Općine Selca, Mljet, Udbina, Kostrena, Konavle, Dubrovačko primorje, Gračac… među vodećim su općinama po izdvojenim sredstvima za vatrogastvo u 2022. godini – gleda li se izdvajanje po stanovniku te kao udjel u proračunu. U odnosu na 2021. godinu, najviše su sredstva povećale općine Konavle, Selca, Kostrena, Udbina, Nedelišće, Rovišće.. u apsolutnom iznosu, odnosno Škabrnja, Kalnik, Gornja Vrba, Bukovlje, Punitovci.. u relativnom iznosu. Pokazala je to naša analiza napravljena iz podataka konsolidiranih proračuna za 2022. godinu, posljednju za koju su dostupni podaci o izvršenju proračuna.  

Na Dan Svetog Florijana, 4. svibnja, svake se godine obilježava  Svjetski dan vatrogasaca.

Požari, poplave, eksplozije, potresi, teške prometne nesreće… dio je samo nesretnih događanja u kojima su vatrogasci neizostavni i u kojima riskiraju živote i za koje stoga nema blagdana i praznika. Uvijek na prvoj crti i u opasnim situacijama.

No, iako cijenjeni od sviju, očito nije tako kada je riječ o pravima. Zato i u petak imaju prosvjed pred Vladom, a glavni zahtjevi jesu: donošenje propisa bitnih za radnopravni položaj profesionalnih vatrogasaca, ujednačavanje plaća profesionalnih vatrogasaca zaposlenih u državnoj službi i onih zaposlenih na lokalnoj i županijskoj razini te da Vlada RH poveća minimalna decentralizirana sredstva za financiranje vatrogastva.

Mi se nadamo da će se njihova prava uvažiti, a općine, što je u njihovoj zakonskoj nadležnosti i mogućnosti nastaviti i nadalje voditi brigu o svojim vatrogascima.
Gleda li se proračun za 2022. godinu, gotovo sve su izdvojile više od 1 posto proračuna, a njih 18 više od 10 posto. Pri tome se izdvajaju Selca s izdvojenih gotovo 50 posto, a ta je općina lani nakon dugog čekanja dobila svoj Vatrogasni dom.
Zakonski je utvrđeno izdvajanje za vatrogasce, no naravno decentralizirana sredstva nisu svugdje dovoljna. Posljednjih godina uz pomoć EU novca izdvajanja su povećana što za gradnju domova, nabavu nove opreme, vozila i sl.

Općina Selca izdvojila je u 2022. godini 5,1 tisuću kuna po stanovniku za vatrogastvo, Mljet 3,4 tisuće, Udbina 2,6 tisuća, Kostrena 2,1 tisuću kuna, Konavle 2 tisuće, Dubrovačko primorje 1,9 tisuća, Gračac 1,5 tisuća, Pićan 1,2 tisuće, Ston 991 kunu i Plitvička Jezera 945 kuna. Selca su izdvojila iz proračuna gotovo 50 posto proračuna, Mljet i Udbina 37 posto, Dubrovačko- primorje 25 posto, Konavle 23 posto, Gračac 19 posto, Pićan 18 posto, Ston 15, Nedelišće 13 i Plitvička Jezera 12,5 posto. U odnosu na godinu ranije, najveći porast izdvojenih proračunskih sredstava za vatrogastvo imale su Konavle, za 8,4 milijuna kuna, Selca za 4,2 milijuna, Kostrena 4,1 milijun, Udbina 1,5 milijuna, Nedelišće i Rovišće blizu 1,2 milijuna, Punitovci 914 tisuća više, Podstrana 804 tisuće, Brela 646,9 tisuća i Malinska-Dubašnica za 562 tisuće više. U relativnom iznosu, najveći rast imala je Škabrnja, koja je na godišnjoj razini sredstva povećala za čak 4 tisuće posto, Kalnik za 2,7 tisuća posto, Gornja Vrba za 2,5 tisuće, Bukovlje za 862 posto, Punitovci za 778 posto, Povljana za 607 posto, Šolodovci za 506 posto, Žumberak za 442 posto, Tompojevci za 402 posto i Ružić za 393 posto. (L.K.)