Vrsar, Dugopolje, Kostrena, Šolta, Kolan, Rogoznica, Murter-Kornati, Sveta Nedelja, Raša, Blato, Pićan, Mikleuš, Jesenje, Selnica… općine su koje su u našim proračunskim analizama bile najviše puta u među top 30 najboljih po izdvajanju u razne segmente bitne za život građana i razvoj gospodarstva – pokazuje  sveobuhvatna analiza napravljena iz naših 14 analiza koje su prikazale izdvajanja u pojedine kategorije u 2020. godini. 

Izdvajanja za zdravstvo, stipendije i školarine, civilnu zaštitu, obrazovanje, predškolsko obrazovanje, vatrogastvo, sufinanciranje cijene prijevoza, usluge unapređenja stanovanja i zajednice, izdvajanja za zaštitu okoliša, kulturu, sport, subvencije poljoprivrednicima, subvencije poduzetnicima te obrtnicima 14 je kategorija u kojima smo birali najbolje općine u 2020 godini.

Prema udjelu izdvojenih sredstava iz proračuna u odnosu na broj stanovnika, u svih 14 kategorija, osam puta u top 30 u bile su općine Vrsar, Dugopolje i Kostrena, po šest puta u top 30 bile su Šolta i Kolan, po pet puta Rogoznica i Murter-Kornati, po četiri puta Pićan, Funtana, Bale, Vir, Jasenice, Vinodolska Općina, Malinska-Dubašnica, Marijanci, Milna, Zadvarje, Kršan, Janjina i Konavle. U top 30 općina koje su po 3 puta osvojile jedno od 30 vodećih pozicija bile su Selnica, Lovinac, Vrbanja, Brela, Medulin, Čeminac, Sućuraj, Mošćenička Draga, Mikleuš i Veliko Trojstvo.

Gleda li se udio izdvojenih sredstava iz proračuna u 14 spomenutih kategorija, tada su vodeće općine u top 30 općina bile Sveta Nedelja, Raša i Blato, koje su po pet puta bile među najboljih 30. Pićan, Mikleuš i Jesenje su bile četiri puta u top 30 u nekoj od spomenutih 14 kategorija.  Od 7. do 27. mjesta, odnosno 21 općina od njih vodećih 30 bilo je po 3 puta u top 30 općina, a riječ je o općinama Selnica, Okučani, Tovarnik, Dvor, Čeminac, Klinča Sela, Šolta, Sokolovac, Ružić, Belica, Pušća, Josipdol, Vidovec, Kalnik, Vinodolska Općina, Karojba, Žminj, Janjina, Konavle, Vela Luka i Podturen. Po 2 puta su u vodećih 30 općina bile općine Dubravica, Seget i Sveti Petar Orehovec.

Detaljnije gledajući, od vodećih 30, prema udjelu izdvojenih sredstava iz proračuna, jedna – Selnica je bila 2 puta prva, a njih pet jedanput – Pićan, Mikleuš, Dubravica, Seget i Sveti Petar Orehovec. Selnica i Okučani su po jedanput bile na drugom mjestu, Dubravica jedanput treća, Okučani, Tovarnik i Seget po jedanput četvrti, pet općina je po jedanput bilo na petoj poziciji – Sveta Nedelja, Pićan, Jesenje, Čeminac i Klinča Sela. Tovarnik, Šolat, Sokolovac i Ružić su po jedanput bile na šestoj poziciji itd.

Prema udjelu u proračunu u odnosu na broj stanovnika, od vodećih 30 Pićan, Funtana, Bale, Selnica, Lovinac, Vrbanja i Brela bile su po jedanput prve, Vrsar, Dugopolje, Kolan, Rogoznica i Vir po jedanput druge, Jasenice su dvaput bile treće, a Kostrena i Medulin po jedanput treće. Pićan i Čeminac su dvaput bile četvrte, a  po jedanput Vrsar, Sućuraj, Mošćenička Draga i Mikleuš. Veliko Trojstvo, Sućuraj, Rogoznica i Kolan su po jedanput bile pete, Murter-Kornati jedanput šesti…

Od vodećih 30 općina u svim kategorijama, po izdvajanju za zdravstvo po stanovniku Medulin je bio treći s izdvojenih 192,47 kuna, Vrsar je bio četvrti s izdvojenih 175,53 kune, Sućuraj 5., Funtana sedma, Dugopolje osmo, Kostrena deveta, Konavle 11., Janjina 14., Kolan 15., Kršan 20.,  Vir 22. i Mikleuš 26.

