Prošli tjedan Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je petu Odluku o financiranju 140 projekata ukupne vrijednosti bespovratnih sredstava u iznosu od 126,1 milijun eura za nastavak projekta „Zaželi – prevencija institucionalizacije“ koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda plus. Među dobitnicima su i 63 općine koje su nositelji projekta, plus 5 udruga ili LAG-ova koji su izborili sredstva u dodatnih pet općina. Projekt će se provoditi tri godine, a ovaj puta moći će se zaposliti i muškarci.

Najviše sredstava od 1,5 milijuna eura dobile su općine: Općina Punitovci za projekt Za život kakva želim, Općina Đulovac za projekt Zaželi pomoć u zajednici, Općina Stari Jankovci za projekt Pružimo radost, pa općinama Cernik, Plaški, Otok te Čepin za projekt Zaželi bolji život. Iznos od 1,5 milijuna eura pripao je i Udruzi u Općini Kneževi Vinogradi koja je nositelj projekta. Nešto manji iznos od 1,4 milijuna eura dobio je LAG Vrpolje za provedbu projekta te Lokalna udruga u Ferićancima.

Iznos od 1,35 milijuna eura dobila je Općina Erdut za projekt LASTE – Lakše i sretnije starenje Erdut, a 1,3 milijuna dobile su Općina Suhopolje i Općina Bizovac.

Iznos od 1,2 milijuna dobila je Općina Tovarnik za projekt Brinemo o vama te općina Podgorač i Bukovlje, a blizu 1,2 milijuna Čeminac i projekt Osnažene Ernestine u Ernestinovu.

Nešto manje, 1,1 milijun eura dobila je Udruga Bardi koja je nositelj projekta u Općini Biskupija, a po milijun eura dobile su općine Staro Petrovo Selo i Andrijaševci.

Općina Ružić dobila je 990 tisuća eura, isto toliko i projekt Zaželi u Općini Darda te Zaželi u Općini Vođinci i u Općini Nuštar.

Zaželi njegu, zaželi Posao naziv je projekta u Općini Lovreć koja je dobila 960 tisuća eura, isto toliko i Općina Šestanovac.

Krug dobrote projekt je za koji je Brodski Stupnik dobio 940,5 tisuća eura, 930 tisuća eura Općina Markušica, a iznos od 918 tisuća eura projekt Zaželi bolji život u Općini Jagodnjak

Općina Popovac dobila je 891 tisuću eura, a isto toliko i Zlatar Bistrica.

Općini Drenje pripalo je za provođenje projekta 810 tisuća eura.

Općine Lećevica, Plaški i Pokupsko dobile su 765 tisuća eura, Općina Vrbje 742,5 tisuća eura, Općina Hrvace 720 tisuća eura za projekt Ja to mogu, ja to želim te Strizivojna koja je dobila 714 tisuća eura.

Velika Kopanica i Klakar su dobile 675 tisuća eura, Viljevo 663 tisuće, a Majur 612 tisuća eura.

Općina Donji Kraljevec dobila je 594 tisuće eura, a iznos od 561 tisuću eura dobile su općine Čađavica, Bednja i Murter Kornati. Općina Novigrad dobila je 525 tisuća eura, a Općina Gradina 510 tisuća eura.

Iznos od 495 tisuća eura dobile su općine: Jakovlje, Kula Norinska, Gunja za projekt Zaželi svaki dan potporu u svom domu, pa Općina Pirovac, Bosiljevo, Kraljevac na Sutli, Satnica Đakovačka, Jesenje, Tisno i Radoboj. U Radoboju će se, kako su izvijestili, zaposlit 9 osoba koje će brinuti o ukupno 54 pripadnika ciljnih skupina s područja Općine na period od 36 mjeseci. Općini Tounj i Rovišće pripalo je 480 tisuća eura.

Općina Nova Vinodolska dobila je 396 tisuća eura, isto kao i Udruga u Starom Petrovom Selu koja je nositelj  projekta Zaželi unutar Općine te KUD Primorski Dolac koji je nositelj projekta u toj općini. Zaželi pomoć u kući naziv je projekta za koji je Općina Zemunik Donji dobila 306 tisuća eura.

Općine Zrinski Topolovac, Luka, Jelenje te Lobor za projekt Zaželi za Lobor, Mihovljan i Novi Golubovec dobile su 297 tisuća eura. Kako su rekli u Loboru, zaposlit će se šest osoba na 33 mjeseca za minimalno 36 pripadnika ciljane skupine.

Podsjetimo se i dobitnika kroz prethodne četiri odluke, od studenoga prošle godine do veljače ove godine.

Najveći iznos od gotovo 1,5 milijuna eura dobile su općine: Velika, Vladislavci, Nedelišće, Fužine, Bilje, Rešetari, Oriovac, Klis i Drenovci.

Po 1,4 milijuna eura dobile su: Antunovac, Podbablje, Bošnjaci i Nijemci.

Nadalje, po 1,2 milijuna eura dobile su općine: Garčin, Okučani, Nova Rača, Nova Kapela i Koška.

Općine Gorjani  i Cerna su dobile 1,1 milijun eura.

Općine koje su dobile milijun eura za nastavak projekta Zaželi su: Ivankovo, Trpinja, Unešić i Lovas.

Hrvatska Dubica i Kistanje dobile su 990 tisuća eura. Iznos od 960 tisuća eura pripao je općinama Kloštar Podravski, Sveti Filip i Jakov i Slavonski Šamac, dok je Općina Stari Mikanovci dobila 900 tisuća eura.

Tompojevci su dobili 891 tisuću eura, Općine Selca i Sikirevci dobile su 867 tisuća eura, Cista Provo je dobio  864 tisuće eura, Općina Negoslavci dobila je 855 tisuća eura, a Zmijavci 841,5 tisuće.

Veliki Grđevac dobio je u četvrtoj odluci 792 tisuće eura, Privlaka 765 tisuća eura,  Općini Bogdanovci pripalo je 744 tisuće eura, općinama Viškovci, Lipovljani, Kijevo, Bebrina i Štitar pripalo je 742,5 tisuće eura te Pojezerje i Vrpolje 720 tisuća i Kravarsko 714 tisuća eura.

Općina Kali dobila je 672 tisuće eura, Krapinske Toplice 630 tisuća, Gradac 624 tisuće i Tordinci 609 tisuća eura.

Općini Stankovci pripalo je 594 tisuće eura, Vrsi, Vuka i Jarmina su dobili 576 tisuća eura, Viškovo je dobio 540 tisuća eura, a Hrašćina 525 tisuće eura.

Iznos od 495 tisuća eura dobile su općine Orle, Oprisavci, Tribunj, Brinje i Ravna Gora, Donji Andrijevci i Ražanac 480 tisuća, Velika Trnovitica, Đelekovec 445,5 tisuća, Podcrkavlje 432 tisuće, Kapela 420 tisuća i Ston 405 tisuća eura.

Općina Preko dobila je 384 tisuća eura, Virje je dobilo 346,5 tisuća eura, Promina 336 tisuća, a Podravska Moslavina 306 tisuća eura.

Rogoznica i Bistra su dobile 297 tisuća eura, Kolan 288 tisuća eura i Orebić 270 tisuća eura. (L.K.)