Središnji državni ured za demografiju i mlade objavio je i za ovu 2021. godinu Javni poziv općinama indeksa razvijenosti od I. do IV. skupine za financijsku potporu za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti ukupne vrijednosti 20.000.000 kuna.

14. srpnja u Zagrebu, održana je svečana dodjela Ugovora o dodjeli financijskih sredstava za 88 općina Republike Hrvatske, dok su na samoj dodjeli prisustvovali predstavnici 44 općine.
Za općine s potresom pogođenih područja osigurano je je 5 milijuna kuna, a do sada je za 16 općina dodijeljeno 2.199.000 kuna.

Cilj ove mjere je osigurati rad dječjih vrtića koji bi zadovoljio potrebe obitelji s djecom rane i predškolske dobi. Prošle godine ukupna vrijednost javnog poziva iznosila je 13.500.000 te je pozivom obuhvaćeno bilo 2454 djece. Ove godine obuhvaćeno je 2872 djece te je vrijednost poziva povećana za oko 35%. Poziv je još otvoren pa ta brojka u konačnici može biti i veća.

„Svjesni smo važnosti ovakvog poziva i potrebe za podupiranjem razvoja predškolske djelatnosti. Izuzetno nam je važno poticati ovakve natječaje jer time osiguravamo uvjete za socijalizaciju i razvoj djece iz ruralnih područja i olakšavamo usklađivanje privatnog i poslovnog života njihovih roditelja. Vrata Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade otvorena su svim lokalnim jedinicama za nove ideje jer zajedničkim djelovanjem možemo ostvariti pozitivne pomake“ istaknula je državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić.

Općina Josipdol je tako primjerice dobila  financijsku potporu u iznosu od 220.000 kuna za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti.

‘Kao predstavnica Općine Ernestinovo, nazočila sam svečanom potpisivanju ugovora i dodjeli sredstava Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti, odnosno vrtića na području naše općine. Kroz projekt nam je odobren iznos od 220.000 kuna za održavanje i daljnji razvoj predškolske djelatnosti u pedagoškoj godini 2020/2021., a u sklopu projekta, za sve roditelje odnosno našu djecu koja pohađaju dječji vrtić „Ogledalce“ na području Općine Ernestinovo osigurali smo besplatan vrtić, odnosno oslobođenje od plaćanja.’ – napisala je na svom FB profilu načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić.
Općina Lovas dobila je 181,5 tisuću kuna za DV Bajka, Općina Nijemci 220.000 za DV Bambi, isto toliko i Općina Lipovljani za DV Iskrica, Općina Strizivojna 180.000 za DV Bajka…
Dosadašnja suradnja jedinica lokalne samouprave i državnog tijela nadležnog za demografiju pokazala je kako je zajedničko djelovanje usmjereno na demografska pitanja ključ uspjeha u podizanju kvalitete života stanovništva u lokalnim jedinicama.  Ulaganje u demografske mjere i usluge usmjerene na obitelji i djecu dugoročne su društvene investicije i najvažniji temelj našeg društva, stvarajući time uvjete i pozitivno okruženje za ostanak, ali i doseljavanje u ruralne i manje naseljene općine.

„Potpora Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade omogućit će nam razvoj predškolskog odgoja u našim sredinama na čemu se iskreno zahvaljujem u ime svih općina“ poručio je predstavnik Hrvatske zajednice općina Ivica Kovačević.

Inače, prema podacima Eurostata, Hrvatska je u zadnje četiri godine postigla najveće povećanje obuhvaćenosti djece programima ranog predškolskog odgoja i obrazovanja u odnosu na države EU-27.

2016. godine  56,1% djece je bilo obuhvaćeno programima ranog predškolskog odgoja i obrazovanja, a 2019. godine čak 71,5% djece.
Time se Hrvatska polako približava ostvarivanju barcelonskih ciljeva o obuhvaćenosti djece formalnom skrbi o djeci.

U sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja postignuta su ogromna ulaganja s namjerom širenja dostupnosti usluga ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja kroz izgradnju infrastrukture i unaprjeđenje usluga i rada dječjih vrtića. Ukupna ulaganja u predškolski odgoj i obrazovanje prema Pozivima i natječajima u prošlom mandatu Vlade RH iznosila su 1,5 mlrd. kn., a izgrađeno je preko 200 novih vrtića.
Važno je napomenuti da se većina Poziva nastavlja i u trenutnom mandatu Vlade RH. (Središnji državni ured za demografiju, Općina Josipdol, FB)