Načelnice, direktorice, voditeljice institucija i udruga, vatrogaskinje, liječnice, poduzetnice…, žene načelno mogu biti što god požele, ali i dalje se, osobito u nekim tradicionalno „muškim zanimanjima“ znatno teže mogu izboriti za ravnopravan status. Evo kakva je zastupljenost žena u nekoliko hrvatskih općinskih uprava i što sve općine rade kako bi im olakšale i osnažile ih..

Dan žena uvijek je dobra  prigoda da osvijestimo i dodatno podcrtamo  činjenicu kako i dalje živimo u društvu u kojem žene i muškarci nisu jednako prisutni na svim razinama javnog i privatnog života. Ovo je još uvijek dominantno „muški svijet“, krojen po patrijarhalnom ključu gdje su žene „broj dva“ pa, bez obzira što je prema mnogim parametrima bolje nego što je bilo prije pedeset godina, itekako ima razloga za angažiranu i odlučnu borbu za ravnopravnost. Primjera koji idu u prilog ovoj tvrdnji ne nedostaje; od niske zastupljenosti žena na svim instancama vlasti, lošije plaće za isti posao, stereotipnog i seksualiziranog prikazivanja u medijima do, u našem slučaju i poraznog trećeg mjesta po broju femicida u EU.

Kako bilo, boriti se mora, a iznimno važan vid borbe predstavlja  i veći angažman žena u političkoj areni, na mjestu donositeljica odluka.

Kako bismo, s tim na umu, donekle „opipali bilo“  općinama pod vodstvom žena, kojih je 41 od ukupno 428 (dakle tek 9,28 posto) pitali smo kakve projekte i mjere provode kako bi osnažile  svoje sumještanke,  koliko su žene općenito uključene u različita zbivanja unutar njihovih zajednica kao i kakva je zastupljenost žena u općinskoj upravi i ostalim značajnijim institucijama.

Većina načelnica, koje su odgovorile na upit,  navela je projekt „Zaželi“ kao jedan od svojih aktualnih programa naročito usmjerenih ženama u nepovoljnoj poziciji na tržištu rada, u prosjeku starima oko 50 godina i sa završenom osnovnom ili srednjom školom.

Primjerice, Sanja Kočet, načelnica općine Donja Voća navodi kako spomenuti program provode godinama te se nadaju da će ga i nastaviti. Naime, kroza nj su u Općini zaposlene dvije žene koje brinu o 40-ak starijih i nemoćnih, a sada se očekuje odluka resornog ministarstva i dodatno zapošljavanje još četiri budući da je sve više onih kojima trebaju usluge gerontodomaćica. Inače, Upravu ove male pogranične općine u Varaždinskoj županiji, osim načelnice, čine još i dvije zaposlenice, odnosno, pročelnica i administrativno-računovodstvena referentica, a Općinsko vijeće ukupno broji devet članova od kojih su tri vijećnice. Donja Voća specifična je  po velikom broju žena uključenih u lokalno Dobrovoljno vatrogasno društvo čijih je šest članica pokrenulo projekt  ‘Mogu sve što želim – mogu biti žena vatrogasac’. Kako bi ostvarile svoje snove i ambicije, spremno su pristale i na obračun sa stereotipima u vlastitoj sredini. Nailaze na brojne prepreke i izazove, ali jedna su drugoj, saznajemo, od velike pomoći i podrške. U Donjoj Voći žene upravljaju i dvjema školama kao i Kulturno-umjetničkim društvom. Općina znatno ulaže u kulturu te je, prema izdvojenim sredstvima, u nekoliko godina stigla na četvrto mjesto među općinama. Kako je istaknula načelnica Kočet, njihov KUD iznimno im je važan jer  oživljava i održava brojne običaje, čuva kulturnu baštinu i na najbolji mogući način predstavlja Donju Voću.

