Za predškolski odgoj u prošloj godini, prema podacima Ministarstva financija o konsolidiranim proračunima,  četiri općine izdvojile su preko 60 posto svog budžeta.

Riječ je o općinama Selnica, Gračišće, Farkaševac i Vižinada. Općina Selnica u predškolski odgoj uložila je preko 11,2 milijuna kuna što čini 68,06 posto njenog proračuna. Na drugom mjestu je Gračišće koje je za vrtiće izdvojilo 66,41 posto proračuna odnosno oko 6,5 milijuna kuna. Potom slijedi općina Farkaševac iz Zagrebačke županije koja je za predškolski odgoj izdvojila  6,8 milijuna kuna odnosno 64,87 posto proračuna te Općina Vižinada s izdvojenih 9,9 milijuna kuna odnosno 62,95 posto udjela u budžetu.

Nakon njih slijede općine koje su za vrtiće izdvojile od 56,27 posto do 58,20 posto svog proračuna odnosno Ravna Gora, Sveti Križ Začretje, Đelekovac, Tinjan, Tuhelj i Vrbnik.

Što se tiče izdvajanja za vrtiće po stanovniku, raspon među deset najbolje plasiranih općina kreće se od 3,6 do 8,6 tisuća kuna. Na prvom mjestu, kao općina koja je per capita najviše izdvojila, nalazi se Općina Vižinada iz Istarske županije. Inače, na popisu deset najboljih općina po izdvajanju za predškolski odgoj još su dvije općine iz Istarske županije odnosno općine Tinjan (4,64 tisuće kuna) i Gračišće (4,63 tisuće kuna). Na listi su i tri općine iz Primorsko-goranske županije; Vrbnik kao drugoplasirana s izdvojenih nešto manje od osam tisuća kuna per capita, Ravna Gora koja je uložila 5,3 tisuće kuna po stanovniku te Vinodolska općina s izdvojenih 3,6 tisuća kuna. Dvije općine su iz Šibensko-kninske županije  – Pirovac (4,5 tisuća kuna) i Murter-Kornati (3,6 tisuća kuna), općina Jasenice iz Zadarske županije (6,6  tisuća kuna) te Općina Selnica iz Međimurske županije (3,7 tisuća kuna).

Kad promatramo trend povećanja udjela za izdvajanje namijenjeno predškolskom odgoju u prošloj godini u odnosu na 2019. godinu, prema apsolutnim brojkama najveći je pomak napravila Općina Gornja Stubica s iznosom većim od 10,4 milijuna kuna, a nešto malo manje „skočila“ su izdvajanja i Općine Selnica, također oko 10,4 milijuna kuna. S povećanjem većim od devet milijuna kuna slijede općine Dugopolje (9,9 milijuna kuna), Ravna Gora (9,5 milijuna kuna), Sveti Križ Začretje (9,4 milijuna kuna) te Sveti Filip Jakov (9,2 milijuna kuna) dok su općine Đurmanec, Jasenice, Vrbnik i Vinodolska Općina povećale ulaganje za preko osam milijuna kuna.

Gledamo li trend povećanja ulaganja u vrtiće prema postotcima, na prvom mjestu je Općina Biskupija iz Šibensko-kninske županije čija izdvajanja su porasla za čak 18958,61 posto. Slijedi Općina Farkaševac s povećanjem od 12541,31 posto. Općina Polača je na trećem mjestu budući da je „skočila“ za 6373,73 posto. Skok ulaganja veći od dvije tisuće posto ostvarile su općine Pučišća i Kravarsko, dok su ulaganja u vrtiće za više od tisuću posto prošle godine u odnosu na godinu ranije ostvarile općine Jasenice, Klakar, Novigrad, Đurmanec i Selnica.

(V.H.)