Za razliku od ‘staronormalnog’ vremena u kojemu smo njihovu važnost i ulogu uglavnom osvješćivali u ljetnim sezonama požara, u proteklih godinu dana – na žalost – prirodne su nas katastrofe više puta podsjetile koliko je važno imati dobar i funkcionalan vatrogasni sustav i ljude koji će prvi, bez razmišljanja i kalkuliranja, uletiti na mjesto katastrofe i spašavati živote…

Danas je njihov dan, Dan Sv. Florijana, pa smo tim povodom analizirali proračunska izdvajanja u prve tri godine mandata i istražili koje su općine  najviše izdvajale i ulagale u svoj sustav vatrogastva.

Apsolutno rekorder je Općina Mljet sa preko 10 tisuća kuna po stanovniku i preko 30 posto proračuna koje su u prve tri godine ovog mandata ulagali u protupožarnu zaštitu. O razmjerima ovoga ulaganja najbolje govori podatak da je općina s drugim najvećim per capita ulaganjem u vatrogasce, Općina Dubrovačko Primorje, uložila 3.512 kuna po stanovniku, a općina s drugim najvećim proračunskim izdvajanjem – Općina Gračac, 14 posto manje od Mljeta – 21,39 posto.

Gledajući trend, najveće povećanje, preko 20 puta, bilježi Općina Štefanje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji  – u 2017. su, prema podacima Ministarstva financija, za vatrogastvo izdvojili 137.773 kuna, a u 2019. čak 2,9 milijuna kuna. (m.p.d.)