U 2022. godini preko 100 općina dobilo je bespovratna sredstva iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, za gradnju ili dogradnju i opremanje vrtića u općinama, a prije neki dan odobrena su sredstva za preko 50-tak vrtića u općinama. Neke općine uspjele su izboriti  sredstva kroz oba poziva. Provjerili smo u kojoj je fazi gradnja vrtića u pojedinim općinama koje su u prvoj odluci dobili novac te kakvi su planovi gradnje ili dogradnje vrtića u općinama kojima su sredstva odobrena ovaj mjesec. Iz NPOO-a osigurano je oko 220 milijuna eura čime će se uložiti u gotovo 400 vrtića u gradovima i općinama.

S prvim pozivom koji je iznosio 163 milijuna eura  predviđena je izgradnja i dogradnja 248 dječjih vrtića, drugi poziv je dodao još gotovo 51 milijun eura u 94 dječja vrtića –  ukupno 342 ulaganja i 21 tisuća novih mjesta u vrtićima u gradovima i općinama. Cilj je s trećim pozivom ostvariti 97 posto popunjenosti vrtića.

U prvom pozivu je veći broj općina dobio sredstva, no u manjem iznosu, a što se je uslijed znatnog poskupljenja građevinskih radova i materijala značilo i dodatno izdvajanje sredstava  iz općinskih proračuna. Neke općine prošle su s prijedlozima projekata u oba poziva, odnosno dobivenim bespovratnim sredstvima. Primjerice, Cerna, Veliko Trgovišće, Sveti Petar Orehovec, Jakšić, Petrijanec….

U prvoj odluci ukupno je bilo odobreno 128 projekata gradnje ili dogradnje vrtića koje su prijavile općine, a u samo jednom slučaju prijavu je podnijela županija – Bjelovarsko-bilogorska za gradnju vrtića u Općini Sirač. Prvi otvoreni vrtić sufinanciran sredstvima iz NPOO-a iz prvog poziva, bio je lani na jesen u Općini Kaptol.

Općina Čepin dobila je blizu 2 milijuna eura za nadogradnju i opremanje DV Zvončić. U 2021. godini je Općina otkupila zgradu Dječjeg vrtića Zvončić od Grada Osijeka te se je odmah krenulo u veliki projekt rekonstrukcije i nadogradnje, zbog proširenja kapaciteta. Krajem prošle godine dobiveno je pola milijuna eura za energetsku obnovu. Po završetku vrtić će biti u potpunosti energetski neovisan, povećat će se i standard zahvaljujući novouređenoj kuhinji, većem prostoru koji će značiti i manje grupe.

Oko 900 tisuća eura dobila je  Općina Ivankovo za gradnju novog vrtića kroz prvi poziv, za pet skupina djece. U šest godina ovo je već četvrti projekt vezan za vrtiće, koji bi trebao završiti u svibnju, isto kao i otvorenje dograđenog Područnog objekta Izvor, čiji su radovi nedavno završili, ujedno i objekta koji je otvoren prije četiri godine, isto kada i PO Pčelica u Retkovcima. Uz njih, djeluje i PO Maslačak. Nakon svih završenih radova   kapacitet smještaja povećat će se na 215 mališana, kaže načelnik Miličević. Važno je istaknuti da je smještaj djece u vrtiću besplatan.

Marija Bistrica osigurala je blizu 500 tisuća eura iz NPOO-a  za dogradnju vrtića Pušlek, inače izgrađenog sredstvima iz ruralnog razvoja. U siječnju je potpisan ugovor o početku dogradnje. Vrtić trenutno pohađa 164-oro djece. Iako je to veliko povećanje u odnosu na vrijeme prije izgradnje novog vrtića pokazalo se da je zainteresiranost još veća, pa postoji potreba za dogradnju. Dogradit će se još tri paviljona, za ukupno 75-oro djece. Vrijednost projekta je 847 tisuća eura te će ostatak iznosa financirati Općina  iz vlastitih sredstava, putem kreditnog zaduženja. Rok za završetak je 12 mjeseci.

