuhvaća 40 funkcionalno-prostornih jedinica infrastrukture. Usluge koje su na raspolaganju uključuju najam ureda za mala i srednja poduzeća, najam konferencijske dvorane, usluge 3D printanja i korištenje usluga podrške poduzetničko-potpornih institucija (PPI) koje posluju u infrastrukturi.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, istaknuo bih i projekt Biciklističke staze Općine Antunovac vrijedan 5,3 milijuna kuna. Provedba projekta je pri kraju, a njime smo izgradili preostale dvije dionice u Antunovcu i u Ivanovcu, čime smo spojili mrežu biciklističkih staza na području općine ukupne duljine 10,37 km, koja se spaja na staze grada Osijeka te je dio biciklističke rute Pečuh – Osijek – Antunovac – Ivanovac duge 90 km. Treba spomenuti i projekt rekonstrukcije ceste u Crkvenoj ulici u Ivanovcu vrijednosti nešto veće od 2 milijuna kuna, a kojim je znatno povećana razina sigurnosti i udobnosti odvijanja prometa na našem području. Provedeno je i više projekata sanacije nerazvrstanih cesta na području Općine, izgradnje nogostupa, postavljanja javne rasvjete i sličnih projekata unaprjeđenja komunalne infrastrukture. Tu su i projekti uređenja odmorišta za cikloturiste kod srednjovjekovne utvrde Kolođvar, izgradnje Kulturno-informativno turističkog centra Žnidarec u Ivanovcu, projekti financirani sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva Zaželi… teško je ukratko sažeti i nabrojati sve projekte u posljednjih nekoliko godina jer konstantno imamo više projekata u provedbi, veće ili manje vrijednosti. Ukupno od 2017. godine do danas govorimo o iznosu od oko 44 milijuna kuna za što smo dobili i vašu povelju za izniman doprinos u korištenju EU fondova i nalazimo se među 10 najboljih Općina u Hrvatskoj po analizi proračuna.

Koje projekte trenutno provodite, a koji su u pripremi?

Trenutno privodimo kraju provedbu projekta Biciklističke staze Općine Antunovac te je završena provedba nekoliko manjih projekata, poput izgradnje trim staze uz jezero. Nalazimo se na pragu novog financijskog razdoblja kada je riječ o mogućnostima sufinanciranja provedbe projekata sredstvima iz EU fondova tako da uskoro očekujemo početak provedbe novih projekata, poput daljnjeg proširenja Gospodarske zone, izgradnje višenamjenske dvorane u Antunovcu, izgradnje Sportsko-rekreativnog centra Antunovac, proširenja dječjeg vrtića u Antunovcu, izgradnje školske dvorane u školi u Ivanovcu, izgradnje Sunčane elektrane na javnoj zgradi, energetske obnove javnih zgrada, a nadamo se i novom projektu u okviru Programa Zaželi. Planiramo i provedbu projekata manje vrijednosti usmjerenih na unaprjeđenje komunalne infrastrukture, razine sigurnosti, unaprjeđenja turističkog potencijala i ostaloga.

Na čemu je fokus ovogodišnjeg proračuna, što je mještanima najvažnije?

Proračun je svake godine priča za sebe, fokus je uvijek na izdvajanjima za osnovne potrebe mještana, a tu mislim na sufinanciranja prijevoza učenicima, studentima i umirovljenicima, financiranje rada dječjeg vrtića i preuzimanje dijela financiranja roditeljskog dijela za treće i svako sljedeće dijete u obitelji, stipendije učenicima i studentima, pomoći, izdvajanja za rad udruga itd. Tu je i razvojni dio proračuna gdje su  ulaganja u gospodarstvo i poljoprivredu, proširenje gospodarske zone, obnovljivi izvori energije, energetske obnove javnih zgrada te kapitalni projekti društveno sportskog sadržaja koji su bitni kao i projekti za daljnji razvoj Općine Antunovac. Sve u svemu kompleksan dokument za ovako kratak odgovor.

Kakva je demografska slika Općine Antunovac, ostaju li mladi u općini i vraćaju li se, primjerice, oni koji drugdje odu na daljnje školovanje?