Općinu Lobor vodi načelnica Ljubica Jembrih, ujedno i saborska zastupnica te jedna je od njih četiri u Hrvatskoj koje istovremeno obnašaju ove dvije funkcije. „Uskladiti obveze načelnice Općine Lobor te odnedavno i saborske zastupnice nije nimalo jednostavno jer se radi o dvije odgovorne dužnosti odnosno funkcije, a još važnija je činjenica da su mi i za jedno i za drugo povjerenje dali birači Općine Lobor, odnosno Krapinsko-zagorske županije. Dužnost načelnice Općine, ukoliko svoj posao obavljate odgovorno, nije nimalo jednostavna i lagana jer uz brojne projekte koje provodimo ili pripremamo, morate rješavati i one svakodnevne obveze, ali i biti dostupni svojim mještanima. No, uz dodatan angažman tu je i sjajan tim ljudi odnosno zaposlenika u Općini uz čiju pomoć su ostvareni brojni rezultati na korist naše Općine i njenih mještana’ – pojasnila je svoju poziciju načelnica i dodala kako ipak, uz veliko razumijevanje zaposlenih u Općini kao i svojih ukućana, sve na kraju stigne i sve funkcionira.  Načelnica Jembrih jedna je od sedam načelnica u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali smatra kako je ta brojka premala te da je općenito nedovoljan broj žena na čelnim funkcijama lokalne i regionalne razine, a slično je, kaže, širom Hrvatske. Žene, tvrdi, zaslužuju veću zastupljenost ne samo u politici već i na čelnim pozicijama u gospodarskim subjektima i institucijama, bez obzira radi li se o javnom ili privatnom sektoru. „Mislim da iz dana u dan dokazujemo da smo jednako sposobne, odlučne i da možemo rješavati i najsloženije probleme u najmanju ruku jednako dobro kao naše muške kolege ako ne i bolje…..Držim da je ženama mjesto i uz svoju obitelj, ali i na radnim mjestima i odgovornim funkcijama isto kao i muškarcima. Nažalost, još uvijek se borimo protiv stereotipa. Još uvijek se moramo dvostruko ili trostruko više dokazivati da bi bili na istoj poziciji kao muške kolege….Ali sve to, nas žene, čini još jačim, odlučnijim, motiviranijim ne da uzmemo muškim kolegama njihovo mjesto, već da dođemo na mjesto koje nama ženama pripadaju. Bez obzira na stranačku pripadnost komunikacija između nas načelnica, gradonačelnica, saborskih zastupnica nikada nje bila prepreka kada se radi o interesu naših građana. Što se mene osobno tiče oni su uvijek na prvom mjestu“ – zaključila je.

Brankica Benc načelnica je Općine Rakovec koja je, navodi, uspješna u poticanju na okupljanje žena iz okolnih sela koje često preuzimaju inicijativu u kreiranju različitih kulturnih, društvenih, tradicijskih, komunalnih i drugih aktivnosti. Sama Općina daje svoj obol kroz realiziranje projekata za bolji standard svih mještana i generacija, a načelnica Benc spomenula je primjere poput jednosmjenske nastave u područnoj osmogodišnjoj školi (u kojoj se održavaju sati robotike te je nabavljen i 3D printer), nedavno započete gradnje dječjeg vrtića te stvaranja prijateljskog, slobodnijeg i kreativnijeg okruženja za žene. „Ovime želimo osnaživati žene za pravo na izbor i odlučivanje, ravnopravnost, vrijednost i pristup mogućnostima, a slijedom toga mogućnost utjecaja na pravednije društvene i gospodarske tokove“ – pojašnjava načelnica Benc te napominje kako u Rakovcu žene zauzimaju vodeće pozicije u političkom, gospodarskom i društvenom životu ; od nje kao načelnice, zamjenice načelnice, pročelnice JUO, referentica, vijećnica u općinskom vijeću, direktorice Komunalnog poduzeća, voditeljice Područne osmogodišnje škole, stomatologinje..Uz to, Općina je pretežito ruralno područje te je velika uloga žena i na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. „Žene su uz muškarce uključene u sve udruge na području općine: DVD Rakovec, NK Rakovec, Lovačko društvo “Š”ljuka i Udrugu žena “Baničevec” koja je posebno uključena u manifestacije i druge kulturne, tradicijske i humanitarne aktivnosti na području općine. Uspješan angažman Udruge bio je krajem prošle godine kada su uoči Božića kroz četiri uzastopne subote, u organizaciji s Općinom i Župom, organizirale prigodno čašćenje za sve sudionike, a prigodom podjele božićnica umirovljenicima pripremile božićni domjenak“ – pohvalila je načelnica Benc svoje sumještanke.

