Objavom kandidacijskih lista u ponedjeljak, 3. svibnja, je započela i službena izborna kampanja za lokalne izbore koji će se održati 16. svibnja.

Na ove izbore za načelnike 428 hrvatskih općina prijavio se čak 1.089 kandidat, a od toga 167 žena. Na listama za općinska vijeća prijavljeno je, pak, 16.866 kandidata, od čega čak 43,8 posto žena, njih 7.379.

I dok su izborni rezultati i prije izbora poznati u čak 65 općina čiji načelnici na izborima nemaju niti jednog protukandidata, u 21 općini je pet kandidata, u njih pet šest, a najveća gužva je u Općini Dug Rat u kojoj se za poziciju načelnika bori čak 10 kandidata. U šest općina kandidiralo se po šest kandidata, a u njih 21 po pet. Najviše općina u kojima se nitko osim načelnika nije kandidirao jest, pak, u Osječko-baranjskoj županiji – 10, te Zagrebačkoj i Istarskoj županiji – 6.

Općine sa najviše prijavljenih kandidata za mjesto načelnika

Cirba: Pokazali smo da znamo i možemo

Načelnica Općine Lovas Tanja Cirba jedna je od čak 65 načelnika općina koji na ove lokalne izbore idu bez protukandidata pa samim time imaju i siguran još jedan mandat na čelu svoje općine. Na prošlim izborima, na kojima je po prvi put došla na čelo Općine, Tanja Cirba natjecala se s jednim protukandidatom, HSP-ovim Tihomirom Štrangarevićem, kojega je uvjerljivo pobijedila već u prvom krugu sa osvojenih 65,37 posto glasova.

“Na predstojeće lokalne izbore ulazim u utrku za treći mandat, no ovaj put bez protukandidata. Tim s kojim radim sastavljen je od širokog kruga mladih ljudi, ali i onih s velikim poslovnim i životnim iskustvom. Uvjerena sam da su rezultati našeg dugogodišnjeg, kontinuiranog rada, a koji su značajno doprinijeli kvaliteti života i rada na području Općine Lovas, jedan od razloga za ovakvu situaciju. Sinergijom i zajedništvom brojnih čimbenika lokalne zajednice ostvarili smo velika postignuća i time pokazali da znamo i možemo. Spremni smo se suočiti s brojnim izazovima koje donosi zahtjevan posao brige o lokalnoj zajednici i vjerujem da su naši mještani to prepoznali. Meni osobno ovo je potvrda da smo na dobrom putu i daje mi još više vremena i prostora baviti se isključivo jednim ciljem  – boljitkom Lovasa i Opatovca.”

Kao što smo naveli, najviše općina u kojima se nitko nije kandidirao protiv aktualnih načelnika je u Osječko-Baranjskoj županiji. Bez izbora tako bez velikog stresa izlaze načelnici općina Jagodnjak, Antunovac, Darda, Feričanci, Podravska Moslavina, Semeljci, Strizivojna, Viljevo, Vladislavci i Vuka.

U Zagrebačkoji županiji načelnici bez protukandidata su u općinama Jakovlje, Rakovec, Bedenica, Dubrava, Krašić i Orle, a u Krapinsko-zagorskoj u Zagorskim Selima, Kumrovcu i Mihovljanima. U Brodsko-Posavskoj županiji protukandidata nemaju načelnici u općini Vrpolje, Cernik, Donji Andrijevci i Vrbje.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji načelnici idu sami na izbore u općinama Lovas, Markušica, Negoslavci i Stari Jankovci. U Dubrovačko-neretvanskoj, pak, u općinama Zažablje i Janjina, a u Zadarskoj u Sveti Filip i Jakovu i Zemuniku Donjem. U Sisačko-moslavačkoj županiji protukandidati nema načelnik općine Gvozd.  U Karlovačkoj načelnici imaju siguran mandat u općinama Lasinja, Rakovica, Saborsko, a u Varaždinskoj u Ljubešćici.

U Koprivničko-križevačkoj ta je situacija u općini Legrad, a u Bjelovarsko-bilogorskoj u općinama Berek, Hercegovarc, Rovišće i Štefanje. U Primorsko-goranskoj županiji tu su općina Dobrinj i Vrbnik, a u Ličko-senjskoj Udbina i Vrhovine. U Virovitičko-podravskoj županiji načelnici imaju siguran mandat u općinama Sopje, Suhopolje i Voćin, a u Požeško-slavonskoj u općinama Jakšić i Kaptol.

U Šibensko-kninskoj županiji to su, pak, općine Biskupija, Ervenik, Kistanje i Promina, a u Splitsko-dalmatinskoj Lokvičići, Muć, Postira, Prgomet, Sućuraj i Zagvozd.

I na kraju, Istarska županija u kojoj su još četiri godine ‘sigurni’ načelnici općina Bale, Grožnjan, Ližnjan, Lupoglav, Vižinada i Vrsar. (m.p.d.)