Na nedjeljnim lokalnim izborima izabrano je, kao što smo već pisali 304 načelnika općina, a petnaestak najuspješnijih i s preko 80 posto glasova podrške svojih stanovnika. Čak 65 načelnika i načelnica iz prošloga mandata bili su jedini kandidati pa su na izborima dobili 100-postotnu podršku.

No, desetak načelnika pobjedu u prvom krugu je, pak, ostvarilo baš ‘u dlaku’, sa tek nešto više od 50 posto. I dok na razini gradova i tako ‘knap’ postotak znači na stotine ili tisuće glasova više, na razini općina, pogotovo onih manjih, riječ je o nekoliko glasova razlike, a jedan načelnik izabran je doslovno s glasom više!

U Općini Breznički Hum, u Varaždinskoj županiji, koja ima 1.094 registriranih birača, na izbore je naime izašlo njih 641, od čega su 625 listića bila važeća. Načelnik općine Zoran Hegedić ponovo je, pak,  izabran sa 313 glasova, a njegov protukandidat Marko Fišter izgubio s osvojenih 312 glasova. S druge strane, jedan glas razlike prevagnuo je na stranu HDZ-ove liste koja je tako osvojila većinu u općinskom vijeću. Na prošlim izborima Hegedić je, pak, pobijedio sa 53,47 posto glasova (308) i 52 glasa više od svog tadašnjeg protukandidata.

Općina Viškovci u Osječko-baranjskoj županiji dobila je, pak, novog načelnika – HDZ-ovog Petra Zorića koji je dosadašnjeg, nezavisnog Antu Krištića, pobijedio sa – pet glasova razlike. Od 1.532 birača na izbore je izašlo njih 673, važećih listića je bilo 657, a Zorić je pobijedio sa osvojenim 331 glasom.

Branko Tukač, načelnik Općine Hrašćina u Krapinsko-zagorskoj županiji još jedan mandat osigurao je s osvojena 272 glasa, 15 više od protukandidata Zorana Klemena kojega je, pak, na prošlim izborima u prvom krugu pobijedio 111 glasova razlike.

Novog je načelnika dobila i Općina Peteranec u Koprivničko-križevačkoj županiji, i to sa 25 glasova razlike. Nezavisni Ivan Derdić osvojio je 589 glasova od ukupno važećih 1.153, i tako u oporbu poslao dosadašnjeg načelnika Krešimira Matijašića.

I na kraju, u Općini Punitovci u Osječko-baranjskoj županiji načelnica Jasna Matković novi je mandat osigurala sa osvojena 554 glasa, 31 više od protukandidata Marijana Batoreka. (M.P.D.)