Na nedavno održanom Izboru za najljepši hrvatski park, u organizaciji  našeg sestrinskog portala Gradonačelnik.hr, sudjelovalo je 27 kandidata, sakupilo se 31.820 lajkova računamo li samo one na  stranici organizatora dok se ukupan broj penje se na 56.977 lajkova. Pritom je fotografije kandidiranih parkova,  tijekom sedam dana koliko je trajao izbor, vidjelo preko 859 tisuća ljudi.

I ovaj je projekt premašio sva očekivanja budući da je, baš poput naših dosadašnjih uspješnica kao što su izbori za najljepši vrtić i najljepši advent, izazvao  veliki interes javnosti te  ostvario izniman angažman s gotovo 180 tisuća komentara, lajkova i dijeljenja. Kako bismo i ovo natjecanje digli na višu razinu angažirali smo i stručni žiri koji je ocjene dodjeljivao prema stručnim kriterijima i parametrima izrađenima u suradnji s Hrvatskim društvom krajobraznih arhitekata. Žiri je, u sastavu Mario Jukić, predsjednik HDKA, Andrea Knez, potpredsjednica HDKA i Vjeran Stilinović ispred projekta Gradonačelnik.hr, imao zahtjevan  zadatak izabrati najljepše i najfunkcionalnije parkove, a ocjenjivao je oblikovno rješenje parka, njegovu funkcionalnost, izbor biljnog materijala, održavanje, urbanu opremu i njezino održavanje, kvalitetu i količinu sadržaja u parku te inovacije i nove tehnologije.

Što se općina tiče, iako su ovog (prvog) puta u igri bile samo dvije koje su se ohrabrile i prijavile na natjecanje, najbolje ocjene po izboru FB publike dobio je park Šuderica iz Općine Goričan, a stručni žiri prvo mjesto dodijelio je Općini Ernestinovo i njezinom Parku skulptura.

Površina Šuderice iznosi 42179 m², a podataka o vremenu osnivanja parka nema. Njegova prva oblikovna osnova napravljena je 2017. godine EU projektom čime je sam ribnjak upotpunjen svim sadržajima koje danas ima. Oblik i položaj ribnjaka ostao je isti, a popratni sadržaji su prilagođavani njegovom obliku. U parku su najzastupljenije biljke trs i tisa, a u vodi odnosno ribnjaku lopoči i trstine. Zaposlenici Općine Goričan redovito održavaju biljke i nasade košnjom, orezivanjem grana, sadnjom novih itd, a  Ribičko društvo Goričan dosljedno održava i čisti vodu u ribnjaku te brine o životinjskim vrstama koje ga nastanjuju.

Čitav krajolik odiše zelenilom, umirujućim okruženjem kojeg oplemenjuju mnoge biljne i životinjske vrste, a bogatim i velikim ribnjakom najviše se bavi Sportsko ribolovno društvo Goričan.

Ovaj turističko-sportsko-rekreacijski centar posjetiteljima nudi i predivno novouređeno dječje igralište te prostor sa spravama za vježbanje. Tu je smještena i mala slobodna knjižnica, klupe za odmor, info pult te stanica za bicikle. Nedavno su se Dani općine Goričan održavali upravo na ovome mjestu gdje je prigodno otvorena i predivna nova etno kuća u kojoj će se redovito izmjenjivati izložbe raznih udruga, profesionalnih slikara, kipara i sl. Unutar Parka posjetiteljima je dostupan i novouređeni javni wc i sva potrebna urbana oprema (najnovija je nabavljena prije mjesec dana) kako bi sve uvijek bilo uredno i čisto. Parkiralište za automobile prostire se duž ribnjaka. Nešto dalje od spomenute etno kuće nalazi se bina za kulturna i zabavna događanja. Sportske udruge ovdje imaju svoje prostorije u kojima djeluju i organiziraju razna druženja. Spomenimo kako je svim posjetiteljima na raspolaganju  i solarna pametna klupa za punjenje mobitela.

Ukratko, Šuderica je mjesto okupljanja i druženja mještana, ali i ljudi iz okolnih sela i gradova, pruža sportske, kulturne i zabavne sadržaje te svojim zelenilom i mirom predstavlja “pluća” Općine. (V.H.)