Od 337 izabranih načelnika u prvome krugu 56 je novih, no do promjene u političkoj podjeli općina došlo je tek u 25 općina

Čak 337 od 428 općina u nedjelju je u prvome krugu izabrala svoje nove/stare načelnike, a njih 56 dobilo je nove načelnike. Gledajući političku podjelu općina, prvi krug ovih izbora donio je promjene u tek njih 25. Od 337 izabranih načelnika u prvome krugu, deset posto – njih 33 su žene što ulijeva nadu da ćemo nakon drugog kruga povećati zastupljenost žena na općinskoj razini – u proteklom mandatu bilo je naime  samo 37 načelnica, što je mizernih 8,6 posto svih načelnika.

HDZ, koji je na prošlim izborima dobio 195 svojih načelnika, u prvom je krugu dobio 161 načelnika, a kao druga najjača opcija i na ovim izborima su se isprofilirali nezavisni sa 81 pobjedom u prvom krugu. SDP je sa osvojenih 26 općina treća snaga nakon prvog kruga.

Što se tiče promjena u prvom krugu, HDZ je u nedjelju izgubio 10 općina (Milna, Martijanec, Brod Moravice, Škabrnja, Jesenice, Gradina, Donja Voća, Cerna, Dicmo i Petranec), po 4 općine, odnosno načelnika izgubili su SDP (Sv. Vinčent, Bol, Goričan, Tordinci), HSS (Brckovljani, Frkaševac, Ribnik, Kolan) i nezavisni kandidati, a po jednoga HSLS, HSP i HNS. S druge strane, u ovim promjenama u 9 općina su nezavisni kandidati pobijedili i preoteli vlast stranačkim (Sv. Martin na Muri, Bol, Orehovica, Brod Moravice, Škabrnja, Jesenice, Gradina, Ribnik, Dicmo i Peteranec), HDZ je dobio 8 novih općina (Viškovci, Brckovljani, Goričan, Farkaševac, Tordinci, Kalinovac, Jesenje, Ražanac), a SDP jednu (Milna)…

U čak 65 općina načelnici su ostali na vlasti zahvaljujući činjenici da nisu imali protukandidata.

Najbolji izborni rezultat – čak 92,38 posto osvojenih glasova ostvario je, pak, HNS-ov Josip Jany u općini Sveti Đurđ u Varaždinskoj županiji. Jany je bio među najuspješnijim načelnicima i na prošlim izborima kada je u prvom krugu pobijedio sa 87, 49 posto glasova.

Drugi najpopularniji načelnik ovih izbora je HSS-ov Mario Tomašek Općine Domašinec u Međimurskoj županiji. Osvojio je 89,73 posto glasova, čak 30 posto više nego na prošlim izborima na kojima je također pobijedio u prvom krugu.

Po broju glasova slijedi nezavisni Nenad Bošnjak iz Općine Sv. Ivan Žabno u Koprivničko-križevačkoj županiji sa osvojenih 89,22 posto, što je ogroman napredak u odnosu na prošle izbore u kojima je pobijedio u 2. krugu sa 67,09 posto glasova. Još jedan nezavisni kandidat, Danijel Kovačec iz Kapele u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i na ovim je izborima među najpopularnijim pobjednicima prvoga kruga sa osvojenih 87, 81 posto glasova.

Slijedi HDZ-ov Perica Bosančić koji je još jedan mandat na čelu Općine Dugopolje osvojio sa 86,2 posto glasova, a SDP-ova Mladenka Mikulec drugi je mandat na čelu općine Mače u Krapinsko-Zagorskoj županiji osvojila sa 84,58 posto glasova i tako se pozicionirala kao najuspješnija načelnica ovih izbora.

Sedmi i osmi najbolji rezultat ostvarili su  nezavisni – Željko Mavrin u Općini Ivanska, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (83, 94 posto) I Petar Dombaj u općini Drnje, Koprivničko-križevačka županija (83,92 posto). U top 10 najuspješnijih su još Anđelko Nagrasajlović, SDP-ov načelnik općine Sveti Juraj na Bregu u Međimurskoj županiji – 83 posto i HDZ-ov Davor Lončar u Općini Poličnik, Zadarska županija – 82,7 posto.

Što se načelnica tiče, od 33 koje su pobjedu osigurale već u prvom krugu, čak sedam ih je bilo bez protukandidata – HDZ-ove Ankica Zmaić u Općini Vrpolje, Maja Vrnoga u Zažablju, Tanja Cirba u Lovasu, Sanja Borovec u Jakovlju i Brankica Benc u Rakovcu, te nezavisna Ksenija Krivecd Jurak u Zagorskim Selima i SDSS-ova Danijela Mlinarević u Jagodnjaku.

Nakon Mladenke Mikulec iz Mača koja je ostvarila najbolji izborni rezultat među načelnicama, druga je HDZ-ova Lucija Matković iz Donjih Kukuruzara sa ostvarenih 75,06 posto, a treća nezavisna Lara Samošćanec koja je osvojila 75,08 posto glasova i u Đelekovcu smijenila HDZ-ovu Šteficu Sirutku. Slijedi Đurđica Slamek koja je drugi mandat u općini Sveta Marija u Međimurskoj županiji osvojila sa 74,05 posto podrške, Marica Jančić koja je u Općini Marija Gorica također drugi mandat osvojila sa 70 posto, te Marija Mačković u općini Jasenovac – 67,87 posto. U deset najuspješnijih načelnica prvoga kruga su još Irena Mikić Brezina iz Trnave – 67,53 posto, Ružica Karagić iz Hrvatske Dubice – 66,19 posto, te Klementina Karanović iz Majura – 65,76 posto glasova. Listu top deset najuspješnijih zaključuje Marijana Junušić koja je drugi mandat u Ernestinovu osigurala sa osvojenih 65,58 posto glasova, 13 posto više nego je osvojila prije četiri godine kad je prvi put izabrana. (Marija Pulić Drljača, V.H., P.L.)