Najveći projekt u Općini Rugvica je gradnja novog vrtića. Općina je već dulje vrijeme prepoznatljiva po privlačenju ulagača i jačanju poduzetništvu ali i većem broju doseljenog stanovništva, a u nizu demografskih mjera pomaže i općinska uprava.

Iako je broj stanovnika u Općini prema posljednjem popisu smanjen u odnosu na deset godina ranije, ipak, posljednjih godina povećava se broj doseljenih u odnosu na iseljeno stanovništvo, pa je prema posljednjim podacima za 2022. migracijski saldo bio u top deset među općinama, pokazala je naša analiza te je iznosio, prema podacima DZS-a 138, odnosno toliko je bilo više doseljenih nego odseljenih.

Trenutačno je najveći projekt novi vrtić, odnosno njegova dogradnja, a za što su sredstva odobrena iz NPOO-a. Dogradnjom će se dobiti dodatne četiri skupine,  jednu jasličku i tri vrtičke, ukupno za dodatnih 72 mališana.

Općina sufinancira programe dječjih vrtića za korisnike s prebivalištem na području Općine.

Isplaćuju se i naknade za bebe. Za prvo i drugo dijete ona iznosi 670 eura, za treće i svako sljedeće dijete 930 eura, dok se za blizance dodjeljuje iznos od 1.592,64 eura, a za trojke i četvorke 3.185,28 eura (isplata tijekom dvije kalendarske godine).

Daje se i jednokratna novčana pomoć za svu djecu predškolske i školske dobi od 2. do 18. godine života u iznosu od po 40 eura.

Tu su još I besplatan prijevoz za sve učenike I studente, besplatni udžbenici i dopunska sredstva, sufinanciranje logopedskih tretmana djeci predškolske I školske dobi, sufinanciranje programa predškolskog odgoja i obrazovanja djeci s teškoćama u razvoju Poliklinike SUVAG, sufinanciranje produženog boravka u osnovnoj školi.

Najbolji učenici i studenti su nagrađeni priznanjem I novčanom nagradom (ona se razlikuje iz godine u godinu..).  Studentima se pak godišnje odobrava ukupno 200 eura novčane pomoći.

Kroz program stambenog zbrinjavanja, za obiteljske kuće umanjuje se komunalni doprinos za 50%, a za osobe mlađe od 35 godina umanjuje se za ukupno 75%. (L.K.)