Od ukupno prijavljenih 68 škola za projekt cjelodnevne nastave, odobreno je njih 64. Velik broj njih dolazi i iz općina. 

Riječ je o matičnim školama koje su dale prijavu, a uzmu li se u obzir i područne škole broj obuhvaćene djece je puno veći.

Javni poziv  za sudjelovanje u Eksperimentalnom programu ‘Osnovna škola kao cjelodnevna škola – Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja’  Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je u ožujku, a zatvoren  je 5. svibnja.

Svakoj odabranoj školi financirat će se prilagodba i opremanje škole za izvođenje Eksperimentalnog programa, a ukupan iznos ulaganja za sve škole uključene u Eksperimentalni program iznosi 15 milijuna eura (u prosjeku 300.000 eura po školi). Ulaganja se odnose na radove koji ne zahtijevaju izdavanje građevinske dozvole, a uključuju povećanje kapaciteta postojeće školske kuhinje i njezino opremanje, povećanje kapaciteta postojeće blagovaonice i njezino opremanje, dodatno uređenje i opremanje prostora škole za cjelodnevni boravak učenika u školi, dodatno opremanje učionica, kabineta i praktikuma u funkciji izvođenja odgojno-obrazovnih programa, dodatno uređenje i opremanje prostora za profesionalni rad učitelja u školi, radovi na adaptaciji i opremanju školskih igrališta/ školskih sportskih dvorana, dodatno uređenje i prilagođavanje postojećih sanitarnih čvorova, dodatno poboljšanje klimatizacijskih uvjeta u školi te dodatno opremanje prostora više namjena. Nadalje, u okviru Eksperimentalnoga programa Ministarstvo i agencije iz sustava odgoja i obrazovanja organizirat će i provoditi stručna usavršavanja, edukacije i informiranje učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja. Ministarstvo će organizirati stručno praćenje primjene i vanjsko vrednovanje ishoda Eksperimentalnoga programa. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) nositelj je aktivnosti vanjskog vrednovanja Eksperimentalnog programa u svim aspektima ishoda Eksperimentalnog programa.

Naziv cjelodnevna škola ne znači da će učenici cijeli dan provesti u školi. U programu A1 i A2 učenici u školi ostaju najkasnije do 14.00, moguće i do 13.00 sati, ako škola uspije sve organizirati do tog vremena. Učenici će pritom imati stručnu podršku, dodatno će razvijati svoja znanja i vještine, a svi koji iskažu želju i potrebu za sudjelovanjem u aktivnostima nakon 14.00 sati, u programu B1 i B2, škola će to besplatno organizirati za učenike i njihove roditelje.

A evo i popis matičnih škola iz općina od njih ukupno 64 u kojima će se provoditi cjelodnevna nastava.

Najveći broj škola, njih 13, koliko ih je i prijavljenih dolazi iz Osječko-baranjske županije. Među njima su  Osnovna škola “Silvije Strahimir Kranjčević” – Levanjska Varoš koja broji  43 učenika, pa  Osnovna škola Gorjani Gorjani sa 71 učenikom i 15-tak iz područne škole, zatim Osnovna škola Popovac  koja broji 66 učenika uz gotovo isto toliko u dvije područne škole. Nadalje, projekt će se provoditi u OŠ Mate Lovraka – Vladislavci sa 115 učenika, OŠ Ernestinovo – Ernestinovo sa 131 učenikom uz 4 u Područnoj školi, OŠ  Drenje sa 107 učenika i 50-tak u sedam područnih škola, zatim Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić – Strizivojna koju pohađa 186 učenika uz 2 iz područne škole…

Šest škola iz Vukovarsko-srijemske županije obuhvaćene projektom većinom su iz općina.. To su Osnovna škola Lipovac  Nijemci sa 39 učenika, uz jedan učenik u područnoj školi. Zatim,  Osnovna škola Slakovci – Slakovci Stari Jankovci sa 51 učenikom, OŠ  Čakovci – Čakovci Tompojevci sa 37 učenika uz 16 iz tri područne škole. Zatim, Osnovna škola Antun Gustav Matoš Tovarnik koju pohađa 101 učenik,te Osnovna škola Franjo Hanaman – Drenovci.

Nadalje, OŠ Bisag Breznica sa 112 učenika te Osnovna škola Martijanec sa 187 učenika,  Osnovna škola Novigrad koja broji 178 učenika uz tri učenika iz područne škole te Osnovna škola Gradec sa 211 učenika uz 60-tak iz četiri područne škole te Osnovna škola Jakova Gotovca – Unešić koju pohađa 31 učenik uz dodatnih 14 u Područnoj školi.

Projekt će se provoditi i u OŠ Mače koja ima 145 učenika uz 25 u područnoj školi.

Zatim, u OŠ Jasenovac sa 84 učenika i 13 u Područnoj školi, OŠ  Mate Lovraka – Veliki Grđevac koju pohađa 153 učenika, Osnovna škola Sikirevci  koju pohađa 157 učenika, Osnovna škola u Slanom, Dubrovačko primorje koja broji 80 učenika te u Blatu s 272 učenika.
Također, u općinama  Koprivnički Bregi gdje istoimena škola broji  125 učenika uz 28 u Područnoj školi, OŠ Sidonije Rubido Erdody – Gornja Rijeka koja broji 144 učenika uz još 30-tak u pripadajućim dvjema područnim školama.

U eksperimentalnom projektu bit će i  OŠ  Katarine Zrinski – Krnjak koja broji 76 učenika, zatim Osnovna škola Eugena Kvaternika – Rakovica koja broji 139 učenika uz 14 u područnoj školi, pa OŠ  Draganići sa 199 učenika i Osnovna škola “Josipdol” sa 165 učenika i dodatnih preko 100 u trima područnim školama.
Nadalje, Osnovna škola “Milan Sekulić” Lovinac – koja broji 46 učenika te OŠ  Podturen koja broji 259 učenika uz dodatnih 60-tak u tri područne škole, OŠ  Vladimir Nazor – Trenkovo Velika koja ima 98 učenika uz 19 u Područnoj školi, OŠ Stjepana Radića Čaglin – Čaglin sa 130 učenika uz 17 u tri područne škole, Osnovna škola Dragutina Lermana – Brestovac koja broji 196 učenika uz 30 u tri područne škole,  Osnovna škola Mladost – Jakšić koja ima 253 učenika uz 30-tak u pet područnih škola. Nadalje, Osnovna škola Ivan Goran Kovačić – Velika sa 210 učenika uz preko 70 u tri područne škole.

Od  pet odabranih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji, četiri ih je iz općina:  OŠ  Zagvozd  koja ima 67 učenika uz 23 u 2 područne škole, Osnovna škola Selca sa 90 učenika uz 11 u Područnoj školi, nadalje, Osnovna škola Tin Ujević – Krivodol Podbablje sa 164 učenika uz 80 u tri područne škole. Cjelodnevnu nastavu pohađat će i 300 učenika OŠ Kamešnica – Otok uz 45 u 2 područne škole.
U Virovitičko-podravskoj županiji sve četiri škole su iz općina: Osnovna škola Ivan Goran Kovačić – Zdenci koju pohađa 137 učenika uz oko 30 u dvije područne škole, Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje  koju pohađa 147 učenika uz oko 30 u četiri područne škole. Zatim, Osnovna škola August Cesarec – Špišić Bukovica koju pohađa 189 učenika uz 60-tak iz četiri područne škole te Osnovna škola Suhopolje sa  309 učenika uz 60-tak u šest područnih škola.  (L. Kiseljak)