Općina Kraljevec na Sutli ruralno je mjesto u kojem se mještani uglavnom bave poljoprivredom, a načelnica Blanka Stipčić-Berić okarakterizirala ga je kao prilično tradicionalno i patrijarhalno područje, koje je, eto, ipak za načelničku poziciju izabralo ženu. U Vijeću su od devet članova četiri žene što je, kaže, u odnosu na okolne općine solidan omjer zastupljenosti. „Po prvi put u povijesti Općine, njezino Vijeće dobro surađuje i ima visoku produktivnost, čemu sigurno doprinosi veći broj žena u sazivu. Prošle godine u rujnu donijelo je Rezoluciju o proglašenju Općine sigurnim mjestom za žene sa svrhom sprečavanja svakog oblika diskriminatornog i nasilnog ponašanja. Možemo reći da smo kao društvo napredovali po pitanju ravnopravnosti, no još je ispred nas dalek put ka željenom. Kao načelnica sudjelujem na okruglim stolovima i konferencijama za mediji gdje zagovaram  prava žena i jačanje njihovog položaja u društvu. Javno progovaram o raznim oblicima diskriminatornog ponašanja koje doživljavam kao žena čime želim potaknuti ljude na pozitivne promjene u vezi te teme“ – obrazložila je načelnica Stipčić-Berić. Inače,  u upravi općine rade dvije žene i načelnica kao volonterka. „Činjenica da smo lani povećali proračun četiri puta dovoljno govori o učinkovitosti tima sazdanog samo od žena. Timski rad, stručnost i dobra atmosfera odlike su našeg ženskog upravnog odjela i ključ su uspjeha“ – poručila je.

Željka Šarčević-Grgić prva je načelnica Općine Klana, do njenog mandata tu su funkciju uvijek obavljali muškarci. Danas, izuzevši komunalnog radnika, na svim radnim mjestima unutar općinske uprave zaposlene su žene. Tijekom posljednjih sedam godina u Općini su provedeni brojni projekti, a naročita pažnja pridaje se poboljšanju kvalitete života mještana kao i obrazovanju. Kako naglašava načelnica, Općina upravo provodi treću fazu projekta „Zaželi-Ruke pomažu“ u sklopu kojeg se zapošljavaju prvenstveno žene iz najugroženijih socijalnih skupina. U Klani su žene i na mjestu predsjednica pojedinih udruga poput, primjerice, Društva za povjesnicu Klane i Mješovitog pjevačkog zbora „Matko Laginja“, a koje su, uz općinsku upravu, pokretač kulturnog i društvenog života. Brojne mještanke članice su i ostalih udruga na području Općine te vrlo aktivne  u društvenom i sportskom životu, a na raspolaganju su im  mnoge aktivnosti namijenjene prvenstveno ženama. Nude im se fizioterapijske vježbe za umirovljenice, pilates, yoga, funkcionalni trening i slično. „Prošle godine na općinskoj razini provedena je i zanimljiva akcija „Aktivni u zajednici“ u svrhu osvještavanja važnosti razvoja kulture, koju je Zaklada Istra-Fondazione Istria provodila u suradnji s polaznicima Akademije. Sudionice iz Klane tom su prigodom osvojile prvo mjesto jer su uspješno osmislile i realizirale svoju ideju za poticanje aktivnosti u zajednici, a u čitavom procesu, s iznimkom jednog muškarca, sudjelovale su isključivo žene“ – saznali smo od načelnice koja je spomenula i kako unutar njihovog Jedinstvenog upravnog odjela djeluje i Multimedijalni centar putem kojeg se provode različite aktivnosti i radionice humanitarnog karaktera, a sudionice su također isključivo žene.

