Novi dječji vrtić vrijedan osam milijuna kuna, projekt ZAŽELI  za kojega je osigurano 2,2 milijuna kuna i zaposleno 10 dugotrajno nezaposlenih žena koje brinu i skrbe o čak 50 korisnika, starih i nemoćnih osoba, uređenje groblja i izgradnja pješačkih staza samo su neki od 30 projekata za koje su Josip Jakobović i njegova općinska uprava u protekle četiri godine uspjeli osigurati EU financiranje.

O tome koliko se u nekoj općini ili gradu radi najbolje govore podaci o proračunu, a on je u protekle četiri godine u Strizivojni, zahvaljujući brojnim projektima, narastao sa 4,5 na čak 11,7 milijuna kuna.

Kako doznajemo od načelnika Jakobovića, ukupno su prijavili čak 52 projekta, od čega im je već odobreno njih 30 te su potpisani ugovori vrijedni 13,2 milijuna kuna. U obradi je još pet projekta vrijednih 8,8 milijuna kuna. Projekti koji nisu realizirani u proteklom mandatu nalaze se, pak, u investicijskom planu za slijedeće mandatno razdoblje, od 2021. do 2025. godine.

Od ključnih projekata, uz vrtić, groblje i projekt ZAŽELI, u Strizivojni ističu veliki projekt kanalizacije za kojega će se sljedećim mjesecima obaviti javna nabava za  studiju i projektno – tehničku dokumentaciju, gradnju ceste i pješačkih staza, te uređenje društvenog doma Hrvatski dom koji je dobio nove sanitarne čvorove, klima uređaje, pozornicu, kuhinju, stolice… Uređena je i zgrada Općine, garaža za komunalnu opremu, a ustrojeno je i mobilno reciklažno dvorište. Modernizirana je javna rasvjeta u Soljaku i  dijelu Ulice braće Radića, izgrađena parkirališta ispred trgovina Boso i NTL, te Spomenik poginulim braniteljima  u Domovinskom ratu s područja Općine Strizivojna.

Kad su u pitanju ulaganja u djecu i obrazovanje, osim kapitalnog projekta novog vrtića, Općina je sufinancirala školski obrok za svoje osnovnoškolce, bilježnice i likovne mape za sve učenike, maturantima su osigurali besplatne pripreme za državnu maturu, a studentima stipendije u iznosu od 6.000 kuna godišnje.

Jedan od ljepših projekata koji je uspješno pripremljen, i za kojega su osigurali 296 tisuća kuna iz EU fondova zasigurno je projekt uređenja parka, za kojeg trenutno traje javna nabava. Zahvaljujući uspješnoj prijavi i ‘brzom prstu’, preko natječaja WiFi4EU Općina Strizivojna osigurala je i 15 tisuća eura bespovratnih sredstava za instaliranje besplatnog interneta na javnim površinama.

‘U protekle četiri godine trudili smo se ostvariti što više projekata te podići kvalitetu i standard stanovanja na području naše Općine. U prilog tome govore i navedeni statistički podatci, rast proračuna, broj prijavljenih projekata te iznos potpisanih ugovora.

U sljedećem razdoblju također želimo nastaviti s pravovremenim apliciranjem na sve natječaje za koje imamo uvijete te upravo iz tog razloga, ulagali smo i ulažemo i dalje u projektno – tehničku dokumentaciju. U investicijskom planu za sljedeće četiri godine nalaze se investicije u industrijsku zonu te izgradnja poduzetničkog inkubatora, potpore za samozapošljavanje i micro poduzeća, potpore za kupnju i izgradnju prve nekretnine te sufinanciranje stambenog kredita u iznosu 1% kamate (OBŽ – 1% kamate), izgradnja doma za starije osobe, prijava za nastavak projekta Zaželi i ulaganje u osnovnu komunalnu infrastrukturu (ceste, pješačke staze, javna rasvjeta). Prijava sustava odvodnje u sklopu obuhvata aglomeracije Đakovo II na natječaje Hrvatskih voda te početak izgradnje. Osim navedenih projekata u investicijskom planu nalaze se i ostali projekti koji bi unaprijedili standard stanovanja na području naše Općine’, kaže nam načelnik Općine Josip Jakobović, jedan od 65 općinskih načelnika koji na ovim izborima nema konkurenciju pa slobodno planira nastavak projekata u novom mandatu.   (m.p.d.)