Završetak mandata vrijeme je za okrenuti se i pogledati unazad, rezimirati rezultate i sve što je napravljeno, pa samo tako s načelnicom Općine Lovas pretresli što je sve u protekle četiri godine napravljeno u njezinoj općini.

Kao jedan od najvećih uspjeha Tanja Cirba ističe što su gotovo sve odluke Općinskog vijeća u protekle četiri godine donesene gotovo jednoglasno, bez političkih opstrukcija, ‘što govori u prilog tome da smo svi stremili istom cilju, a to je boljitak i napredak naših mjesta’. Načelnica stoga zahvaljuje svim vijećnicima, na čelu s predsjednikom Stjepanom Milasom, kao i vijećima Mjesnih odbora Lovas i Opatovac, na čelu s predsjednicima Mladenom Markešićem i Mladenom Pančićem.

‘Brojni su projekti pripremljeni, prijavljeni i realizirani u proteklom mandatnom razdoblju. Veliku potporu u njihovoj pripremi i prijavi, ali i provedbi, pružala mi je Razvojna agencija TINTL, njezin ravnatelj Mladen Markešić, zajedno sa svojim timom. Potporu općini, gospodarstvenicima i udrugama, osim TINTL-a , pružao je i   LAG-Srijem i svima puno hvala. Naravno, veliku zahvalnost dugujem i svim članovima savjetodavnog tijela pod nazivom Savjet načelnice kojeg  već osam godina čine: Željko Cirba, Stjepan Pančić,  Mladen Markešić, Ivan Balić i sada pok. Ivan Mujić i koji su zajedno sa mnom promišljali o svim idejama, programima i aktivnostima koje smo poduzimali.

Posebnu zahvalnost upućujem  i Vukovarsko-srijemskoj županiji i našem županu Boži Galiću koji je znao prepoznati i poduprijeti  svaki naš kvalitetni projekt’, navodi načelnica i ističe veliku ulogu lovaskih gospodarstvenika u razvoju  općine, koji su  poduzimanjem gospodarskih aktivnosti i otvaranjem novih radnih mjesta , ali i potporom radu udruga i kulturnim, športskim i inim manifestacijama, značajno doprinijeli našem napretku.

Među ključnim infrastrukturnim projektima načelnica ističe trogodišnji projekt „Obnove vodovodne mreže u naselju Opatovac, izgradnje sustava odvodnje ispod državne ceste DC2 te same  rekonstrukcije ceste, vrijedan ukupno 12,5 milijuna kn, koji se privodi kraju. Projektom su također novi asfalt dobile i opatovačke ulice Brune Bušića, dio Frankopanske, Podunavska i Zvonara. U protekle četiri godine asfaltirana je i cesta – pristup „Minskome polju“, cesta u lovaskoj ulici Tina Ujevića te cesta koja je županijsku cestu Lovas – Opatovac spojila s opatovačkim katoličkim grobljem. Upravo je u tijeku javna nabava pa će u narednih nekoliko mjeseci novi asfalt dobiti lovaske ulice S. Radića i dio A. Starčevića.  Gotovo milijun kuna uložili smo u obnovu nogostupa u lovaskim i opatovačkim ulicama, a mogu najaviti i skori početak naredne faze obnove nogostupa, tijekom mjeseca travnja, dodaje. Izgrađen je potporni zid u ulici Kralja Tomislava, ali i neki manjih zahvati na rješavanju potpornih građevina.  Pažljivo su uređivana sva groblja u oba naselja, a opatovačko je, pored pristupne ceste, dobilo i nove staze, ograde i parkirni prostor. Općinski komunalni pogon održavao je urednost naših mjesta na vrlo visokom nivou, košnjom i održavanjem zelenih i javnih površina, groblja, sadnjom sadnica, zimskom službom…

Provedeni su brojni projekti financirani EU sredstvima. Završena je tako I. faza projekta ZAŽELI vrijedna 3,8 milijuna kn, a u provedbi je II. faza projekta vrijedna 2,3 milijuna kn. Oba projekta skrbila su o 150 korisnika – starijih i nemoćnih te upošljavala 25 gerontodomaćica, kao i upravu projekta. Prošle je godine završen i projekt Mladi u poljoprivredi – budućnost, a načelnica posebno ističe projekt FED CCNET čija provedba još uvijek traje. Ovaj projekt, vrijedan 720 tisuća eura, koji se provodi u programu IPA CBC prekogranična suradnji Hrvatska-Srbija,  iznjedrio je brojne rezultate. U njemu je, između ostalog,  izgrađen Centar kompetencija, kvalitetno uređen i opremljen suvremenom informatičkom opremom, s pripadajućim dvorišnim i parking prostorima. Projekt je imao i druge brojne kvalitetne aktivnosti poput stručnih predavanja namijenjenih mladim poduzetnicima, stvaranja prekogranične poduzetničke mreže i dr.