Općina Strahoninec osigurala je u prvom pozivu također blizu 500 tisuća eura. Nakon provedenog postupka javne nabave, načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec potpisao je krajem prošle godine ugovor o javnoj nabavi za dogradnju DV „Suncokret“  s odabranim izvođačem radova. Dogradnjom će se proširiti smještajni kapaciteti u vrtiću.

Općina Plitvička Jezera dobila je 324,9 tisuće eura za  za projekt dogradnje Dječjeg vrtića SLAPIĆ u Korenici. Projektom će se nadograditi i opremiti dva dnevna boravka dječjeg vrtića jer postojeći kapaciteti trenutno ne zadovoljavaju potrebe za smještajem mališana. Cilj projekta je unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.
Općina Zagorska Sela dobila je 229,3 tisuće eura za  rekonstrukciju zgrade kulturnog centra (stare škole) za potrebe područnog dječjeg vrtića, a u tijeku je projektiranje. Kako je navela nedavno načelnica ‘To bi bio prvi dječji vrtić na području Općine Zagorska Sela u povijesti i izuzetno je značajan projekt s aspekta demografskih mjera’. Planiran je vrtić za jasličku i mješovitu grupu, s ukupno 32 korisnika.
Općina Brinje potpisala je nedavno Ugovor o izvođenju radova na dogradnji i opremanju dječjeg vrtića “Tratinčica”.  Ukupna vrijednost projekta iznosi 341,3 tisuće eura, iznos od 162,5 tisuće eura je iz NPOO-a, dok preostali dio pokriva Općina. Provedbom ovog projekta osigurat će se dodatni smještajni prostor za još jednu vrtićku skupinu od 20 djece.
Blizu 650 tisuća eura dobila je Općina Rugvica za dogradnju vrtića, koji su u tijeku i koje je neki dan obišao načelnik Mato Čičak. Ukupna vrijednost projekta je nešto više od milijun eura, a s dograđenim vrtićem dobit će se  dodatne četiri skupine, odnosno jednu jasličku i tri vrtićke, za dodatnih 72 djece.
Nešto više od 100 tisuća eura dobila je kroz prvi poziv Općina Popovac.
Procijenjena vrijednost investicije je 320 tisuća eura. Kako nam pojašnjava načelnik Zoran Kontak, riječ je nažalost o niskoj razini financiranja iz europskih sredstava kao što je bio slučaj i s ostalima iz prvog poziva. Plan je adaptirati područnu školu u Kneževu, gdje bi se smjestilo 25 djece vrtićke dobi, što bi ujedno i trebalo zadovoljiti potrebe na području Općine.
‘Projektna dokumentacija je gotova, ovaj tjedan trebala bi biti raspisana javna nabava, a vrijeme provođenja radova je 7 mjeseci’ – najavljuje načelnik.

Općina Dugopolje dobila je sredstva u iznosu od 650 tisuća eura za dogradnju postojećeg vrtića, tj. dodatnog kata, pa će uz već postojeće četiri prostorije biti izgrađene još četiri.

Općina Donja Voća dobila je 229,3 tisuće eura: Kako je nedavno istaknula načelnica Sanja Kočet ići će se u rekonstrukciju Područne škole te bi prizemlje bilo namijenjeno za vrtićance, na 500 m2 mjesta bi bila za njih 60-tak.
Svoje planove za vrtiće iznose veći  i načelnici kojima su sredstva odobrena kroz novi, drugi poziv. Pa tako, primjerice, načelnik Općine Karojba  Marko Lakošeljac odgovorio nam je da se planiranim projektom predviđa  dogradnja predškolske ustanove za još dvije odgojne skupine; čime bi zadovoljili potrebe u potpunosti prema broju živorođene djece predškolske i jasličke dobi koju trenutno broje na području Općine Karojba. Sveukupno bi onda raspolagali sa 4 odgojne skupine. Općini je inače odobreno 324,9 tisuće eura.
Iznos od  487,4 tisuće eura dobila je Općina Josipdol, a iz Općine su poručili kako je nastavak izgradnje ovog objekta preduvjet za demografski rast i razvoj, ali  i dokaz da Općina kontinuirano radi za dobrobit svih svojih mještana kada za to ima uvjete i kada oni koji su dali obećanje građanima na izborima izvršavaju svoje dužnosti i dolaze na sjednice Općinskog vijeća.

