‘Gradić u sjevernoj Hrvatskoj, teško pogođen depopulacijom, prodaje svoje napuštene kuće za jednu kunu pokušavajući tako privući nove stanovnike. Doduše s nekoliko bitnih uvjeta.’, piše REUTERS u članku u kojem donosi priču iz Legrada – doduše ne grada nego općine u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Legrad, nekad drugo najveće populacijsko središte na hrvatskom teritoriju, kontinuirano gubi stanovništvo od raspada Austro-Ugarske prije jednog stoljeća, kada su ga nove granice ostavile u zapećku, piše Reuters.

“Pretvorili smo se u pogranični grad s malo prometnih veza s drugim mjestima. Od tada broj stanovnika postupno opada”, rekao je gradonačelnik Legrada Ivan Sabolić.

Okružen zelenim poljima i šumom, grad je blizu granice s Mađarskom i ima oko 2250 stanovnika, što je upola manje od broja prije 70 godina.

U prvom pokušaju grad je stavio na prodaju 19 praznih kuća i napuštenih gradilišta po cijeni od jedne kune. Dosad je prodano 17 nekretnina. Ponuđene kuće u različitim su stupnjevima zapuštenosti. Neke su poluruševne, nemaju prozore i vrata, a zidove je prekrila plijesan. Općina kaže da će platiti 25.000 za sve neophodne adaptacije, a novim stanovnicima koji žele kupiti privatne kuće, grad će pomoći s 20 posto kupoprodajne cijene ili do 35.000 kuna.

Ključni uvjeti za pojedince ili parove koji se žele nastaniti u Legradu uključuju da moraju biti financijski solventni i mlađi od 40 godina. Također se moraju obvezati da će ostati najmanje 15 godina.

Sabolić je rekao kako je ponuda privukla zanimanje iz inozemstva: “Nakon izvještaja u medijima o našoj akciji, dobili smo upite za kuće iz vrlo udaljenih mjesta poput Rusije, Ukrajine, Turske, Argentine ili Kolumbije”.

Međutim, u Hrvatsku nije jednostavno imigrirati, pa Sabolić kaže da se zbog toga drže lokalnih interesenata. Rekao je da mogućnosti zapošljavanja pridošlica uključuju poslove u proizvodnji hrane te drvnoj i metaloprerađivačkoj industriji.

Danijel Harmničar, mladić iz sjeverne Hrvatske sa suprugom i dvoje male djece, prihvatio je ponudu Legrada i kuću za jednu kunu.

“Puno je ljepše živjeti u svom domu, nego biti podstanar. Ostati ovdje 15 godina nije nam problem, ne planiramo se seliti”, rekao je Harmničar za Reuters. (m.p.d.)