I u Općini Medulin u pandemijskoj godini prevladavala je briga na području zdravstva i socijalne pomoći. Općina je tako prije dvije godine nastavila financirati program zdravstvene njege u kući i rehabilitacije bolesnih i nemoćnih, sufinancirala je projekte i programe udruga koje djeluju u području zdravstva i socijalne skrbi, financirala je rad Crvenog križa,  Hitnu medicinsku pomoć,  nabavu opreme za suzbijanje epidemije za ambulante na području Općine Medulin, Obiteljski dom za starije osobe „Moja hiža“ i Ustanovu za zdravstvenu njegu „Zlatne ruke“…, pa nabavu nove vage za novorođenčad patronažnoj službi i trakica za šećer. Te su godine imali i novčanu donaciju  istarskom Zavodu za javno zdravstvo. Prema udjelu u proračunu Dubravica je bila vodeća po izdvajanju za zdravstvo s izdvojenih 31,73 posto, Dvor četvrti, Sveta Nedelja peta, Mikleuš osmi, Raša 11., Konavle 14., Okučani 15., Podturen 22., Karojba 26.  i Janjina 28.

Galensko-analitički laboratorij i nova upravna zgrada Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije otvorena je u Dugopolju 2020. godine. Otvaranjem ovoga pogona, Dalmacija je dobila  tvornicu lijekova.

Dubravici se je tijekom 2020. godini gradila zgrada javne namjene u kojoj su smještene ljekarna, liječnik opće prakse i stomatolog, a na katu poduzetnički inkubator.

Funtana je bila prva po visini izdvajanja za stipendije i školarine po stanovniku, u iznosu od 330,76 kuna, Čeminac 4., Dugopolje 26. Murter-Kornati 17., Pićan 11, Vir 12., Bale13., Malinska-Dubašnica 19., Zadvarje 16., Kršan 14. i Lovinac 18. Po udjelu izdvojenih sredstava iz proračuna za stipendije i školarine najbolju poziciju je zauzeo Čeminac sa 7. mjestom i izdvojenih 3,41 posto, Sveta Nedelja deveto, Pićan 14., Jesenje 12., Belica 19., Raša 20. i Sokolovac 26.

U Funtani je u  školskoj tj. akademskoj godini 2020./2021. visina stipendija za učenike bila je 600 kuna, a za studente 800 kuna. Isti iznosi stipendija za učenike i studente je i u ovoj godini.

Lani su isplaćene stipendije u visini od 600 kuna za srednjoškolce i 1.200 kuna studente u Općini Čeminac.

Čeminac je dobro plasiran i kada je riječ o izdvajanju za civilnu zaštitu u odnosu na broj stanovnika, prije dvije godine bio je 4. s iznosom od 92,41 kunu, Rogoznica 7., Šolta 8., Vrbanja 11., Kostrena 16., Mikleuš 18.,  i Janjina 28. Prema udjelu iz proračuna, među vodećih 30 u svim kategorijama, najbolje se je pozicionirala Općina Seget koja je ujedno bila i vodeća s izdvojenih 5,86 posto, a slijedi Čeminac s petim mjestom, Sokolovac sa 6. mjestom, Belica 9., Mikleuš 8., Jesenje 22., Kalnik 23., Podturen 17., Šolta 18. i Pušća 26.

Kod ulaganja za obrazovanje po stanovniku Jasenice su bile treće i izdvojile 6.797 kuna, Murter-Kornati deveti s izdvojenih 3.851 kunom, Selnica 10., Vinodolska Općina 11., Dugopolje 13., Rogoznica 18., Vrsar 20. i Kostrena 23. Po udjelu iz proračuna najviše je izdvojila Selnica, 69 posto i zauzele prvo mjesto, Josipdol 16., Vidovec 20., Ružić 24., Vinodolska Općina 25., Blato 29. i Žminj 30.

Za predškolsko obrazovanje po stanovniku najbolje su se također pozicionirale Jasenice koje su zauzele treće mjesto, a izdvojili su 6.685 kuna po stanovniku. Selnica je zauzela osmo mjesto, Murter-Kornati 9., Vinodolska Općina 10., Dugopolje 13., Rogoznica 18., Vrsar 25. i Kostrena 27. Selnica je bila vodeća po izdvojenim sredstvima iz proračuna za vrtiće, s izdvojenih 68,06 posto, Vidovec 20., Ružić 22., Vinodolska Općina 23., Blato 24., Josipdol 26. i Žminj 28.