Općina Vela Luka 2017. godine također je dobila  prvu načelnicu, Katarinu Gugić, koja je svojim djelovanjem otvorila put ženama na otoku pa su tako 2021. izabrane i gradonačelnica Korčule te načelnica Lumbarde. I  načelnica Gugić navodi projekt „Zaželi“, kojeg provode skoro pet godina, kao jedan od onih koji može doprinijeti jačanju položaja žena u društvu i lokalnoj zajednici budući da otvara bolju poziciju teže zapošljivim ženama na suvremenom tržištu rada. Što se tiče strukture zaposlenih u Općini, od 15 djelatnika 10 je žena, a žene su , osim na čelu Općine, na vodećoj poziciji Specijalne bolnice „Kalos“, Doma za starije osobe, Osnovne i Srednje škole, Dječjeg vrtića, Narodne knjižnice, Poduzetničkog inkubatora, Županijskog UO za prostorno uređenje i gradnju, Narodne glazbe, Velolučkog pučkog teatra, Nogometnog kluba Hajduk 1932, brojnih udruga i društava  te na mjestu voditeljica Pošte, Banke i Udruženja obrtnika. „Žene su snaga našeg društva i okružuju nas uspješne žene, ali o njima malo govorimo, a možemo utjecati na promjenu svijesti o ulozi i značaju ženskog liderstva. Kod nas u Veloj Luci kažemo kako „žena drži tri kantuna kuće“, a izreke se držimo u cijelosti. Našim primjerom pokazujemo da žene mogu voditi najsloženije i najvažnije poslove u mjestu. A kako je raditi u Općini koju vode žene? Najbolje, stalno se nešto radi!“ – rekla nam je načelnica Gugić.

 

Općina Konjščina, kako nam kaže načelnica Anita Krok, u svom djelovanju naročito želi olakšati i pomoći ženama i to u svim aspektima života – kako u poslu, radu i odgoju djece tako i u njihovom slobodnom vremenu. Poticajnom mjerom „Majkama poduzetnicama“ koje vode svoje obrte, tvrtke i opg-ove omogućili su oslobođenje plaćanja vrtića tijekom 12 mjeseci od osnivanja što, naglašava, uvelike doprinosi razvoju poduzetništva na području Općine. „Naše su sumještanke uključene u rad svih udruga i u većinskom su broju u plesnim i pjevačkim udrugama, ali su i te kako prisutne i u pčelarskoj, vinarskoj i vatrogasnoj udruzi te vodstvu nogometnog kluba.  Isto tako, u našoj je Upravi zaposleno devet djelatnika od čega šest žena. Osnivači smo Dječjeg vrtića gdje su od 24 zaposlene osobe 23 žene. I ostale tvrtke na području naše općine prednjače s brojem zaposlenih žena“ – ističe načelnica Krok. Saznajemo  kako je Konjščina proglašena i Sigurnim mjestom za  žene što je, kaže, izuzetna čast te će ustrajati na tome da  takva i ostane. Načelnica dodaje kako je u njezinom djelokrugu moto rečenica čuvenog pisca Gabriela Garcie Marqueza: „Ako je u nešto uključena žena, znam da će sve biti dobro. Potpuno mi je jasno da žene upravljaju svijetom“.

