Od 428 općina podatke o cijenama vrtića dostavilo je njih 373 i ono što na prvi pogled upada u oči, baš kao i kod gradova, jest ogroman raspon i neujednačenost cijena vrtića. Roditelji, tako, za prvo dijete u vrtiću plaćaju od 50 kuna u Općini Hrašćina  i 100 u Skradu i Zdencima, pa sve do 1.730 kuna u Staroj Gradiški

Kako bi jedinice lokalne samouprave potaknuo na osmišljavanje i provođenje novih poticajnih demografskih mjera, te promovirao primjere dobre prakse, Središnji državni ured za demografiju i ove je godine prikupio podatke o demografskim mjerama jedinica lokalne samouprave. Uz kvalitetno zaposlenje i riješeno stambeno pitanje jedna od ključnih demografskih mjera je dostupnost vrtića, pa smo u podacima koje je prikupio ured istražili kakve su cijene vrtića i koje su općine svojim izdvajanjima i sufinanciranjem ekonomske cijene vrtića najviše olakšale život mladim obiteljima.

Od 428 općina podatke o cijenama vrtića dostavilo je njih 373 i ono što na prvi pogled upada u oči, baš kao i kod gradova, jest ogroman raspon i neujednačenost cijena vrtića.

I dok tek četiri grada u zemlji svojoj djeci osiguravaju besplatan vrtić (Belišće, Umag, Obrovac i Vrlika), ovom mjerom mogu se pohvaliti čak 22 općine, četiri više nego prošle godine.  Roditelje su, tako, briga oko plaćanja vrtića još ranije oslobodile općine: Bale, Baška, Donja Motičina, Draž, Ervenik, Gola, Ivankovo, Kukljica, Magadenovac, Nijemci, Okrug, Otok, Pojezerje, Saborsko, Sali, Smokvica, Vir i Vrsi, a od ove godine besplatnim vrtićem mogu se pohvaliti i općine Berek, Cerna, Kalinovac i Mrkopalj.

U ostalima, raspon cijena od 50 (Općina Hrašćina) i 100 (Skrad, Zdenci) pa sve do 1.730 kuna (Stara Gradiška)! Među gradovima, samo jedan ima cijenu vrtića višu od 900 kuna, dok u čak osam općina roditelji vrtić za prvo dijete plaćaju iznad 1.000 kuna, u 12 općina cijene se kreću od 900 pa do 1.000 kuna, u 29 općina između 800 i 900 kuna, u 49 općina cijena je od 700 do 800 kuna….

Među općinama s najnižim cijenama vrtića za 1. dijete su još Velika Pisanica (160 kuna), Voćin, Stankovci, Cista Provo i Štrigova (200 kuna), Janjina (216 kuna), Lokve, Vrhovine, Mikleuš, Sikirevci, Petlovac i Zagvozd (250 kuna), Dicmo i Nerežišća (260 kuna), Lumbarda (270 kuna), Lišane Ostrovičke  i Hrvace (280 kuna), Podgorač (290 kuna) i Tovarnik (297).

Kao i kod gradova, i općine povećavaju sufinanciranje cijena vrtića za 2. i 3. dijete u obitelji pa roditelji tako plaćaju manju cijenu. Besplatan vrtić za 2. dijete osigurava, tako 27 općina – uz gore navedene 22 koje imaju besplatan vrtić za svu djecu tu su još i općine Kršan, Lovran, Podgora, Tisno i Zrinski Topolovac.

Najnižu cijenu za drugo dijete u vrtiću plaćaju roditelji u općinama Hrašćina – 70 kuna i Velika Pisanica – 80 kuna, u njih pet (Podravske Sesvete, Skrad, Zdenci, Preko, Stankovci i Cista Provo) cijena je 100 kuna, a općinama Lokve i Sikirevci 125 kuna.

Besplatan vrtić za 3. dijete u obitelji osigurava, pak, 147 općina. (m.p.d.)