Osnovnu školu „Antunovac“ pohađaju 303 učenika, a u vrtiće u naseljima Antunovac i Ivanovac upisano je ukupno 115 djece, redom mještana općine, pa je jedan od prioriteta unaprjeđenje uvjeta za rast i razvoj djece te financijsko rasterećenje roditelja tamo gdje je to moguće. S obzirom na broj učenika i  studenata koje stipendiramo te da smo Općina sa 3700 stanovnika, zaista nam je ove brojke lijepo prikazati. Naveo sam već da smo privlačna destinacija mladim obiteljima zbog blizine grada i zbog osiguravanja svih potrebnih uvjeta za život, kao i poticajnih mjera za obitelji sa djecom, te bih rekao da sve jedinice lokalne samouprave imaju problem u odnosu umrlih i rođenih već godinama, ali stalnim doseljavanjem i zadržavanjem  naših mladih obitelji koji žele ovdje nastaviti život sa svojim obiteljima kod nas se stvari pomalo mijenjaju i uspjeli smo ublažiti negativan trend te se  nadam da će u budućnosti to biti dodatno prepoznato sa novim mjerama koje pripremamo. Obiteljska povezanost i vrijednosti koje stvaramo nekad su ispred odlazaka radi financija, ali razumijem i taj dio s obzirom da prije svega ljudima treba osigurati radna mjesta i adekvatne plaće za život te onda i sve ove mjere imaju pravi utjecaj na izbor i ostanak, kao i na demografiju. Ukoliko nakon školovanja postoji mogućnost zaposlenja i adekvatnih plaća, mislim da će svatko od nas izabrati svoju sredinu za život ispred odlaska u nepoznato. Slavonija ima pregršt mogućnosti za razvoj, ulaganja i proizvodnju te netko to mora prepoznati.

Koje demografske mjere i projekte provodite i planirate li uskoro nešto novo na tom planu? 

S ciljem poticanja pozitivnih demografskih trendova na svome području, kontinuirano radimo na stvaranju poticajnog okruženja za obiteljski život te nastojimo pomoći financijskim rasterećenjem roditelja, istovremeno unaprjeđujući uvjete za rast i razvoj djece kada je riječ o javnoj infrastrukturi poput dječjih igrališta. Iznos financijske potpore za novorođenčad povećan je 2019. godine te iznosi 2000 kuna za prvo dijete, 4000 kuna za drugo dijete te 7000 kuna za treće dijete. Pohađanje vrtića sufinancirano je za sve polaznike s područja općine, a najnovijom demografskom mjerom općinska je uprava preuzela cjelokupan trošak pohađanja vrtića za treće i svako sljedeće dijete u obitelji.

U suradnji s Osječko-baranjskom županijom osigurali smo besplatnu prehranu u školi za sve učenike, a Općina Antunovac roditelje školaraca dodatno je rasteretila prilikom opremanja djece za školu na način da su za sve učenike osigurane bilježnice i likovne mape, a škole u Antunovcu i Ivanovcu opremili smo pametnim školskim pločama kako bi osnovnoškolci nastavu pratili u skladu s današnjim potrebama. S ciljem poticanja izvrsnosti, Općina financijski nagrađuje one osmaše koji su tijekom cijelog svog osnovnoškolskog školovanja bili odlični učenici, a za najbolje srednjoškolce osigurane su učeničke stipendije. Kada je riječ o stipendiranju studenata, 2020. godine uvedene su izmjene pa su sada stipendije osigurane za sve redovne studente s područja općine koji redovno izvršavaju svoje obaveze kako bi se  pomoglo njihovim roditeljima te potaknulo stvaranje visokoobrazovanog kadra. Osim stipendija, osigurano je i sufinanciranje karata za javni autobusni prijevoz za srednjoškolce i studente, a zahvaljujući Osječko-baranjskoj županiji studenti se mogu i besplatno voziti vlakom. Sljedeći korak je zasigurno pomoć mladim obiteljima kroz nove mjere rješavanja povoljnijeg stambenog pitanja i na tom planu će se u budućnosti raditi.

Spomenuli smo već Gospodarsku zonu i Poduzetnički inkubator koji je jedan od najvećih u istočnom dijelu Hrvatske. Na koje sve načine privlačite nove investitore, koliko ih je sad ukupno u Zoni?