autor fotografije Klaudio Vrančić, portal Riprsten

U Općini Čavle, gdje je načelnica Ivana Cvitan-Polić, ističu kako su svi projekti koje provode rodno neutralni, odnosno, namijenjeni svim njihovim mještanima. Izuzetak su oni koji se tiču očuvanja zdravlja žena budući da Općina već dugi niz godina sufinancira ginekološke preglede, mamografiju, uzv dojke i 4Duzv trudnica. Uz to financiraju i trudničke tečajeve kao i vježbe za starije osobe namijenjene prevenciji posljedica osteoporoze, što je također prvenstveno namijenjeno ženama. I ova Općina provela je EU projekt „Zaželi“ koji je, osim skrbi o starijim osobama, za cilj imao zaposliti teže zapošljive žene. Općina se aktivno uključuje u humanitarne akcije raznih udruga, a koje su namijenjene pomaganju ženama, primjerice, radu Udruge Nada koja skrbi o ženama operiranima od karcinoma dojke. Općinski vrtić osigurava dovoljan broj mjesta za djecu, a sufinancira se i rad produženog boravka za mlađe osnovnoškolce kroz što se, kako tumači načelnica Cvitan-Polić također olakšava i ženama jer se omogućava normalno funkcioniranje obitelji kao i zapošljavanje majke. „Imamo velik broj civilnih udruga kroz koje djeluju i žene i muškarci. Žene su dominantnije u udrugama koje se bave djecom, umirovljenicima i brigom o zaštiti okoliša, ali su jednako zastupljene i u svim ostalim udrugama, tako da možemo reći da su vrlo aktivne u našoj zajednici. Možda se to najbolje vidi i po tome što većinu institucija vode žene, od mene kao načelnice, većine zaposlenih u upravi, zatim direktorice Turističke zajednice, ravnateljice OŠ „Čavle“ i lokalnog Dječjeg vrtića. Imamo i vrlo aktivan Klub umirovljenika koji provodi čitav niz programa, a na čelu kojeg je također žena. Žena je i urednica našeg lokalnog glasila „Gmajna“, u Domu zdravlja isključivo su liječnice kao i stomatologinja. Žene u Čavlima su i poduzetnice pa su tako, primjerice, obje pekare pokrenule i vode žene. Imamo i voditeljicu poslovnice banke, voditeljicu Knjižnice, Matičnog ureda, FINE, magistru u našoj ljekarni…“ – nabrojala je načelnica.

Načelnica Lara Samošćanec upravlja Općinom Đelekovac; od ukupno šest zaposlenih pet je žena, a žene su i ravnateljica Osnovne škole, Dječjeg vrtića kao i liječnica opće medicine u lokalnoj ambulanti. Na području Općine djeluju i dvije udruge „Društvo žena Đelekovac“ i Udruga žena „Ruža“ Imbriovec koje su ključne za razvoj društvenog i kulturnog života zajednice budući da osmišljavaju i provode brojna događanja i aktivnosti. Žene su, kako kaže načelnica Samošćanec, glavni organizatori svih važnijih manifestacija pa tako i lani obilježene 100. obljetnice njihovog nogometnog kluba, NK „Osvita“ te 190. obljetnice školstva. Društvo žena „Đelekovec“ svake godine organizira sportske susrete za prijateljske udruge žena s područja cijele Koprivničko-križevačke županije, a „nježniji spol“ u ovoj je Općini zaslužan i za njenu promociju kroz izradu autohtone tjestenine za juhu „požirka“, koja je prošle godine dobila status preventivne zaštite Ministarstva kulture te je na putu da uđe na popis nematerijalne kulturne baštine.

I Općinom Jagodnjak vladaju žene na čelu s Danijelom Mlinarević, načelnicom, a tu su i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, komunalna redarka i direktorica Komunalnog trgovačkog društva. U Općini djeluju i dvije udruge žena „Zlatna žena“ i „Sretne i spretne“ kojima je cilj očuvanje tradicije i starih običaja, a redovito organiziraju razne susrete i radionice s Općinom surađuju u osmišljavanju i provedbi raznih događanja. „Općina Jagodnjak za sobom je imala niz uspješnih godina i trudimo se nastaviti tim putem. U potpunosti smo realizirali neke važne projekte poput rasvjete, asfaltiranja, videonadzora, u četvrtoj fazi nam je izgradnja Etno-kuće, a prošli smo i na natječaju za program „Zaželi“ što je od iznimnog značaja za naše starije stanovništvo kao i za same žene koje će se kroz taj projekt i zaposliti. Redovito podržavamo i financiramo Udruge s našeg područja, studente i studentice te najbolje učenike i učenice kao i sportaše i sportašice te se trudimo svim našim mještanima osigurati što bolje uvjete života“  – zaključila je načelnica Mlinarević.

