Primorski Dolac je u top deset općina po rastu izdvojenih sredstava za obitelj i djecu u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu, za 433 posto, pokazala je naša analiza napravljena iz podataka o izvršenju proračuna za 2021. godinu.

U planu ovogodišnjeg proračuna izdvaja se nekoliko stavki koje  doprinose boljim uvjetima za obitelji i djece. Primjerice,  za stipendije studenata planiran je iznos od 3 tisuće eura, za naknadu za rođene bebe 4 tisuće eura, 5,3 tisuće eura za sufinanciranje udžbenika, 2 tisuće eura za sufinanciranje prijevoza učenika i studenata,  8,4 tisuće eura za smanjivanje nezaposlenosti kroz javne radove…

Naknade za bebe općina je uvela 2013. godine. Za prvo dijete dobiva se 332 eura, za drugo dvostruko više, 664 eura, za treće 995 eura, za četvrto 133 eura, a peto i svako sljedeće 166 eura.

Kroz program ruralnog razvoja izgrađen je prije dvije godine DV Maslačak koju pohađa ukupno 15 djece. Zaposleno je 7 djelatnica. U vrtiću je organiziran program jaslica (10-satni) i vrtićki (10-satni). Inače, vrtić je dobio u našem izboru za najbolji vrtić najveći broj bodova, najbolju ocjenu žirija i titulu najboljeg vrtića u kategoriji općina svojim standardima i uvjetima koje omogućavaju djeci.

Općina  dodjeljuje stipendije studentima s područja Primorskog Doca. Iznos stipendije je 132,72 eura jednokratno.

Općina  sufinancira radni materijal učenika OŠ Primorski Dolac te prijevoz učenika OŠ Primorski Dolac na radionice u susjedne gradove. Općina Primorski Dolac dodjeljuje sportske stipendije osvajačima državnih i županijskih natjecanja. (L.K.)