U Općini Jasenice lani je otvoren novi dječji vrtić „Ljubičica“, vrijedan preko 11 milijuna kuna. Za treće dijete vrtić se ne plaća. Općina sufinancira nabavku radnih materijala za osnovnoškolce, a za srednjoškolce sufinancira prijevoz u Zadar ili Obrovac. Studentske stipendije iznose 600 kuna, a dodatnih 100 za sportaše.

U Općini Murter-Kornati sufinancira se nabavka radnih materijala i ostalih školskih potrepština, financiraju se školski obroci za socijalno ugrožene učenike, dodjeljuju se stipendije za učenike srednjih škola i studenata, sufinanciraju se školski izleti, škola u prirodi, kontinuirano se ulaže u školsku infrastrukturu i imovinu, a od prošle školske godine Općina sufinancira i školskog psihologa. Također, ulaže i u najraniji predškolski odgoj, tako je u tijeku izgradnja novog vrtića, a lani je oformljena i prva jaslička grupa.

Lovinac je bio prvi po izdvajanju za vatrogastvo po stanovniku s izdvojenih 3.212 kuna, Pićan četvrti, Brela 11., Funtana 13., Kolan 14., Bale 15., Kršan 18., Konavle 19., Mošćenička Draga 20., Vrsar 25., Šolta 23., Milna 29. i Dugopolje 30. Po udjelu iz proračuna najbolju poziciju zauzela je Općina Pićan s petim mjestom i izdvojenih 23,51 posto, Karojba 12., Sveta Nedelja 22., Raša 23., Pušća 27. i Konavle 28.

U Lovincu se gradi Vatrogasni dom DVD-a „Velebit“ Lovinac, inače EU projekt za kojeg je kroz mjeru 7.4. osigurano 85 posto sredstava. Prošlo ljeto dostavljena su i nova vozila za Velebit-Lovinac. Na proljeće ove godine predstavljena je oprema za slučajeve onečišćenja na moru vrijedna milijun kuna i nabavljena realizacijom europskog projekta STREAM.

Kada je riječ o sufinanciranju cijene prijevoza po stanovniku najbolje stoji Dugopolje koje je bilo 7. i izdvojilo 135 kuna po stanovniku, Brela su bila 12., Kolan 15., Vir 17, Zadvarje 20.  i Konavle 22. Po postotnom udjelu najbolje je pozicioniran Seget koji je zauzeo četvrto mjesto s izdvojenih 4,40 posto iz proračuna, Klinča Sela 5., Ružić 6. i Pušća 21.

Kod usluge unapređenja stanovanja i zajednice po stanovniku za 2020. Brela su bila prva i izdvojila 8.115 kuna, Rogoznica druga, Sućuraj 4., Kolan peti, Kostrena deveta, Malinska-Dubašnica 13., Milna 20., Šolta 22., Marijanci 24., Vrsar 26.  i Jasenice 29. Po udjelu u proračunu od vodećih 30 u svim kategorijama, samo je Kalnik bio u vodećih 30 po izdvajanju za unapređenje stanovanja i zajednice i zauzeo 29. mjesto s izdvojenih iz proračuna 54,76 posto.

Općina Brela su prije tri godine dobila sredstva za novi vrtić. Lani je završena  sanacija i popravak djela šetnice u lučici Soline, uređenje dijela ulice Stomarica – postavljanje kanalizacije, izgradnju priključnih šahti za svaku kuću, izradu oborinske odvodnje i upojnih šahti, izmjena vodovodne cijevi te u konačnici i asfaltiranje ulice, nadalje, uređenje parkinga i prometnice između dječjeg vrtića i osnovne škole na Kričku, izgradnja trafostanice te uređenje još nekih ulica a u tijeku su radovi na proširenju groblja.

Općina Rogoznica je još 2016. godine samostalno  započela s izgradnjom objekta dječjeg vrtića koji je i završen prije dvije godine. Sufinancira službu hitne medicinske pomoći,  dodjeljuje jednokratne pomoći mještanima slabijeg imovinskog stanja za pomoć pri nabavi drva za ogrjev ili drugih troškova stanovanja, sufinanciranje dodatne autobusne linije na području općine, organizacija i nabava poklona za blagdan sv. Nikole za djecu iz vrtića itd.