EU sredstvima energetski je obnovljena i zgrada lovaskog dječjeg vrtića, na kojemu su provedeni i drugi projekti, kao što je  poboljšanje materijalnih uvjeta rada, kroz koji je izgrađena nova terasa vrtića, nogostupi te postavljena nova dječja igrala. Dječji vrtić uredno radi u dvije skupine, a organiziran je i cjelogodišnji program besplatne „male škole“ za sve buduće prvašiće. Europskim novcem, kroz program ruralnog razvoja, ugovoreno je i novo dječje igralište u športskom centru Lovas, vrijedno 350 tisuća kn, a koje se upravo počelo graditi. Deset novih pristupnih točaka visokokvalitetnoj Internet mreži u oba naselja osigurali smo kroz projekt WIFI4EU.

Trenutno najveći projekt financiran 85% europskim novcem i 15% sredstvima državnog proračuna je projekt za koji je upravo u tijeku javna nabava, a to je izgradnja zimske luke na Dunavu u Opatovcu. Ovaj smo projekt godinama pripremali i dugo čekali, pa izražavam posebno zadovoljstvom početkom njegove realizacije. Vrijedan je ukupno 48,5 milijuna kn, kaže načelnica.

Govoreći o gospodarskom razvoju naše općine, pored lokalnih gospodarstvenika, ističe i tvrtku Agro-klaster doo, u vlasništvu Vukovarsko-srijemske županije, čiji je suosnivač i Općina Lovas. Među bojnim projektima ove tvrtke ističe tako otvaranje ureda u Lovasu, otvaranje Pakirnog centra za jaja iz slobodnog uzgoja u Lovasu, osnivanja sektorskih klasetra, od kojih dva imaju sjedište u Lovasu (Klaster proizvođača orašastih plodova te Klaster proizvođača voća i voćnih proizvoda) i sl.

‘Sve ove godine provodili smo i kvalitetne demografske mjere iz programa pronatalitetnih potpora, poput potpora obiteljima  s novorođenom djecom, mjesečnih potpora za sve obitelji s 5, 6 ili više djece, sufinanciranja rada dječjeg vrtića, nabavke školskih udžbenika, radnih bilježnica i drugog pribora za sve osnovnoškolce, sufinanciranja prijevoza srednjoškolcima, stipendija za sve redovne studente, sufinanciranja kupovine prve nekretnine za mlade obitelji i dr’, ističe Tanja Cirba.

Provodili su, nadalje, i Program de minimis potpora poljoprivrednim proizvođačima,  a ove godine su po prvi puta pripremili Program gospodarskih potpora  i raspisali javni natječaj za dodjelu potpora mikropoduzetnicima.

Nastojali smo zadržati i kvalitetno organizirati sve kulturne, gospodarske, športske i ine manifestacije poput Miholjskih dana, Pokladnoga kola, Dana udruga, Adventa u Lovasu i Opatovcu, Gospodarskih foruma, Lutkarskog proljeća i sl. Svake godine rad lovaske knjižnice oplemenjivali smo novim sadržajima knjižnog fonda i neknjižne građe, navodi dalje načelnica.

Što se tiče zdravstvene zaštite, u suradnji s Domom zdravlja Vukovar, prošle su godine otvorili novu zgradu zdravstvene ambulante u naselju Opatovac. Sufinancirali su i nabavku opreme za stomatološku ordinaciju u Lovasu.

‘Kulturni i športski život naše općine svakako su obogaćivale aktivnosti naših vrijednih i aktivnih udruga, čiji smo rad podupirali kroz Program financiranja programa i aktivnosti udruga. Uspostavili smo i financiramo, uglavnom za naše najmlađe, malu školu nogometa, školu tambura, školu tenisa te sufinanciramo malu školu plivanja.

Sukladno našim mogućnostima, aktivno smo podupirali i rad vjerskih zajednica. Govoreći o brizi i zaštiti sakralnih objekata, u proteklom mandatu obnovili smo katoličku crkvu BDM Kraljice sv. Krunice u Opatovcu, katoličku kapelicu sv. Florijana na groblju u Lovasu, te uredili lovasku župnu crkvu i pripadajuću župnu dvoranu. Nastavili smo njegovati korektne odnose s prijateljskim općinama Tar-Vabriga, Malinska-Dubašnica i Starše (SLO) te uspostavili suradnju i potpisali Povelju prijateljstva s mađarskom općinom Somogyapati.

O radu općine, udruga, institucija i političkih stranaka svakodnevno smo naše mještane informirali putem web stranice, društvenih mreža i svima nam dragog Lovaskog lista, čiji je novi broj upravo izašao. Nastojeći vas detaljno, transparentno, slikom i slovom, informirati o svim našim postignućima u protekle četiri godine, redakcijski odbor i ovaj put priprema brošuru „Općina Lovas – 2017. -2021.“, koja će uskoro stići u vaše domove.

Nažalost, kao što je poznato, već više od godinu dana, svi zajedno se borimo s teškom epidemiološkom situacijom uzrokovanom pandemijom korona virusom pa ću se i ovim putem zahvaliti općinskom i županijskom Stožeru civilne zaštite na poduzimanju svih mjera zaštite, ali i svima vama na razumijevanju, strpljenju i poštivanju naloženih mjera. Biti ću slobodna reći da smo svi zajedno odradili puno posla, ali da je i dalje pred nama puno planova, projekata i problema koje treba rješavati’, zaključuje na kraju načelnica Tanja Cirba. (Marija Pulić Drljača)