Ukupno 50,9 milijuna eura odobreno je kroz novu financijsku odluku za financiranje gradnje, dogradnje, rekonstrukcije, opremanja… vrtića u gradovima i općinama sredstvima iz NPOO-a u novom pozivu, čiji su dobitnici objavljeni ovaj mjesec.

Kako smo pisali, najveći iznos od 1,9 milijuna eura pripao je Općini Konavle za izgradnju i opremanje dječjeg vrtića u Cavtatu te 1,1 milijun  Općini Trnovec Bartolovečki za izgradnju i opremanje matičnog vrtića.

Za gradnju vrtića u Općini Orle odobreno je 907,8 tisuća eura, 812,3 tisuće eura za dogradnju i opremanje vrtića Potočić u Općini Barilović, 764,5 tisuće eura za gradnju vrtića u Općini Proložac i Općini Visoko, isti iznos za gradnju i opremanje vrtića u Štrigovi te po 726,3 tisuće eura pripalo je općinama Petrijanec i Velika, za gradnju i opremanje vrtića.

Nakon uspješnog prvog poziva i odobrenih 649,8 tisuća eura za dogradnju, rekonstrukciju i adaptaciju dječjeg vrtića na drugom pozivu odobreno  je Općini Petrijanec 726,3 tisuće eura za izgradnju novog vrtića.
Ukupno: 1.376.070,87 € ili 10.368.005,97 kn bespovratnih sredstava za izgradnju dva vrtića.

Nadalje, 649,8 tisuća eura dobila je Općina Križ za gradnju i opremanje interaktivnog digitalnog objekta dječjeg vrtića, Općini Vrsi i Zmijavci po 573,4 tisuće eura, zatim po 544,7 tisuća eura za izgradnju vrtića u općinama Gornji Bogićevci, Lopar i Lumbarda.

Po 487,4 tisuće eura dobile su općine – spomenuti Josipdol, za dogradnju i rekonstrukciju vrtića, Općina Motovun za izgradnju i opremanje vrtića, Općina Rakovica za dogradnju vrtića, Veliko Trgovišće za dogradnju i opremanje DV Ružica, Blato za rekonstrukciju vrtića te Stari Mikanovci za dogradnju i opremanje. Općina Brdovec dobila je 458,7 tisuća eura za rekonstrukciju i opremanje zgrade sportskog centra za potrebe dječjeg vrtića.

Za gradnju i opremanje vrtića Općina Dekanovec dobila je 382,2 tisuće eura, isti iznos općine Marija Gorica i Negoslavci za gradnju vrtića, nadalje, za gradnju vrtića Općina Donja Motičina dobila je 363,1 tisuću eura, Donji Vidovec 344 tisuće, isto kao i Krapinske Toplice za dogradnju i opremanje područnog vrtića. Po 324,9 tisuća eura dobile su općine –  Sali za dogradnju i opremanje vrtića Orulice, Sveti Petar Orehovec za dogradnju područnog vrtića, s tim da je ta Općina za drugi vrtić dobila sredstva u prvom pozivu, Cerovlje za dogradnju i opremanje područnog vrtića, spomenuta Karojba za nadogradnju i opremanje vrtića, Cerna za dogradnju i opremanje vrtića, a koja je također sredstva dobila i kroz prvi poziv za vrtić čija je gradnja u tijeku,  isti iznos Velika Ludina za dogradnju vrtića Ludina te Čaglin za dogradnju vrtića.