Gospodarska zona Antunovac investitorima je privlačna zbog osiguranih dobrih uvjeta poslovanja, kvalitetne infrastrukture te atraktivnog geoprometnog položaja. Drago mi je što mogu potvrditi kako su sve građevinske parcele u Gospodarskoj zoni Antunovac prodane investitorima – neki od njih već godinama posluju, dok su ostali investitori ili u procesu gradnje svojih poslovnih objekata ili u procesu rješavanja građevinske dokumentacije i dozvola za izgradnju. Sukladno velikom interesu investitora za parcelama u Gospodarskoj zoni Antunovac, u 2025. godini planirano je završiti proces daljnjeg proširenja Gospodarske zone. Trenutno je u zoni pedesetak poduzetnika, uključujući poduzetnike koji posluju u PIA Antunovac.

Kojim još mjerama i projektima podupirete poduzetništvo?

Ukidanje prireza u siječnju 2021. godine pozitivno se odrazilo na poslovanje poduzetnika s područja Općine Antunovac, kao i na život mještana. Za poslovanje naših poduzetnika važna je stavka i što imamo gotovo najniže komunalne naknade u Osječko-baranjskoj županiji, što je posebice važno za poduzetnike koji započinju poslovanje u Gospodarskoj zoni Antunovac. Uslijed izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19, Općina Antunovac poduzela je mjere pomoći poduzetnicima. S ciljem ublažavanja negativnih posljedica na njihovo poslovanje, uveli smo mjere financijskog rasterećenja poduzetnika koji posluju na našem području.

Dodatno, u Poduzetničkom inkubatoru i akceleratoru Antunovac posluju čak tri poduzetničko-potporne institucije koje su na raspolaganju poduzetnicima:  Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA d.o.o. za gospodarski i ruralni razvoj i poticanje poduzetništva te Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG BICRO, a za poslovanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na raspolaganju je Lokalna akcijska grupa (LAG) Vuka-Dunav. Naša Agencija RODA d.o.o., koja je ključan faktor pri uspješnoj pripremi i provedbi projekata, na raspolaganju je i poduzetnicima, a i sama provodi projekte unaprjeđenja i razvoja usluga za poduzetništvo čime doprinosi jačanju sposobnosti malih tvrtki za kvalitetnije poslovanje i opstanak na tržištu te otvaranju novih mogućnosti poslovanja umrežavanjem poduzetnika, seminara i informiranja o natječajima za bespovratna sredstva te ostalim uslugama poslovnog savjetovanja.

Što je sa starijim stanovnicima, kojim mjerama i projektima podižete njihovu kvalitetu života?

Za naše starije stanovnike osigurane su jednokratne pomoći povodom Božića, a za sve socijalno ugrožene mještane, pa tako i one starije, provodimo mjere pomoći od kojih bih izdvojio financijske jednokratne pomoći te pomoć potrebitim stanovnicima u naravi i podmirenju troškova stanovanja. Provedbom projekata financiranih u okviru programa Zaželi nastojali smo utjecati na prevenciju prerane institucionalizacije starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju, njihovu socijalizaciju te samim time i podići kvalitetu njihova života osiguravanjem pomoći i skrbi u kućanstvu korisnika, što se pokazalo kao pun pogodak i naišlo na veliko odobravanje i interes mještana. Općina Antunovac do sada je kao nositelj ili partner sudjelovala u provedbi tri takva projekta te trenutno zajedno s mještanima željno iščekujemo priliku za novim takvim projektom.

Projekt „Snaga žena – skrbim za druge, brinem za sebe“, vrijednosti 3.368.081,12 kuna i u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, proveli smo u razdoblju 2018.-2020. kao nositelj u partnerstvu s Općinom Vladislavci, LAG-om Vuka-Dunav. Potom smo u razdoblju 2020./2021. proveli projekt „Snaga žena – skrbim za druge, brinem za sebe II“ ukupne vrijednosti više od 5 milijuna kuna proveli kao partner nositelju LAG-u Vuka-Dunav, uz partnerske općine Vladislavci, Vuka i Ernestinovo. Uz to, bili smo partner i Osječko-baranjskoj županiji na provedbi projekta „ZAŽELI pomoć u kući – Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada“ koji je započeo krajem 2018. te trajao do lipnja 2021. godine. Navedeni su projekti izazvali veliki interes među mještanima – samo u 2021. godini ukupno je 285 starijih mještana zaprimalo pomoć u svome kućanstvu na taj način. Time se pokazala potreba daljnjeg provođenja projekata skrbi za starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju na našem području pa stoga planiramo ponovno provođenje sličnih projekata po raspisivanju natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava za takve i slične aktivnosti. Tu je i naša udruga umirovljenika koja svojim radom okuplja i dodatno osmišljava društveni život umirovljenika  kao i pomoć starijima u potrebi.

