Pripreme za ovu ključnu sezonu već su krenule, a mi smo analizirali službene podatke DZS-a o ostvarenim turističkim rezultatima u prošloj godini. Predvode istarske općine po broju ostvarenih noćenja i dolazaka – Medulin, Funtana, Tar-Vabriga i Vrsar, a i koje su, izuzev Medulina, vodeće i po broju noćenja u odnosu na broj stanovnika, a u dolascima im se pridružuje i Baška.  U top deset po broju dolazaka ušla je i jedna kontinentalna općina – Rakovica. I kod rasta broja turista na godišnjoj razini predvode kontinentalne općine – Žumberak po noćenjima i Saborsko po dolascima.

Nakon pandemijske 2020. godine, lani su se sa smirivanjem situacije turisti vratili u većem broju, a prema najavama rezervacija u privatnom smještaju do kraja srpnja ove godine, ova bi sezona mogla biti i bolja od rekordne 2019. godine.

Istarska županija bila je destinacija  s najviše ostvarenih dolazaka i noćenja turista u 2021., i to s gotovo 3,4 milijuna dolazaka i 21,7 milijuna noćenja. Među općinama čak ih je polovica od prvih deset iz Istarske županije po visini broja noćenja i dolazaka.

Po rastu broja noćenja i dolazaka u prvih deset smjestilo se je dosta općina iz kontinentalne Hrvatske. Pa je tako Saborsko prvo po broju dolazaka, a Žumberak po broju noćenja. Čak pet općina u vodećih pet po rastu broja dolazaka i noćenja na godišnjoj razini su s kontinenta.

Medulin je lani ostvario oko 2,1 milijun noćenja turista, Funtana gotovo 1,6 milijuna, Tar-Vabriga blizu 1,5 milijuna, Vrsar blizu 1,4 milijuna, Baška, Fažana i Baška Voda iznad 800 tisuća, Podgora oko 755 tisuća, Orebić nešto više od 700 tisuća i Gradac blizu 700 tisuća noćenja turista. U odnosu na broj stanovnika, najviše je noćenja ostvareno u Funtani, 1,7 tisuća, Vrsaru nešto više od 700 po stanovniku Općine, blizu 700 u Tar Vabrigi, oko 530 u Loparu, nešto više od 500 u Baškoj, a slijede ispod 500 noćenja po stanovniku  Tučepi Podgora, Brtonigla, Medulin i Brela. U odnosu na 2020. godinu najveći porast broja noćenja bio je lani u Žumberku, preko 200 posto, nešto manje od 200 u Udbini, a i svih ostalih u vodećih deset imali su porast iznad 100 posto – Saborsko- Gračac, Rakovica, Kneževi Vinogradi, Konavle, Župa dubrovačka, Ribnik i Smokvica.

Po broju dolazaka turista najuspješniji je lani bio Medulin, preko 331 tisuću, slijedi Funtana s oko 214 tisuća, Tar-Vabriga oko 183.000, a i ostalih sedam bilježi broj dolazaka veći od 100 tisuća. Vrsar s oko 168 tisuća, Baška 146, Plitvička Jezera 129 tisuća, Omišalj 122, Baška Voda 120 tisuća, Rakovica, kao jedina kontinentalna u top 10, 113 tisuća  i Fažana 109 tisuća. Po stanovniku, najveći broj dolazaka bilježi Funtana, 235, Baška i Vrsar 87, Tar-Vabriga 85, Lopar 68, Tučepi 54, Rakovica 51, Medulin 50 te Podgora i Punat 46 dolazaka u odnosu na broj stanovnika. Najveći porast broja turista na godišnjoj razini imala je Općina Saborsko, preko 320 posto, Cestica oko 275 posto više, Perušić 209 posto, Smokvica oko 206, a s iznad 100 posto rasta slijede Sveti Ilija, Gračac, Štrigova, Konavle, Udbina i Rakovica.

Medulin je lani bio vodeći po broju ostvarenih noćenja, više od 2,1 milijun i vodeći sa 331 tisućom dolazaka turista. U top deset je po ostvarenih 327 noćenja po stanovniku Općine te 50 dolazaka per capita.

Medulin je već godinama najturističkija općina te se prema procjeni polovica stanovnika bavi turizmom. Lani su uspjeli ostvariti  85 posto rezultata u odnosu na 2019. godinu, što je bilo više od očekivanja. Od smještaja prevladavaju kampovi te privatni smještaj.

‘Cilj je u sljedećem razdoblju podići kvalitetu smještaja. Plan je s klasterom južne Istre realizirati i nove turističke proizvode, izraditi će se studija održivosti i prihvatnog kapaciteta turizma, a izradit će se i Studija plana razvoja novih proizvodnih tura u suradnji s Institutom za turizam iz Zagreba. Planiramo i brendirati Medulin Rivieru, odnosno izraditi posebne gastro vizuale za svako mjesto naše destinacije. Jedan od zanimljivih projekta koji planiramo realizirati je i mapiranje podmorja i ronilačkih atrakcija Medulin Riviere.’ – rekli su početkom godine u toj Općini.

Funtana se je isto lani s rezultatima u turizmu približila rekordnoj 2019. godini.

Među vodećima je još jedna istarska općina – Tar-Vabriga, koja je lani po broju dolazaka nadmašila 2019. Lani je 16. kolovoza ostvareno  milijunto noćenje, 19 dana kasnije u odnosu na rekordnu 2019. godinu, a 6. kolovoza premašen je ukupni turistički promet ostvaren tijekom 2020. godine.

Po rastu broja dolazaka predvodila je lani Općina Saborsko. 30 posto teritorija te Općine pokriveno je NP Plitvička jezera. Početkom godine održana je osnivačka skupština Turističke zajednice područja Plitvičke doline. Prema važećoj zakonskog regulativi područne turističke zajednice imaju pristup posebnim fondovima namijenjenima samo formalno udruženim turističkim zajednicama, a ujedno otvara se mogućnost prijave i na fond za turistički nedovoljno razvijena područja na kontinentu u koja se svrstava upravo općina Saborsko.

Još jedna općina iz Karlovačke županije i dio iste TZ Plitvička dolina – Općina Rakovica, smjestila se je kao jedina s kontinenta u top deset po broju dolazaka turista, ukupno i per capita, u 2021. godini. Ta je općina i inicirala stvaranje TZ Plitvička dolina zajedno s općinom Saborsko.

Od ove godine nova područna turistička zajednica bavit će se razvojem turizma na kontaktnom području Plitvičkih jezera, odnosno na širem području navedenih općina. Područje za koje je osnovana turistička zajednica ostvaruje preko 50 posto turističkog prometa u Karlovačkoj županiji te se definitivno nameće kao predvodnik daljnjeg razvoja turizma na njezinom području. (L.K.)