– U sklopu Ustrojbene jedinice predškolskog odgoja djece pri Osnovnoj školi Stjepana Radića u Čaglinu, trenutno djeluje jedna mješovita skupina djece predškolske dobi i mlađe predškolske dobi što nije dostatno za sve potrebe koje imamo. Projektom u koji krećemo i za čiju realizaciju smo ostvarili sufinanciranje, kapaciteti će se značajno povećati i bit će stvoreni uvjeti za otvaranje nova dva dnevna boravka od kojih će jedan služiti za smještaj 12 djece jasličkog uzrasta te drugi za smještaj 20 djece vrtićkog uzrasta – rekao je nedavno načelnik Općine Čaglin, Dalibor Bardač.

Po 229,3 tisuće eura dobile su  – Općina Slavonski Šamac za rekonstrukciju i opremanje vrtića, Općina Jakšić za rekonstrukciju i prenamjenu mjesnog doma u vrtić i jaslice, s tim da je i ta općina dobila sredstva u oba poziva te da je kamen temeljac za vrtić kroz prvi poziv položen na jesen. Općina Barban je dobila isti iznos za rekonstrukciju objekta druge namjene za potrebe vrtića te Žminj za dogradnju i rekonstrukciju vrtića.

Općina Marina dobila je 191,2 tisuće eura za DV Gustrina 2, za rekonstrukciju i dogradnju vrtića Općina Sveti Lovreč dobila je 181,6 tisuća eura, po 162,5 tisuće eura dobile su općine – Desinić za dogradnju i rekonstrukciju vrtića, Općina Kršan za dogradnju vrtića, Sveti Đurđ za rekonstrukciju vrtića Suncokret, Kalnik za dogradnju i opremanje DV Kalnički jaglac, Novo Virje za rekonstrukciju i dogradnju vrtića te Vižinada za dogradnju i opremanje područnog vrtića. Općina Sućuraj dobila je 114,7 tisuća eura za dječji vrtić, isti iznos Općina Žakanje za rekonstrukciju i opremanje DV Pčelica, Konjščina za opremanje i rekonstrukciju vrtića te Općina Svetvinčenat za rekonstrukciju vrtića.

I na kraju, po 95,6 tisuća eura, dobile su općine – Tounj za adaptaciju i opremanje DV Tounjska spužvica, Mali Bukovec za adaptaciju i opremanje DV Krijesnica, za istu svrhu DV Vlakić u Općini Martijanec.

Najviše sredstava iz prvog poziva, kako smo isto već  pisali,  ostvarila je Općina Nedelišće, blizu 3,5 milijuna eura za tri projekta dogradnja i opremanje DV Zvončić, izgradnja i opremanje novog područnog vrtića u naselju Dunjkovec za koji je kamen temeljac položen krajem prošle godine te bi radovi trebali biti gotovo do jeseni te sredstva za izgradnju i opremanje novog matičnog dječjeg vrtića u naselju Nedelišće čiji se završetak očekuje sljedeće godine.

Općina Župa dubrovačka dobila je 2,3 milijuna eura za izgradnju i opremanje Dječjeg vrtića u Kuparima.  Inače još ugovorom o darovanju s Republikom Hrvatskom Općina Župa dubrovačka u studenom 2015. godine postala je vlasnikom 21.688  kvadratnih metara zemljišta u Kuparima, a gdje je predviđena između ostaloga i gradnja vrtića. Početkom ove godine potpisan je ugovor za izradu kompletne projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje novog Dječjeg vrtića u Kuparima sa Studiom 3LHD.