Čime Općina Antunovac raspolaže kad je riječ o društvenim, kulturnim i sportskim sadržajima?

S obzirom na mrežu biciklističkih staza Općine Antunovac, mještanima i posjetiteljima bih najprije preporučio obilazak biciklističke rute početkom kod srednjovjekovne tvrđave Kolođvar koja je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, a okružena je vrijednim prirodnim okolišem i postojećim jezerom. Uz tvrđavu je postavljeno i odmorište za cikloturiste. Od utvrde Kolođvar kreće se prema naselju Ivanovac, gdje započinje uređena biciklistička staza koja se spaja na biciklističke staze grada Osijeka. Staza kroz Ivanovac prolazi kraj ergele lipicanaca, a potom i kraj Kulturno-informativno turističkog centra Žnidarec. Biciklistička staza iz Ivanovca vodi do naselja Antunovac gdje prolazi kraj jezera u centru naselja koje je u postupku uređenja dodatnim rekreativnim sadržajima te do poučne staze posvećene promatranju ptica – naime, na području Općine Antunovac nalazi se prirodno stanište stepskog sokola, koji je u kategoriji ugrožene vrste. Biciklistička staza prolazi kroz Antunovac prema Josipin dvoru te se ondje spaja s biciklističkom stazom grada Osijeka.

Svakako treba spomenuti i spomen-obilježja žrtvama Domovinskoga rata koja se također nalaze uz biciklističku rutu. Društvene manifestacije su također dosta popularne među mještanima, posebice one kulturnog i povijesnog predznaka, no dio njih je i sportskog karaktera (humanitarni turniri). Riječ je o različitim kulturnim, folklornim i sportskim događanjima u čiju su organizaciju često uključene udruge civilnog društva s našeg područja. Kao najpoznatije takve događaje izdvojio bih popularnu manifestaciju kulturno – povijesnog karaktera „Povratak vitezova na utvrdu Kolođvar“ koja privuče i do između 1500 i 2000 posjetitelja, a koja se nakon kontinuiranog održavanja šest godina za redom u 2020. i 2021. godini ipak nije održala zbog nepovoljne epidemiološke situacije, te „Antunovačke dane“. Prošle smo godine po prvi puta održali i „Advent u Općini Antunovac“ što se pokazalo prilično uspješnim pa se nadamo i ubuduće razvijati taj božićni duh u vrijeme blagdana.

I na kraju, kakve sve promjene mještani Općine Antunovac mogu očekivati do 2025. godine?

Nadamo se da će uslijed ove pandemije ipak biti moguće sve ostvariti što smo zamislili. Prije svega u ovom razdoblju smo fokus stavili na tri kapitalna projekta, a to su dvorana u područnoj školi Ivanovac, višenamjenska sportska dvorana u Antunovcu te izgradnja sportsko rekreativnog centra Jezero. Sa tim projektima vizure naselja će se promijeniti i to primjetno te se očekuje i razvoj gospodarske zone. Na putu smo novog financijskog razdoblja i zasigurno će vrijeme u ovom mandatu biti utrošeno na planiranja i projektiranja kako bi na vrijeme bili spremni za nove poteze, a o tome ćemo kada dođe vrijeme. Radimo korak po korak, vjerujemo u strpljenje i naše mještane te izbjegavam nagađati jer ništa više nakon ovakvih situacija kao sa Covid-19 krizom nije neočekivano pa tako i sam odgovor na ovo pitanje pustimo neka se sam pokaže do 2025. godine i neka mještani odgovore. (Vedrana Humski)