Osim što je na čelu Općine Bol načelnica Katarina Marčić, žene čine trećinu Općinskog vijeća kojim također predsjedava žena. U Bolu žene vode i sve općinske ustanove; Knjižnicu, Dječji vrtić „Mali princ“ i Centar za kulturu, pokrećući razne kulturne i društvene inicijative. Kao jednu od posebnih bolskih volonterskih inicijativa, načelnica Marčić navodi „Božićni grad“, humanitarni projekt skupine angažiranih majki koje već nekoliko godina osmišljavaju i realiziraju bogat program adventa s brojnim aktivnostima namijenjenima prvenstveno djeci, ali i cijeloj zajednici, uz hvalevrijedan humanitarni karakter događanja budući da je završni prilog namijenjen potrebitima. „ Brojne su djelatnice u sustavu lokalne samouprave i bolskim tvrtkama – poduzetnice, knjigovotkinje, pravnice, voditeljice komunalnih poslova i odgovorne osobe u školstvu, kulturi, zdravstvu i turizmu, a zajedno čine mrežu uspješnog funkcioniranja ove male, ali važne općine. Općina Bol svake godine raste i napreduje upravo na sigurnim temeljima rada i truda brojnih žena, majki, poduzetnica, volonterki i hvala im na tome“ – rekla nam je načelnica jedne od rijetkih općina koja se može pohvaliti demografskih rastom u odnosu na popis iz 2011. godine. Općina provodi brojne demografske mjere, između ostalih i naknade za postupak potpomognute oplodnje, jednokratne naknade za novorođenčad do 12 tisuća eura, mjesečne naknade za roditelje s četvero i više djece, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji vodeći su po ulaganju u predškolski odgoj per capita. „Činjenica je da su pretežito žene nositeljice skrbi za najmlađe te je uloga i vrlo  važna zadaća jedinica lokalnih samouprava pružiti tim obiteljima, posebice ženama, institucionalnu podršku u usklađivanju poslovnih i obiteljskih obaveza“ – zaključila je načelnica Marčić.

U upravi Općine Zlatar Bistrica, koja se nalazi unutar Krapinsko-zagorske županije, ne prave razliku između spolova i sve svoje akcije, mjere i aktivnosti jednako usmjeravaju ženama i muškarcima. Uočili su, kaže načelnica Vesna Mikulec, kako se žene sve više uključuju u politiku te u poslovni, kulturni i društveni svijet te su upravo one mnogobrojnije u udrugama koje aktivno sudjeluju u općinskim manifestacijama. „Međunarodni Dan žena predstavlja dan kada se slave sve žene koje su stup svakog društva. Na žene se oduvijek gledalo kao na manje vrijedne, a činjenica je da je najčešće upravo žena nositelj obiteljskog života i osnovno polazište nakon čega se gradi sve ostalo. Danas se sve više prepoznaje doprinos i važnost žena i u svim aspektima života, no unatoč tome i dalje ostaju u sjeni“ – komentirala je načelnica Mikulec. Općinsko vijeće broji 13 članova od kojih su pet žene. Općina je, saznajemo, krajem prošle godine organizirala i okrugli stol na temu „Žene i politika“ gdje je istaknuta važnost uključivanja žena u politički, javni, ekonomski i društveni život, a osobit naglasak stavljen je na uključivanje mladih te brisanje razlika na temelju spola, o čemu su neophodne edukacije o mogućnostima i vrijednostima već od najranije dobi. „Svi znamo da žena može postići sve što poželi, samo ukoliko joj se pruži prilika. Često je primorana uložiti značajan dodatan trud i rad samo zato jer je žena, ali bez obzira na to, žena nikad nije bila sputana time i nadamo se da ćemo sve više njih gledati u društvu, politici i javnom životu rame uz rame s muškarcima“ – poručila je Mikulec.