Iznos od 1,7 milijuna prema prvoj odluci dobile su općine Klis i Lekenik za izgradnju i opremanje novog dječjeg vrtića. Blizu 1,3 milijuna eura dobila je Općina Viškovo za novi vrtić čija će gradnja početi ove godine. Općine Vela Luka,  Veliki Grđevac i Bibinje dobile su 1,2 milijuna eura, a gotovo 1,1 milijun općine Matulji, Đurmanec i Sunja. U Općini Vela Luka lani su rekli kako je prije početka gradnje potrebna izmjena prostorno – planske dokumentacije. Početkom godine potpisan je ugovor o početku radova na novom vrtiću u Bibinju. Autori projekta su AB forum.

Blizu milijun eura dobile su općine Orehovica i Jakovlje za gradnju vrtića.

U Jakovlju uskoro kreću radovi, a u  Orehovici su radovi vrtića u tijeku te su nedavno  i objavljene fotografije radova iz zraka.

Oko 800 tisuća eura dobila je u prvom pozivu Općina Brckovljani za izgradnju vrtića u naselju Božjakovina, ali i dodatnih gotovo 500 tisuća eura za izgradnju dječjeg vrtića, čija gradnja uskoro kreće. Općine Hrašćina, Kistanje, spomenuta Cerna, Brestovac, Dicmo, Runovići i Nerežišća  dobile su blizu 800 tisuća eura za izgradnju i opremanje dječjih vrtića. Kako nam kažu u Općini Nerežišće, priprema se javna nabava.

Ugovor o početku radova na vrtiću u Općini Hrašćina potpisan je u veljači. Početak radova u Općini Kistanje tek se čeka, a plan je izgradnja jednoetažne prizemne građevine sa tri smještajne jedinice – jednom jasličkom i dvjema vrtićkim, za maksimalno 54 mališana.

Nešto manji iznos, od 730 tisuća eura pripao je Općini Rovišće, za izgradnju i opremanje područnog vrtića u Predavcu te Generalskom Stolu za gradnju vrtića. Isti iznos dobila je i Općina Pitomača za područni odjel DV Potočnica, a također u prvom pozivu  i gotovo 100 tisuća eura za adaptaciju i opremanje dijela potkrovlja postojećeg vrtića.  Za izgradnju područnog vrtića Kapljica pripalo je 700 tisuća eura Općini Bistra.

U prvom pozivu sredstva su još dobile općine  Bošnjaci, Berek, Bedenica, Bedekovčina, Brodski Stupnik, Brdovec, Dugi Rat, Donji Kraljevec,  Đelekovec, Gunja, Goričan, Gradac, Gornja Rijeka, Gola, Hum na Sutli,  Ivanska, pa spomenuti Jakšić koji je dobio sredstva u oba poziva, Jalžabet,  Kraljevec na Sutli, Konjščina,  spomenuti Kaptol, gdje je vrtić već i otvoren, Krašić, Kolan, Kanfanar, Kali, Koprivnički Ivanec, gdje su radovi pri kraju, Kostrena, Kloštar Ivanić, Kula Norinska, Lasinja, LIšane Ostrovičke, Legrad, Ljubeščica, Mljet,  Medulin, Mala Subotica gdje dogradnja upravo ovih dana kreće, Markušica, Martijanec, Molve, Murter Kornati, Mikleuš, Nuštar, Podcrkavlje, Pisarovina, Privlaka, Pićan, Polača, Podturen, Petrijevci, Podgora, Rovišće, Rogoznica, Rakovec, Ražanac,  Satnica Đakovačka, Sveti Juraj na Bregu, Seget,  Sveti Križ Začretje, Sukošan, Sveta Marija, Sveti Filip i Jakov, Ston, Sveti Petar Orehovec, Sunja,  Sveti Ivan Žabno, Škabrnja, Šolta, Tompojevci, Tordinci, Tovarnik, Trpinja, Velika, Veliko Trgovišće, Vidovec,  Virje,  Vinica, Velika Kopanica,   Vratišinec, Vladislavci, Vrbanja, Žminj… (Lidija Kiseljak)