Prije dvije godine u Kostreni je završena  izgradnje nerazvrstanih cesta u Pavekima, kompletno opremanje komunalnom i vodnom infrastrukturom, javnom rasvjetom i svim potrebnim priključcima, čime su stvoreni preduvjeti  za izgradnju vatrogasno-društvenog doma čija je gradnja sada u tijeku. 2020. godine se započelo sa izradom studijske, projektne i dokumentacije o nabavi za poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Kostrena. U tijeku su radovi na izgradnji nogostupa na dionici ceste od groblja Sv. Lucija do ulaza u Narodnu čitaonicu u Sv. Luciji. No to je samo dio komunalnih radova planiranih u ovogodišnjem proračunu. Tu su i radovi na cesti Žarka Pezelja – Šojska, cesta Doričići, cesta Žarka Pezelja – Perovići I.
faza, uređenje igrališta Žarka Pezelja, rekonstrukcija malog pomoćnog nogometnog igrališta Žuknica, dječje igralište Lokvičina itd.

Općina Bale je bila vodeća po izdvajanju za zaštitu okoliša po stanovniku s izdvojenih 4.499 kuna, a Vir drugi, Veliko Trojstvo peto, Šolta je bila 7., Vrsar 8., Medulin 12., Kostrena 13., Mošćenička Draga 16., Dugopolje 18., Vinodolska Općina 21., Janjina 22., Milna 27., Marijanci 28. i Vrbanja 29. Po udjelu u proračunu izdvojenih za zaštitu okoliša Sveti Petar Orehovec je bio prvi s izdvojenih 84,82 posto, Tovarnik 4., Šolta 8., Vela Luka 11., Žminj 18., Janjina 21, Raša 26. i Sveta Nedelja 27.

Ovih je dana Općini Bale odobreno sufinanciranje nabave 100 spremnika (50 plavih i 50 žutih) za odvojeno prikupljanje otpada, a sve u cilju poticanja na odvojeno prikupljanje otpada i smanjenja količine proizvedenog komunalnog otpada.

Iako  Općina Bale nije zauzela vodeće pozicije u nekim od analiziranih kategorija, vrijedno je spomenuti, a kako se može iščitati iz ovogodišnjeg Proračuna, Općina uz niz pogodnosti, u potpunosti financira troškove roditelja za boravak u predškolskim ustanovama i jaslicama za 60 djece te financira školsku prehranu za sve učenike osnovnih škola

Mošćenička Draga je bila četvrta po izdvajanju za kulturu po stanovniku s izdvojenih 1.374 kuna, Kolan sedmi, Murter-Kornati 12., Šolta 14., Vrsar 16., Konavle 19., Zadvarje 25. i Kršan 30. Iz proračuna u postocima najbolje se je od vodećih 30 u svim kategorijama pozicionirala Vela Luka sa 12. mjestom i izdvojenih 8,61 posto, Dvor sa 18., Tovarnik sa 24., Blato sa 26. i Konavle sa 30.

Za sport po stanovniku od top 30 najboljih u svim kategorijama najbolje je plasirano Dugopolje koje je zauzelo drugu poziciju, a po stanovniku je izdvojio 840 kuna, Murter-Kornati je zauzelo šestu poziciju, Funtana osmu, Čeminac 10., Kostrena 12., Marijnaci 23. i Malinska Dubašnica 30. Iz proračuna je u postocima najbolje pozicionirana Općina Okučani koja je zauzela drugo mjesto, a izdvojila je 22,68 posto za sport, Kalnik je bio 11., Podturen 17., Belica 18., Čeminac 21., Mikleuš 26. i Karojba 30.

Kako je stajalo u proračunu Općine Dugopolje za 2020. godinu, od izdvajanja za sport spominjalo se je između ostaloga sufinanciranje troškova školske dvorane te izgradnju Športsko rekreativnog centra Hrvatskih vitezova.

Za subvencije poljoprivrednicima po stanovniku najbolje je plasirana Vrbanja koja je bila vodeća i izdvojila 734 kune, zatim Pićan koji je zauzeo četvrto mjesto, Kršan 20 i Veliko Trojstvo 25. Prema udjelu izdvojenih sredstava iz proračuna za subvencije poljoprivrednicima najbolje je pozicioniran Pićan sa 7. mjestom i izdvojenih 2,41 posto, Dvor sa 9. i Sokolovac 12. i Sveti Petar Orehovec 16.