Punih deset godina Općinu Viškovo vodi načelnica Sanja Udović, a od 35 službenika, koliko ih je zaposleno u Općinskoj upravi, 24 su pripadnice nježnijeg spola. Uz to, žene su na čelu Turističke zajednice, Dječjeg vrtića, Narodne knjižnice i Komunalnog društva „Viškovo“. „ Moje sumještanke su iznimno  uključene i aktivne u društvenom životu Općine, primjerice, kroz rad ispostave Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, u Udruzi umirovljenika te cijelom nizu drugih udruga bez kojih se općinske manifestacije ne mogu ni zamisliti. Što se tiče projekata, ističem da smo proveli dvije faze projekta „Ruke pomažu“, a u tijeku su pripreme i za treću fazu ovog hvalevrijednog programa kojim pomažemo starijim i nemoćnim sumještanima. U prve dvije faze, za vrijeme trajanja projektnih aktivnosti zaposlene su 23 žene koje su na području Viškova i Klane pružale uslugu gerontodomaćica za više od 150 korisnika. Pomagale su im u dostavi namirnica i lijekova, nabavci kućansko-higijenskih potrepština, pripremi obroka, održavanju čistoće prostora, brizi o higijeni i socijalnoj integraciji. Kroz ovaj projekt smo, između ostalog, olakšali pristup zapošljavanju ženama, osnaživali njihov radni potencijal te ublažili posljedice nezaposlenosti“ – saznali smo  od načelnice Udović.

Općinu Zrinski Topolovac u potpunosti vode žene na čelu s načelnicom Jasnom Mikles-Horvat, a mještanke su izrazito aktivne i u društvenom životu, naročito unutar udruga „Katarina Zrinski“, „Mladost za budućnost“, Udruge umirovljenika, Konjičkog kluba „Zrinski“, Šahovskog kluba „Ivan Dvoržak“, ali i u Lovačkom društvu „Jelen“ te lokalnom DVD-u. Kako napominje načelnica, sva događanja i manifestacije koje se provode uključuju brojne žene i djevojke, potpuno ravnopravno, a kao primjer navodi scenski prikaz legende „Babotučka vojna“ u kojoj je sudjelovala većina žena i djevojčica iz Općine.

Načelnica Ernestinova, Marijana Junušić, u politiku se, kaže, uključila sasvim slučajno, povukla ju je želja i volja da napravi nešto za dobrobit svoje lokalne zajednice. Napominje kako nikad nije osjetila diskriminaciju od svojih muških kolega, štoviše, od njih je doživjela samo podršku i na općinskoj, županijskoj te nacionalnoj razini. “Jedino, na samom početku, kako mi kroz općine moramo obuhvatiti sve segmente djelovanja, pa tako i one komunalne kao i kapitalnu infrastrukturu, bilo je dosta pitanja i upitnika kada sam rješavala neke probleme i pitanja, s tog područja ali kad pokažeš svoju stručnost, želju i volju za učenjem novih stvari, svi ti upitnici nestanu i ljudi shvate da s druge strane stola sjedi sugovornik koji je voljan i željan učiti i napraviti pomak bez obzira o kojoj se temi pričalo” – ispričala je načelnica Junušić.

S druge strane, načelnica Općine Lovas, Tanja Cirba, smatra kako je potrebno još puno raditi na uspostavljanju istinske i prave ravnopravnosti među spolovima. “Iako mnogi smatraju Dan žena još jednim iskomercijaliziranim danom, on zapravo predstavlja mnogo više. Predstavlja dan kada su se žene borile za pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na obnašanje svih funkcija u društvu te sva druga, temeljna prava koja im pripadaju. Dan kada su se za ta prava i izborile. Stoga neka nas obilježavanje ovog dana uvijek iznova podsjeća da je potreban nastavak rada na postizanju  istinske ravnopravnosti žena i izgradnji društva nulte tolerancije na sve oblike diskriminacije i nasilja. Obzirom na iznimno značajnu ulogu majke u obitelji i brojne obaveze koje ona nosi, svakako je potrebna podrška i društva i obitelji kako bi žene bile u mogućnosti ostvariti svoj puni potencijal” – rekla nam je načelnica Cirba. U Općini Lovas, kako je naglasila, kroz svakodnevni rad, brojnim EU projektima i uključivanjem u društveni i politički život, svojim sumještankama nastoje stvoriti jednake prilike za rad, rast i razvoj. “Ipak, ono što najlakše možemo učiniti je da se potrudimo da same sebi ne budemo prepreka u ostvarivanju svojih snova i mogućnosti. Kročimo hrabro i dalje, rušeći preostale predrasude i nepravde kako bismo i mi svojim kćerima u nasljeđe ostavile bolji, napredniji i pravedniji svijet” –  poručila je Tanja Cirba.

