U 2022. godini je po stanovniku, udjelu iz proračuna te apsolutnom trendu rasta u odnosu na 2021. godinu vodeća po ulaganju u turizam bila općina Špišić Bukovica. Po per capita kriteriju slijede ju  Vrhovine, Zadvarje, Nijemci , Gornji Mihaljevec, Malinska-Dubašnica,  Pitomača, Levanjska Varoš, Goričan i Mrkopalj. Po proračunskom udjelu za turizam slijede je Gornji Mihaljevec, Goričan, Nijemci, Pitomača, Radoboj, Bilje, Vrhovine… Po apsolutnom povećanju izdvajanja u odnosu na 2021. godinu slijede je općine Goričan, Nijemci, Cestica, Čepin, Lipovljani, Preko… U postocima, predvodi Općina Brod Moravice, a slijede Posedarje, Udbina, Primorski Dolac, Novigrad, Cernik, Skrad, Plitvička Jezera, Jasenovac i Cestica. Pokazala je to naša analiza napravljena iz podataka konsolidiranih proračuna općina za 2022. godinu, a koji se ujedno odnose na izvršenje proračuna.

Europska sredstva posljednjih su godina u velikoj mjeri bila namijenjena i turističkim projektima, a kroz razne programe potpore uključuju se i nacionalna sredstva pa se kroz različite vidove, od primjerice kulture do sporta, ujedno potiče i turistička ponuda.  Primjerice, u cilju jačanja turizma i u manje razvijenim područjima pomaže Fond za turistički nedovoljno razvijena područja te kontinent za projekte lokalnih turističkih zajednica. Veći interes za kontinentalni turizam potaknuo je i kontinentalne općine da se i same uključe u razne potpore. A o sve većoj atraktivnosti kontinentalnog turizma pokazuju u brojevi.

Ukupno su noćenja turista u kontinentalnim županijama porasla u svibnju za preko 14 posto na godišnjoj razini, a u prvih pet mjeseci za nešto više od 8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci eVisitora za svibanj. Kako je pokazala naša ranija analiza, po relativnom rastu, u 2023. godini u odnosu na 2022., od prvih deset općina koje su povećale izdvajanja, devet ih je iz kontinentalnih županija. Ukupan turistički promet bio je lani bolji u odnosu na 2022., ali i rekordnu 2019. godinu, a tome pridonose upravo i izdvajanja kojima se želi povećati atraktivnost posjećenosti, bolja usluga i sl.

Po stanovniku je za turizam u 2022. godini najviše izdvojila Općina Špišić Bukovica, nešto više od 2,3 tisuće kuna, Vrhovine blizu 2,1 tisuću, Zadvarje 1,7 tisuću kuna, Nijemci 1,6 tisuća, Gornji Mihaljevec 1,5 tisuću, Malinska-Dubašnica i Pitomača blizu 1,4 tisuće te Levanjska Varoš, Goričan i Mrkopalj između 800 i 900 kuna po stanovniku. Iz proračuna je za turizam najviše izdvojila također  općina Špišić Bukovica, 38%, Gornji Mihaljevec 26 posto, Goričan 23 posto, Nijemci 21, Pitomača 19, Radoboj blizu 17 posto, Bilje 16, Vrhovine 14,5, Donji Vidovec blizu 12 i Levanjska Varoš 12 posto. U odnosu na 2021. godinu sredstva je najviše povećala Špišić Bukovica, za 7,6 milijuna kuna, Goričan za 2 milijuna, Nijemci za blizu 1,2 milijuna, Cestica za milijun, Čepin blizu milijun kuna, a Lipovljani za nešto više od 900 tisuća, za blizu 800 tisuća sredstva je povećala Općina Preko, a Brodski Stupnik, Radoboj i Dobrinj za iznad 600 kuna. U postocima, predvodi Općina Brod Moravice za gotovo 21 tisuću posto, Posedarje za preko 2,1 tisuću posto, zatim Udbina, Primorski Dolac, Novigrad i Cernik između 800 i 900 posto, Skrad za blizu 800 posto, Plitvička Jezera za nešto više od 600 posto, a nešto manje od 600 posto općine Jasenovac i Cestica.

Općina Čepin je za skoro milijun kuna (132,2 tisuće eura) povećala sredstva za turizam u godinu dana. Kako stoji na službenim stranicama Općine, na području Čepina, turizam je u svom dosadašnjem razvoju zabilježio određeni razvoj, valorizirajući povoljan prometni položaj, te razvijajući kapacitete namijenjene potrebama tranzitnih turista. Izgrađen je hotel, ali i ponuda manjih ugostiteljskih kapaciteta. Dio sportsko-turističke ponude u Čepinu je  Lov i Ribolov.

Od zanimljivih građevina nalaze se Zidine tj. Korođgrad ili Kolođvar koje je podigla  obitelj Korogy na mjestu rimske utvrde, kako smatraju povjesničari, oko 1250. g., kao obranu od najezde Tatara. U pripremi je projekt revitalizacije tog povijesnog lokaliteta, a predviđa se edukativno-turistički perivoj, šetnica, izletište sa sjenicama i roštiljima, dječja igrališta, mobilne pozornice za održavanje koncerata i drugih manifestacija, teren za sport i igru te parkiralište.

Od manifestacija izdvajaju Pokladno jahanje, Čepinsko čijalo, Dječji maskenbal, vožnja dvoprega, Dani polja suncokreta itd.

Među općinama koje su povećala izdvajanja za turizam je i zagorska općina Radoboj, za preko 600 tisuća kuna (83,3 tisuće eura), u odnosu na proračun iz 2021. godine.

Kako stoji u prijedlogu ovogodišnjeg proračuna, od planiranih projekata u ovoj godini jest  uređenje biciklističkih i planinarskih staza ( u sklopu ove aktivnosti pristupilo bi se uređenju postojećih planinarskih staza te razvoju cikloturizma na području Općine Radoboj gdje su za sljedeću godinu planirana sredstva za uređenje staza), uređenje šetnjice od Crkve do novog planinarskog doma, što bi se realiziralo u suradnji sa Hrvatskim vodama te treći projekt – Izgradnja planinarskih skloništa „Radobojske krijesnice“ (ideja je da se na vrhovima Strahinjčice postave skloništa otvorenog tipa kako bi se planinarima osigurala mjesta za odmor i okrijepu, a kako bi privukli što više zaljubljenika u prirodu na naše područje).

Također, plan je Rekonstrukcija lovačkoga doma, dogradnja i prenamjena u planinarski dom (sufinanciran iz Programa Ruralnog razvoja za koji su građevinski radovi završen i dom je u funkciji, a u 2024. planira se izgradnja sunčane elektrane te sredstva za postavu skijaške staze). (L.K.)