Općina Podgora riješila je pitanje legalnog zbrinjavanja građevinskog otpada, a kako je načelnica Petra Radić istaknula na svom FB profilu, ovu odluku smatra, nakon uvođenja potpune financijske transparentnosti, drugom najvažnijom pobjedom. Kako je istaknula, više nema opravdanja za ilegalno deponiranje jer odluka definira lokaciju i cijene. Pozvala je sve mještane da ako uoče i prijave ilegalno deponiranje, po potrebi i snime, a upravo se je i ona upustila u takav pothvat, što je sve i na FB opisala.

‘U petak navečer sam slijedila kamion do Gornjih Igrana gdje je prijevoznik (N.K. iz Makarske) otpad iz jedne podgorske kuće planirao odlagati na zemljištu uz odobrenje vlasnika J.M. Gospoda su upozorena na ilegalnost tog čina i naloženo im je da se kamion vrati odakle je i došao te da ujutro sve odlože ili u Kavi ili voze u Kaštela. Isto je i učinjeno te to smatramo svojom prvom malom pobjedom. Redari će pratiti situaciju svakog dana, ali da nisam i sama reagirala kada oni nisu na dužnosti, pomak se ne bi dogodio, napisala je načelnica.

Jer, kako ističe, novi pothvat –  zbrinjavanja građevinskog otpada, je tek prvi korak koji je poduzet, dok drugi, onaj kojim se sprečava daljnje divlje odlaganje, zahtijeva malo više truda svih zajedno, pa zato i apelira na odgovornost i savjesnost svih mještana Podgore, uključujući i sebe, te je pozvala da takve radnje snime i ostavila kontakt na koji se sve može slati.

‘Ne ulazite u konflikte, ali slobodno svakog upozorite – naša je Općina dovoljno dugo bila divlji deponij. Nova vlast odgovorno tvrdi da više ne može i neće biti taoc građevinskih lobija’ – napisala je.

No načelnica Radić je još ljetos privukla pažnju svojom odlučnošću protiv bahatih turista uklanjanjem  ručnika i drugih stvari kojima su si turisti preko noći čuvali mjesto na plaži. U kamion su tada utrpani ručnici, ležaljke, madraci…, a načelnica je tada isto sve javno podijelila na FB stranici.

Načelnica Petra Radić je i objasnila i koji su se koraci vodili do izrade odluke koja propisuje i legalnu lokaciju i sankcije za “ilegalce”.

‘Sama ideja je začeta 4. studenoga u kino dvorani u Podgori na tribini o komunalnom redu. Zahvaljujemo Edi Vela na inicijalnoj ideji i Siniši Vela na razradi same ideje na tribini, te podgorskom Komunalcu na provedbi u djelo. U samo mjesec dana smo izorganizirali rješenje za jedan od najvećih ekoloških problema naše općine. Od sutra nema opravdanja za ilegalno odlaganje šuta’ , poručila je.

Na lokaciji “Kava” u Gornjoj Podgori su osigurali lokaciju na koju mještani mogu odložiti građevinski otpad uz naknadu prema formiranom cjeniku koji je objavljen na stranicama Komunalca. Cijena ovisi o količini i sastavu samog otpada, te je u većini slučajeva čak povoljnije nego da se otpad vozi u Kaštela na odlagalište građevinskog otpada, što je također otvorena opcija. Nakon dovoljno prikupljene količine, kamion sve sakuplja i vozi u Kaštela. Najmanje 24 sata ranije je potrebno najaviti dovoz otpada kako bi vas netko dočekao i evidentirao odlaganje, pojasnila je načelnica Radić.

http://(L.K.)