Od 428 hrvatskih općina njih tek 20 uspjelo je do kraja prošle godine ispuniti EU direktivu o 50 posto odvojeno prikupljenog otpada, a koliko je stanje loše najbolje govori podatak da je preko 100 općina i dalje na 0 posto odvojeno prikupljenog otpada, a njih preko 300 još uvijek nije dosegnulo niti 10 posto odvojeno prikupljenog otpada. Podaci Ministarstva gospodarstva za 2020. godinu, koje su nam proslijedili u kolovozu, pokazuju tako da su samo 82 općine uspjele premašiti stopu od 20 posto, 42 odvojeno prikupljaju preko 30 posto otpada, a 23 preko 40 posto.

Najbolji prosjek, što više i nije vijest, imaju međimurske općine koje su se pozicionirale na prvih 12 mjesta, a rekorder je Općina Belica sa stopom od 79,8 posto odvojeno prikupljenog otpada. Slijede općine Dekanovac, Goričan, Podturen, Strahoninec, Domašinec, Šenkovec, Martijanec, Sveta Marija i Donji Vidovec te općina Martijanec kao jedina općina iz neke druge, Varaždinske županije, u ovom međimurskom društvu.

Iznad 50 posto odvojeno prikupljenog otpada dostigli su još Donja Dubrava, Donji Kraljevec, Kotoriba, a  zatim slijedi šest primorsko-goranskih općina – Omišalj, Punat, Dobrinj, Malinska, Baška i Vrbnik. Posljednja općina koja je prošle godine ostvarila cilj od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada je općina Semeljci iz Osječko-baranjske županije.

U odnosu na godinu ranije napredak i rast stope odvojeno prikupljenog otpada ostvarilo je preko 200 općina, no kod većine se radi o zanemarivo niskim postotcima, ispod 1 posto, dok je značajni napredak ostvaren tek u par općina, a najveći u općini Žakanje u Karlovačkoj županiji – čak 22,1 posto. No, s obzirom da su startali sa stopom od oko 1 posto, dalek je put pred njima do ostvarenja cilja od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada. S druge strane, općina Visoko u Varaždinskoj županiji u godinu dana je skočila sa 24,9 na 46,9 posto odvojeno prikupljenog otpada pa je za očekivati da će do kraja ove godine i oni ući u klub onih koji su zadovoljili EU standarde.

Kad je, pak, količina odvojeno prikupljenog otpada u pitanju, rekorder je općina Baška sa čak 648 kilograma po stanovniku, što je dvostruko više nego što je ostvareno u Cresu, rekorderu među gradovima. (m.p.d.)