Na upit nam je odgovorilo i nekoliko načelnika pa tako od Josipa Miličkog, načelnika Marije Bistrice, doznajemo kako je u Upravi zaposleno 11 djelatnika od kojih je osam ženskog spola. Između ostalog, načelnikova „desna ruka“ je pročelnica kao i voditeljica računovodstva. Žene su u ovoj općini i na čelu Dječjeg vrtića, Knjižnice i čitaonice te Turističke zajednice. „Obnašam dužnost načelnika treći mandat, dok se nije zakonom ukinulo mjesto zamjenika načelnika općine, moja zamjenica u dva je mandata bila žena. Od 15 vijećnika Općinskog vijeća nažalost, samo su četiri žene, a od 10 predsjednika Mjesnih odbora dvije su predsjednice. U radnim tijelima Općinskog vijeća preko 50 je posto zastupljenost žena“ – upoznao nas je sa situacijom u svojoj Općini načelnik Milički te napomenuo kako se žene u lokalnim udrugama i manifestacijama izrazito prisutne kao i da velik dio raznih inicijativa u kulturnoj i socijalnoj domeni uglavnom dolazi od žena.

Općina Popovec, gdje je načelnik Zoran Kontak, dosad je sudjelovala u svim programima projekta „Zaželi“, a trenutno čeka potpisivanje ugovora za njegovu četvrtu fazu koju će Općina samostalno provoditi. Očekuje se da će još 13 žena biti zaposleno i kroz projekt gdje je Općina partner, a udruga „Udruženje Baranja“ nositelj. „Potičemo i uključivanje žena u rad udruga te na području Općine imamo Udrugu žena „Maska“ kojoj financijski pomažemo, a od raznih manifestacija ističemo „Popovačku štruklijadu“ gdje organiziramo natjecanje u pravljenju zagorskih štrukli“ – naveo ne načelnik.

Tri faze popularnog projekta „Zaželi“ provela je i Općina Plitvička jezera s namjerom zapošljavanja teže zapošljivih žena te ublažavanja posljedica nezaposlenosti i rizika od siromaštva, ali i poticanja socijalne uključenosti i dizanja veće kvalitete života, kako samih žena tako i korisnika njihovih usluga, a riječ je  o starijim i nemoćnim osobama. „ Na području Općine imamo Udrugu žena „Nit“ koja već godina organizira razne manifestacije i sudjeluje u osnaživanju i jačanju položaja žena u društvu i lokalnoj zajednici. Svake godine članice organiziraju maskenbal za odrasle te proslavu Dana žena. U općinskoj upravi uglavnom su  zaposlene žene, njih 13 od ukupno 15 djelatnika“ – rekao nam je načelnik Ante Kovač te dodatno naglasio važnost projekata koji potiču zapošljavanje naročito onih žena u nepovoljnoj poziciji na tržištu rada.

I u općini Radoboj, koju vodi načelnik Anđelko Topolovec, žene su na čelu važnih institucija; od pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela, ravnateljica Muzeja, Dječjeg vrtića i Škole do predsjednica i tajnica brojnih radobojskih udruga. Također, od 13 članova Općinskog vijeća kojim predsjedava žena, sedam je žena članica, a u Općinskoj upravi od šest zaposlenih pet je žena uz napomenu da općinski načelnik ima i privremenu zamjenicu.

(V.H.)