U Općini Vrbanja  je Programom potpore razvoja poduzetništva i poljoprivrede za 2020. prvobitno  osigurano 950.000 kuna, ali je Općinsko vijeće je, na prijedlog načelnika  osiguralo dodatna sredstva u proračunu, pa su OPG-ovi dobili 1,2 milijuna kuna.

Kako piše u obrazloženju ovogodišnjeg proračuna, ‘ Općina brine o poticajima i edukaciji OPG-ova kao i poticaju turizma. Program za cilj ima jačanje rasta i razvoja konkurentnosti i poboljšanja kvalitete života u Općini Vrbanja te postizanje raznolikosti cjelokupnog gospodarstva na području općine. Ovim programom osigurana su sredstva u iznosu od 1.325.000 kuna za financiranje aktivnosti u poljoprivredi, turizmu i razvoju gospodarstva.’

Iznos od 100.000 kuna isplatila je ove godine Općina Pićan  kroz program potpore poljoprivredi  i ruralnom razvoju. U provedbenom programu Općine od 2021. do 2025. godine stoji kako će se povećati sredstva za potpore poduzetnicima s predviđenih ovogodišnjih 55.000 na 60.000 sljedeće godine, pa do 105.000 kuna godinu poslije.

Naime, Općina Pićan je za subvencije poduzetnicima najviše izdvojila po stanovniku u 2020. godini –  649 kuna i zauzela prvo mjesto, a vodeća je bila i po visini izdvojenih sredstava iz proračuna sa 13,36 posto. Šolta je zauzela drugo mjesto po izdvojenim sredstvima po stanovniku, a šesto po izdvojenim sredstvima iz proračuna. Kostrena je po izdvojenim sredstvima za subvencije poduzetnicima po stanovniku bila 3., Rogoznica peta, Kolan 17. , Lovinac 22., Sućuraj 28. i Jasenice 29. Nakon Pićana, po udjelu izdvojenih sredstava iz proračuna treće mjesto zauzela je Dubravica, Jesenje peto, Šolta spomenuto šesto, Raša 20., Klinča Sela 23., Josipdol 27., Blato 28. i Sveta Nedelja 29.

U planu do 2025. godine Općina Šolta navodi da ‘sustavom bespovratnih potpora poljoprivrednicima i obrtnicima žele  učiniti poljoprivredu i gospodarsvo konkurentnim i održivim. Potpore se dodjeljuju za mjere povečanja broja obradivih površina na otoku Šolti, potpore sa sadnje u biljnoj proizvodnji te opće potpore razvoju poduzetništva na području otoka Šolta te je u razdoblju od 2022. do 2025. predviđen iznos od 577,5 tisuća kuna.

Općina Kostrena je u 2020. godini pored redovnih oblika potpore za poduzetnike početnike, poticaje za zapošljavanje i samozapošljavanje i subvencija kamate na poduzetničke kredite,  donijela novi Program mjera za očuvanje i poticanje poduzetništva kako bi pomogla poduzetnicima kod kojih je došlo do potpune ili privremene obustave obavljanja djelatnosti i pada poslovnih aktivnosti. Kostrena  već nekoliko godina nema prirez porezu na dohodak, među prvim je jedinicama lokalne samouprave  ukinula i porez na potrošnju.

Obrtnicima je po stanovniku od top 30 općina u svim kategorijama, najviše izdvojila Općina Selnica koja je bila vodeća i izdvojila 286 kuna.  Mikleuš je bio 4., Vinodolska Općina 9., Veliko Trojstvo 10., Bale 11., Milna 13., Medulin 14., Janjina 16. te Malinska-Dubašnica 23. Po izdvojenom udjelu iz proračuna za obrtnike je najviše izdvojio Mikleuš i zauzeo prvo mjesto s izdvojenih 5,62 posto, druga je bila Selnica, Tovarnik 6., Klinča Sela 10., Okučani 14., Vinodolska Općina 17., Vela Luka 19., Blato 23., Vidovec 25. i Janjina 27.

Općina Selnice je u 2020. godini odlučila pomoći ugostiteljima te im je ukinula porez na potrošnju (3 posto) za vrijeme pandemije koronavirusa. (L.K.)